-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 15 /12:53

Nauji Kauno troleibusai žiemai nepasiruošę? Dėl šerkšno stojo jų eismas, troleibusai vėlavo ir Vilniuje

Šeštadienio rytą Kaune sutriko troleibusų eismas. Naktį termometrų stulpeliams nukritus žemiau nulio susidarė šerkšnas, kuris nubalino ne tik medžių viršūnes, bet ir troleibusų linijos kontaktinį tinklą, dėl to troleibusams sunkiai sekėsi pajudėti iš vietos. Dėl šalčio troleibusų eismas sutriko ir sostinėje.

Su 15min susisiekęs UAB „Kauno autobusai“ vairuotojas pranešė, kad mieste sutriko troleibusų eismas. Vyras minėjo, kad daugiausia problemų patiria naujieji miesto pirkiniai – troleibusai „Solaris“.

Fotografui nuvykus iki artimiausios troleibusų linijos iš tiesų paaiškėjo, kad šios viešojo transporto priemonės patiria problemų pajudant iš vietos.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šerkšnas Kaune sutrikdė troleibusų eismą
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šerkšnas Kaune sutrikdė troleibusų eismą

Panemunėje, sankryžoje su Vaidoto gatve, stovėjo du troleibusai: senasis „Škoda“ ir naujasis „Solaris“. Užsidegus žaliam signalui senasis troleibusas degindamas laidus pajudėjo ir nuvažiavo tolyn. Naujasis troleibusas užtruko kiek ilgiau, jam važiuoti taip sklandžiai nepavyko, jis sustojo artimiausioje stotelėje. Čia vairuotojas valė troleibuso „ūsų“ kontaktus.

Vairuotojas paaiškino, kad naujieji troleibusai yra „kompiuterizuoti“, todėl jautresni įtampos svyravimui. Jis pateikė pavyzdį su seniau veikusiu analoginiu televizijos signalu.

„Seniau pakakdavo įkišti į televizorių vietoje antenos paprastą laidą ir vis tiek kažką matydavai, dabar, kai signalas skaitmenis, televizorius arba rodo labai gerai, arba nerodo nieko. Panašiai ir su šiais troleibusais“, – sakė vairuotojas.

Pasak jo, tokių modernių transporto priemonių įmonėje dar nebuvo, o toks pašalimas pirmas.

Užsienio šalyse troleibusų kontaktinių linijų priežiūrai žiemą naudojama speciali technika, kuri naktimis apipurškia laidus cheminiu skysčiu neleidžiančiu jiems apšalti. Mūsų šalyje tokios technikos dar nėra.

Nesklandumai pašalinti

„Kauno autobusų“ viešųjų ryšių specialistė Patricija Zarankaitė 15min sakė, kad problema kontaktiniame tinkle užfiksuota šeštadienio rytą 05.30 val., gedimai pašalinti apie 11.00 val.

Troleibusai įprastais maršrutais važiuoti negalėjo dėl ant kontaktinio tinklo naktį susiformavusio ledo ir šerkšno. Esant tokioms sąlygoms kontaktiniu tinklu troleibusai negali važiuoti dėl susidarančio trumpo elektros jungimo.

Pastebėjus šią problemą taisyti kontaktinio tinklo įtampos svyravimų išvyko kelios elektromechanikų brigados.

„Atsiprašome dėl įvykusių techninių nesklandumų dėl ko sutriko įprastas troleibusų eismas. Siekdami išvengti tokių techninių kliūčių planuojame naktimis iš anksto organizuoti papildomą, budintį techninį personalą, kuris galėtų operatyviau reaguoti į susidariusias kliūtis. Taip pat stebėdami šios problemos tendencingumą ir kituose miestuose, ateityje planuojame įsigyti specialią techninę įrangą, leisiančią išvengti tokių įtampos svyravimų“, - sakė „Kauno autobusai“ atstovė ir pridūrė, kad rytoj, Valstybės nepriklausomybės atkūrimo dieną, kauniečius ir miesto svečius į šventinius renginius viešasis transportas veš nemokamai.

15min primena, kad pirmieji iš 85 naujų Kauno troleibusų „Solaris“ miesto gatves pasiekė dar praeitų metų rudenį. Iš viso „Kauno autobusams“ šie troleibusai atsėjo 29,4 mln. eurų, iš jų apie 20 mln. eurų – paskola, 1,6 mln. eurų Kauno savivaldybės lėšos, o 7,9 mln. eurų skyrė Europos Sąjunga.

Troleibusų judėjimas buvo sutrikęs ir Vilniuje

BNS praneša, kad sostinėje šeštadienio rytą dėl šalčio taip pat buvo sutrikęs troleibusų judėjimas, galimi vėlavimai.

„Šį rytą dėl užšalusio kontaktinio tinklo Vilniuje buvo sutrikęs dalies troleibusų judėjimas. Nuo 9 valandos eismas vyksta kaip įprastai, tačiau kai kur vis dar fiksuojami troleibusų vėlavimai“, – BNS sakė „Susisiekimo paslaugų“ atstovė Miglė Bielinytė.

Ji taip pat teigė, kad ryškiausi vėlavimai buvo fiksuojami Žirmūnų, Justiniškių, Lizdeikos gatvėse, taip pat Savanorių ir Laisvės prospektuose.

Šeštadienio naktį ir rytą sostinėje termometro stulpeliai buvo nukritę keli laipsniai žemiau nulio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius