Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur Vilniuje pavojingiausia palikti automobilį?

Draudimo bendrovė „Seesam“, apibendrinusi savo ir Informatikos ir ryšių departamento prie LR Vidaus reikalų ministerijos 2014 metų duomenis, sudarė automobiliams rizikingiausių Vilniaus gatvių žemėlapį.
Automobilio vagystė
Automobilio vagystė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Dažnai vadovaujamės nuogirdomis grįstais įsivaizdavimais apie saugumą vienoje ar kitoje miesto gatvėje. Kadangi patys turime nemažai faktinių duomenų apie konkrečiose gatvėse automobilių tykančias grėsmes, nutarėme jais pasidalinti su vilniečiais – sudarėme žemėlapį, įtraukdami bendrovės Seesam ir viešai prieinamus duomenis. Jame galima pasitikrinti, kiek saugi yra gatvė, kurioje gyvenate ar dažniau paliekate automobilį“, – pasakoja „Seesam“ Žalų departamento vadovas Nerijus Jegerskas.

35 proc. pavogtų automobilių stovėjo penkiuose Vilniaus miegamuosiuose rajonuose

Pasak N. Jegersko, sudarant žemėlapį pasitaikė ir akivaizdžių faktų, ir netikėtumų: „Kai kurios gatvės nenustebino – pavyzdžiui, Savanorių prospektas grėsmingas automobiliams net trijose kategorijose – čia daug vagysčių iš automobilių, vandalizmo ir eismo įvykių. Tačiau apie didesnes grėsmes šioje gatvėje žino, ko gero, kiekvienas vilnietis. Be to, ilgosiose miesto gatvėse natūraliai atsitinka daugiau įvykių. Tačiau nustebino kai kurios iš pažiūros ramios gatvės. Pavyzdžiui, Sietyno ir Lazdynėlių gatvės „raudonuoja“ tarp automobilių vagysčių.“

Apibendrinus duomenis paaiškėjo, kad 35 proc. pavogtų automobilių stovėjo penkiuose Vilniaus miegamuosiuose rajonuose – Pašilaičiuose, Justiniškėse, Karoliniškėse, Lazdynuose, Žirmūnuose: „Tai gali lemti keli veiksniai – mažai apšviestos gatvės, automobiliai statomi toliau nuo stovėjimo aikštelių, naktimis šiuose rajonuose itin ramu, mažiau praeivių, taigi ilgapirščiams lengviau darbuotis. Pavyzdžiui, vien Žirmūnų gatvėje pernai pavogta 13 proc. visų mieste pavogtų automobilių“, – vardija N. Jegerskas.

Vienas rizikingiausių pagal vagystes iš automobilių – Naujamiesčio rajonas, jame fiksuojama apie 15 proc. tokių nusikaltimų. Nuo tokių vagysčių kenčia ir nemažai senamiesčio gyventojų bei svečių – čia apiplėšiami 6 proc. visų apvogtų miesto automobilių. 

Naujamiesčio ir senamiesčio statistiką žemėlapio sudarytojai aiškina taip: „Miesto širdyje paliekamos itin brangios ir vertingos transporto priemonės, kurių detales pardavus galima gerai „užsidirbti“. Taip pat ilgapirščius gali suvilioti prabangi automobilio įranga ar automobilyje palikti daiktai. Naujamiesčio statistika nestebina – šis rajonas daugelį metų dar vis puikuojasi nusikaltimų suvestinėse“, – aiškina N. Jegerskas. „Tačiau galima nudžiuginti studentus – Saulėtekis išsiskiria itin retais vagysčių iš automobilių ir vandalizmo atvejais.“

Neatsargiausi vairuotojai važinėja Ozo, Žirmūnų ir Geležinio vilko gatvėmis, šiose trijose gatvėse nutinka beveik 10 proc. visų eismo įvykių mieste. „Tai – natūralu, nes šios gatvės – ilgos ir itin intensyvios, jose kasdien važiuoja tūkstančiai automobilių. Apskritai apie penktadalis miesto įvykių nutinka ilgiausiose miesto gatvėse. Žinodami tai, turėtumėme labiau susitelkti ir šiose gatvėse vairuoti atsakingiau“, – perspėja N. Jegerskas.

2014 m. duomenimis remiantis sudarytą žemėlapį galima rasti paspaudus čia.

VIDEO: Pavojingiausios Vilniaus vietos vairuotojams

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius