Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Konstitucinis Teismas patvirtino: atlyginimas už priverstinai nuvežtos transporto priemonės saugojimą yra neteisėtas

Reikalavimas atlyginti už priverstinai nuvežtos transporto priemonės saugojimą iki atsiėmimo iš aikštelės prieštarauja Konstitucijai, paskelbė Konstitucinis Teismas (KT).
Įsigaliojus ATPK pataisoms, automobilis galės būti nutempiamas tik tuo atveju, jei jis trukdys automobilių ar pėsčiųjų eismui.
Asociatyvi nuotr.: automobilis keliamas ant autovežio / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Anot KT, ribojant nuosavybės teises visais atvejais turi būti paisoma proporcingumo principo, kuris reiškia, kad įstatyme numatytos priemonės turi atitikti teisėtus ir visuomenei svarbius tikslus, jos turi būti būtinos minėtiems tikslams pasiekti ir neturi varžyti asmens teisių ir laisvių akivaizdžiai labiau, negu reikia šiems tikslams pasiekti.

„Priverstinai nuvežtą transporto priemonę atlygintinai saugojusio asmens interesas gauti atlyginimą už paslaugą turi būti ginamas įstatymų nustatyta tvarka, tačiau įstatymų leidėjas, reguliuodamas šio intereso gynimo būdus, privalo paisyti Konstitucijos, taip pat ir konstitucinio proporcingumo principo“, – teigia Konstitucinis Teismas.

Jam buvo apskųsta Saugaus eismo automobilių keliais įstatymo nuostata, kad išlaidos, susijusios su priverstiniu transporto priemonės nuvežimu į stovėjimo aikštelę ir saugojimu ten, turi būti atlygintos iki transporto priemonės paėmimo iš tos aikštelės.

KT teigimu, toks teisinis reguliavimas neleidžia transporto priemonės savininkui ar valdytojui atgauti savo nuosavybės nepažeidžiant priverstiniu transporto priemonių nuvežimu ir saugojimu besiverčiančio ūkio subjekto teisėtų interesų. Be to, teisė laisvai savo nuožiūra naudotis priklausančiu turtu apribota labiau, nei būtina.

Į Konstitucinį Teismą buvo kreipęsis Vilniaus miesto 1-asis apylinkės teismas (dabar Vilniaus miesto apylinkės teismas), kuris nagrinėjo civilinę bylą, kai savivaldybės įmonė prašė priteisti skolą iš atsakovės už transporto priemonės priverstinį nuvežimą ir saugojimą. Atsakovė atsisakė išlaidas padengti ir prašė kreiptis į KT.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius