Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Lietuviams vairuoti automobilį – mėgstama ir neatskiriama kasdienė veikla

Kaip teigia tyrimą atlikusios bendrovės „GfK CR Baltic“ Lietuvos padalinio vadovas Andrius Norkevičius, per apklausą paaiškėjo, kad beveik pusei vairuojančiųjų (47 proc.) vairuoti automobilį – malonumas. Tik šiek tiek mažiau – 43 proc. – pripažino, kad jiems tai įprasta kasdienė veikla. Ir vyrų, ir moterų atsakymai per daug nesiskyrė, be to, pirmuosius du teiginius rinkosi tie, kurių ir vairavimo patirtis yra didesnė.
Geležinio vilko g. Vilniuje
Geležinio vilko g. Vilniuje
Temos: 1 Rinka

Tik 5 proc. visų apklausoje dalyvavusių žmonių pripažino, kad jiems vairuoti sunku, nes neturi pakankamai vairavimo įgūdžių. Šį atsakymą apklausoje dažniau rinkosi moterys. Net 10 proc. iš apklausoje dalyvavusių moterų pripažino, kad joms vairuoti sunku, nes neturi pakankamai vairavimo įgūdžių.

Kad vairuoti – kančia, nes nepatinka; arba sunku, nes nepatinka vairuojamas automobilis, atsakė vos 3 proc. vairuojančiųjų. Net penktadalis tų, kurie vairuoja tik iki 3 metų, vairuoti sunku, nes neturi pakankamai vairavimo įgūdžių, bet pusei jų vairuoti visgi yra malonu.

Pasak saugaus vairavimo trenerio, žurnalo „Autosportas“ redaktoriaus, kvalifikuoto autotransporto inžinieriaus bei lenktynininko Artūro Pakėno, teigiamas požiūris į vairavimą paaiškinamas nuolatiniu noru judėti ir valdyti: eiti, važiuoti dviračiu, skirsti lėktuvu, taigi, ir vairuoti.

„Tik 15 proc. visų žmonių negali vairuoti dėl fiziologinių trūkumų, visi kiti vairuoti gali, – pasakoja A. Pakėnas. – Lietuviai nesiskiria nuo kitų šalių vairuojančiųjų ir vairavimas jiems yra teigiama veikla. Tačiau, jei tiems, kurie atsakė, kad vairuoti jiems yra kasdienė veikla, būtų suteikta daugiau informacijos apie vairavimą, daugiau galimybių išbandyti save, sudalyvauti specialiuose renginiuose ar varžybose, pamatę, kad tai gali būti ne tik įprasta veikla, o ir malonumas ar pomėgis, jie taip pat papildytų grupę tų, kurie atsakė, jog vairuoti jiems malonumas.“

Per apklausą respondentų taip pat buvo teirautasi, kiek metų jie vairuoja automobilį. Būtent vairuoja, o ne turi vairuotojo pažymėjimą. Šiek tiek daugiau nei penktadalis – 23 proc. – vairuoja iki 3 metų. Trečdalis (33 proc.) vairuoja 4–10 metų, taip pat trečdalis (29 proc.) vairuoja 11–20 metų, o 15 proc. – 21 ir daugiau metų.

Didesnę vairavimo patirtį turi vyrai, tačiau net 40 proc. moterų automobilį vairuoja 4–10 metų.
O vyrų beveik 40 proc. vairuoja 11–20 metų.

Pasak A. Pakėno, vairavimo stažo skirtumas tarp vyrų ir moterų pastebimas, nes tik paskutinįjį dešimtmetį vis daugiau moterų įgyja vairuotojo pažymėjimus ir aktyviai vairuoja.

Daugiau kaip 10 metų patirtį turi daugiausia vadovaujantį darbą dirbantys respondentai, mažiausią – dažniausiai studentai. Įdomu tai, kad net pusė namų šeimininkių ar vaiko priežiūros atostogose esančių moterų vairuoja 4–10 metus.

Kaip pasakoja „GfK CR Baltic“ Lietuvos padalinio vadovo A. Norkevičius, penktadalis apklausoje dalyvavusių respondentų prie vairo praleidžia 5–10 val. per savaitę. 15 proc. apklaustųjų prie vairo praleidžia 10–15 val., taip pat 14 proc. praleidžia 15 val. ir daugiau.

Daugiau nei pusė apklausoje dalyvavusių moterų prie vairo praleidžia iki 5 val., o vyrai – kur kas daugiau laiko. Trečdalis jų – daugiau nei 10 val., o 15 val. ir daugiau praleidžia net penktadalis visų vyrų, nes jų darbas susijęs nuo nuolatiniu vairavimu, o moterys, priešingai, daugiau dirba sėdimą darbą.

Net 26 proc. vadovaujantį darbą dirbančių respondentų prie vairo praleidžia 15 ir daugiau val. per savaitę.

Apklausa, kurioje dalyvavo 1 304 žmonės, buvo atlikta šių metų sausio mėnesį - ją padarė rinkos tyrimų bendrovė „GfK CR Baltic“ tinklalapio Autoledi.lt užsakymu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius