-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 29

Mokyklinius autobusus kadaise vairavo nepilnamečiai: kaip tai galėjo nutikti?

Vaikai – neįkainojamas turtas, kurį tėvai nori apsaugoti nuo visų pavojų. Bet dabar įsivaizduokite, kad kiekvieną rytą savo vaiką įsodinate į autobusą, kurį vairuoja šešiolikmetis, turintis gal pusmetį vairavimo patirties. Skamba keistai? JAV taip užaugo milijonai žmonių!
Mokykliniai autobusai 1974 metais. (David Rees, Wikimedia)
Mokykliniai autobusai 1974 metais. (David Rees, Wikimedia)

Jauni vairuotojai JAV

Jūs tikriausiai žinote, kad didelėje JAV dalyje vairuoti galima nuo 16 metų amžiaus. Galbūt manote, kad šešiolikmečiai nėra pasiruošę atsakingam dalyvavimui eisme, bet JAV paaugliai dažnai patys važiuoja į mokyklą.

Nors apribotą vairuotojo pažymėjimą (vadinamąjį mokinio leidimą) JAV galima gauti esant 14-16 metų amžiaus, pilnas, neapribotas vairuotojo teises gali gauti 16-18 metų amžiaus paaugliai. Tai priklauso nuo vietinių valstijų įstatymų. Paaugliai JAV vairuoja labai dažnai ir diskusijų apie būtinybę iškraustyti juos iš automobilių, negirdėti. Jie smagiai rieda į mokyklas milžiniškais amerikiečių taip mėgstamais pikapais.

Ir taip – šešiolikmečiai gali vairuoti pikapus, net jei jie yra labai dideli ir sunkūs. JAV profesionaliems vairuotojams reikia komercinio vairuotojo pažymėjimo (komercinės licencijos), bet savo reikmėms galima vairuoti ir labai dideles mašinas. Tikriausiai filmuose esate matę tuos milžiniškus namelius ant ratų ir susimąstėte – negi visi JAV turi sunkvežimio vairuotojo pažymėjimus? Ne, didžiojoje JAV dalyje tokios mašinos yra vairuojamos su įprastais automobilių vairuotojo pažymėjimais ir komercinės licencijos tam nereikia. Nors, žinoma, taisyklės tarp valstijų šiek tiek skiriasi.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius