Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujos kameros Vilniaus senamiestyje fiksuos net tik kertančius ištisines linijas – matuos ir vidutinį greitį

Dar šiemet Vilniaus miesto savivaldybė įrengs pusšimtį vaizdo kamerų, padėsiančias identifikuoti Kelių eismo taisyklių pažeidėjus. Tai yra darnaus judėjimo plėtros Senamiestyje dalis.
Eismo pakeitimai Vilniaus senamiestyje
Eismo pakeitimai Vilniaus senamiestyje / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kilpinis eismas mieste įsigaliojo 2020 metų vasarą. Toks eismo organizavimo būdas siekia sumažinti automobilių kiekį Senamiestyje, panaikinti tranzitinį eismą bei skatinti darnų judumą. Pirmaisiais metais prie eismo kilpų įvažiavimų ir išvažiavimų buvo įrengtos kelios filmavimo kameros. Šiemet jų atsiras daugiau, rašo tinklapis MadeinVilnius.lt.

„Dar šiemet planuojama įrengti daugiau nei pusšimtį kamerų, kurios padės identifikuoti Kelių eismo taisyklių pažeidėjus. Kameros bus įrengtos numatytose vietose, be jų bus peržiūrimas ženklinimas ir jei bus nustatytas poreikis, ženklinimas gali būti koreguojamas“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Rimantas Baravykas.

Specialistas 15min komentavo, kad Vilnius tęsia darnaus judėjimo plėtrą Senamiesčio dalyje, o prieš dvejus metus įvestas kilpinis eismas padėjo pasiekti teigiamų rezultatų – keliaujančiųjų tranzitu Senamiestyje sumažėjo kone triskart.

Ne paslaptis, kad įvedus eismo organizavimo pokyčius, ne visi vairuotojai noriai laikosi taisyklių. Dar šiemet planuojama įrengti daugiau nei pusšimtį kamerų, kurios padės identifikuoti Kelių eismo taisyklių pažeidėjus. Kameros bus įrengtos numatytose vietose, be jų bus peržiūrimas ir jei bus nustatytas poreikis, bus koreguojamas ženklinimas", - komentavo R.Baravykas.

Vyksta projektavimo darbai

Šiuo metu vyksta kamerų projektavimo darbai, vertinamos vietos, kuriose kameros būtų tinkamiausios. Kameros būtų orientuotos į transporto priemonių eismą, viešosios tvarkos užtikrinimui Senamiestyje jau yra veikiančios kameros.

Vairuotojai vis dar pažeidinėja Kelių eismo taisykles miesto senamiestyje. Neseniai, vienoje feisbuko grupių, vartotojai skundėsi, kad dažnai fiksuoja KET pažeidimus šalia Rotušės aikštės. Šioje vietoje vairuotojai linkę nepaisyti ženklų ir kerta gatvę neleistinoje vietoje.

„Prieš du metus įvestas kilpinis eismas padėjo pasiekti teigiamų rezultatų – keliaujančiųjų tranzitu Senamiestyje sumažėjo kone triskart. Ne paslaptis, kad įvedus eismo organizavimo pokyčius, ne visi vairuotojai noriai laikosi taisyklių“, – komentuoja savivaldybės atstovas.

Kas KET pažeidimų sumažėtų, Senamiestyje bus įrengtos vaizdo stebėjimo kameros. Prie eismo kilpų įvažiavimų ir išvažiavimų įrengtos išmaniosios kameros fiksuos ne tik pravažiuojančių transporto priemonių kiekį, bet ir vidutinį greitį, taip pat galimus kelių taisyklių pažeidimus. Apie tai įspėja ir kelių eismo ženklai.

Eismo kilpose įrengtos kameros yra analogiškos naudojamoms Lietuvos automobilių kelių direkcijos, taigi turi ir galimybę susijungus su registrais tikrinti techninės apžiūros ir civilinės atsakomybės draudimo polisų galiojimą, kartu automatiškai generuojant administracinio nusižengimo protokolus.

Pagal grafiką projektas turėtų būti įgyvendintas iki šių metų pabaigos. Šiuo metu elektros projektas (kamerų maitinimui) derinamas su Kultūros paveldo departamentu. Gavusi institucijos pritarimą, savivaldybė žada projektą pradėti lygiagrečiai.

Judėjimas kilpomis senamiestyje įvestas 2020 metų liepos 7-ąją, siekiant panaikinti tranzitinį eismą, kuris Senamiestyje sudarydavo net 40 proc. viso automobilių srauto, o rytais – net iki 70 proc. Tikimasi, kad šis sprendimas mažins Senamiesčio aplinkos ir triukšmo taršą, leis daugiau erdvių paskirti pėstiesiems ir dviratininkams. Analogiškus eismo pokyčius miesto centre ne vienerius metus vykdo daugelis Europos valstybių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius