Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 03 03 /17:16

Per Lietuvą nuvilnijo protestų akcija „Atidarom Regitrą“: prašyta atnaujinti ir vairavimo mokyklų veiklą

Trečiadienį visuose didžiuosiuose Lietuvos miestuose vyko protesto akcijos „Atidarom Regitrą“. Tiesa, Kaune leidimas piketui negautas, tad laikinosios sostinės „klevo lapai“ ir vairavimo mokyklų atstovai žadėjo prisijungti prie akcijos Vilniuje.

Vilniuje akcija vyko prie Seimo, Klaipėdoje, Marijampolėje ir Šiauliuose – prie savivaldybės, Panevėžyje – prie Vyriausybės atstovo biuro.

VIDEO: Klevo lapų ir vairavimo mokyklų protesto akcija „Atidarom Regitrą“

Pagrindinis protestuotojų reikalavimas – atnaujinti praktinio vairavimo egzaminus „Regitroje“ ir leisti vairavimo mokykloms rengti vairavimo pamokas.

Suprasti akimirksniu

  • Praktinio vairavimo pamokos vairavimo mokyklose ir įmonėje „Regitra“ sugriežtinus karantiną nevyksta nuo gruodžio vidurio.
  • „Regitros“ atstovai teigia dar pirmojo karantino metu perdarę automobilius, įrengę papildomas pertvaras. Taigi instruktoriai yra pasirengę saugiai organizuoti praktinio vairavimo egzaminus (teorijos egzaminai nebuvo nutraukti).
  • Vairavimo mokyklos savo veiklą apribojo nuo 2020 m. spalio, paskelbus antrąjį karantiną, kai nebuvo iki galo aišku, ar galima tęsti mokymus. Nes iš pradžių nebuvo išaiškinta, koks vairavimo mokyklų statusas – neformaliojo švietimo, paslaugų teikėjų ar pan. Taigi jau nuo spalio mėn. dėl neapibrėžtos padėties vairavimo mokyklos dirbo 30 proc. pajėgumų.
  • Šiuo metu įmonėje „Regitra“ susidariusi apytikriai 11 000 asmenų, laukiančių vairavimo egzamino, eilė. Tiek egzaminų įmonė būdavo pajėgi vykdyti per mėnesį.

Pasak piketų organizatorių Neringos Pekarskajos ir Arnoldo Žaltovskio, nėra teisinga leisti dirbti grožio pramogas teikiančioms įmonėms, bet drausti mokyti vairuoti, kai išvengiama tiesioginio kontakto (automobiliai su pertvaromis, mokytojai ir inspektoriai su kaukėmis). Juo labiau kad iki šiol nebuvo nustatyta nė vieno atvejo, kad, tarkime „Regitros“ instruktorius užsikrėstų nuo egzaminuojamojo.

Pasiruošimas egzaminams – silpnas

Vairavimo mokyklos „Amplius LT“ vadovas Artūras Pakėnas pastebi, kad kai kurie teorijos egzaminą išlaikę mokiniai neturėjo galimybės tobulinti vairavimo įgūdžius 3–-4 mėnesius, tad pirmiausia reikėtų sudaryti sąlygas atnaujinti vairavimo įgūdžius. O tik tuomet leisti laikyti egzaminą „Regitroje“. Vien pasivažinėjimo su šeimos nariais (ne visi turi ir tokią galimybę) nepakanka. Be to, praėjusi žiema individualioms pamokoms buvo tikrai nedėkinga.

„Iš praktikos galiu pastebėti, kad su šeimos nariais mokosi tik apie 20–30 proc. mokinių. Taigi tik nedidelė dalis bus tinkamai pasirengę vairavimo egzaminui. Svarbu ir tai, kad įgūdžiai turi būti tobulinami nuolat, o tokios didelės pertraukos tikrai ne į naudą“, – komentavo Artūras Pakėnas.

VIDEO: Šiauliuose prasidėjo protestų akcija „Atidarom Regitrą“: prašoma atnaujinti ir vairavimo mokyklų veiklą

Klaipėdoje – ir būsimų vairuotojų balsas

Klaipėdoje poziciją prie savivaldybės išreiškė ne tik vairavimo mokyklų atstovai, bet ir vairuotojo pažymėjimo negalintys gauti klaipėdiečiai. Marius teigė, kad žmonai dėl karantino negalint įgyti vairuotojo pažymėjimo, šeima patiria nepatogumų. Vyras atkreipė dėmesį, kad nepatogumų patiria ir šeimos, kurių pavardės skirtingos – dabar jis bijo mokyti savo žmoną vairuoti ir būti nenubaustas.

VIDEO: Klaipėdietis Marius nesulaukia, kol žmona galės vairuoti automobilį

„Respublikos“ vairavimo mokyklos atstovai prognozavo, kad atvėrus vairavimo mokyklas bus didžiulės eilės.

„Eilės bus beprotiškos. Jau dabar sako, kad instruktoriai turės dirbti kone kiaurą parą“, – teigė mokyklos administratorė Vitalija

Instruktoriai atkreipė dėmesį, kad žmonės gali važinėti taksi automobiliais, tačiau mokytis vairuoti negali.

„Kalbėkime ir apie kitas kategorijas – žmonės negali važiuoti į darbus, negali išsilaikyti egzamino. Čia irgi didžiulė problema“, – kalbėjo Gabrielius.

Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdoje į protestą atėjo ir egzaminų laukiantys būsimi vairuotojai. Anot jų, saugiau būtų važiuoti savo transporto priemone, nei autobusais ar taksi.
Aurelijos Jašinskienės/15min.lt nuotr./Klaipėdoje į protestą atėjo ir egzaminų laukiantys būsimi vairuotojai. Anot jų, saugiau būtų važiuoti savo transporto priemone, nei autobusais ar taksi.

Instruktoriai atkreipė dėmesį, kad jie naudojasi visas saugos priemones ir važiuojant dviese yra saugiau nei keliauti autobusu. Jie tikino esantys pasiruošę dirbti išsyk, vos bus duotas leidimas ir turi visas saugos priemones.

Instruktoriumi dirbantis Antanas Bagočius žurnalistams pasakojo, kad kai kurios vairavimo mokyklos jau susiduria su finansiniais sunkumais ir parduoda transporto priemones.

Pasak vidaus reikalų ministrės Agnės Bilotaitės, dar vasario mėnesį Vyriausybei pateiktas siūlymas atnaujinti vairavimo egzaminus. Tačiau šis klausimas kol kas į dienotvarkę neįtrauktas.

Vairavimo praktikos egzaminai sustabdyti iki kovo 31 d.

Pagal Vyriausybės patvirtintą karantino švelninimo planą, praktinio vairuotojų mokymo ir vairavimo egzaminai bei vairavimo mokymai būtų atnaujinti, kai koronaviruso atvejų rodiklis nukristų žemiau 200 naujų užsikrėtimų 100 tūkst. gyventojų per dvi savaites ribos, o teigiamų testų dalis sudarytų ne daugiau nei 10 procentų. Kol kas šis rodmuo siekia 250.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius