Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nelegalių „drago“ lenktynių Šiauliuose policija „nepastebėjo“

Šiaulių pašonėje beveik dešimt metų vyksta nelegalios automobilių traukos lenktynės (dar kitaip žinomos kaip „dragai“), tačiau tik dabar tarp lenktynių dalyvių ir miesto policijos ėmė rastis diskusija. Tačiau panašu, kad policija sureagavo tik po to, kai įsisenėjusia problema pradėjo domėtis žiniasklaida.
Traukos lenktynės Palangoje
Asociatyvi nuotr.: traukos lenktynės / Andriaus Lauciaus nuotr.

Iš pradžių – nežinojo

Dienraštis „Šiaulių naujienos“ apie Zoknių mikrorajone, apleistame lėktuvų pakilimo take, rengiamas nelegalias automobilių traukos lenktynes rašė prieš maždaug septynerius metus. Policija turėjo problemą žinoti jau tada, bet iki šiol lenktynės vyko kaip vykusios – pagal nerašytą susitarimą beveik kiekvieną savaitę esant šiltiems ir palankiems orams.

Šių metų rugpjūtį pasiteiravus Šiaulių apskrities VPK dėl nelegalių lenktynių, Kelių policijos biuro ir Patrulių rinktinės pareigūnų atsakymas buvo stulbinantis. „Šiaulių apskrities VPK Kelių policijos biuras ir Patrulių rinktinės pareigūnai neturi informacijos apie galimai vykstančias nelegalias automobilių traukos varžybas. Prieš keletą metų, taip pat ir praėjusiais buvo žinoma, kad Zokniuose vykdavo nelegalūs motociklininkų važiavimai“, – atsakymus raštu atsiuntė Šiaulių AVPK Viešųjų ryšių poskyrio viršininkas Artūras Šliavas.

Žiūri vienareikšmiškai

Tą kartą pateiktuose atsakymuose taip pat buvo minima, kad patruliai nuolat kontroliuodavo minėtas teritorijas. „Kontrolė vykdavo nuolat. Reiduose buvo tikrinti praktiškai visi ten susirinkdavę motociklininkai. Buvo ir nubaustų už tam tikrus KET pažeidimus, bet tikslių skaičių neturime. Pagal gautą informaciją Patrulių rinktinės pareigūnai kontroliavo Zokniuose susirinkusius motociklininkus. Kiek kartų vyko kontrolė, skaičių neturime“, – pareigūnų atsakymus pateikė A. Šliavas.

„Gavus informaciją apie tokias lenktynes, visada sureaguojama ir vienareikšmiškai jos nutraukiamos. Žinoma, policijos pareigūnai prieštarauja tokioms lenktynėms, nes dažnai jos būna nesaugios, motociklai ir automobiliai būna nepritaikyti tokioms lenktynėms, taip pat trasa gali neatitikti saugumo reikalavimų. Gali būti, kad ir vairuotojams trūksta įgūdžių tokioms lenktynėms. Ne paslaptis, kad į tokias lenktynes atvažiavęs jaunimas gali būti apsvaigęs nuo alkoholio, tuo sukeldamas pavojų sau ir kitiems“, – teigia pareigūnai.

Persikels į gatves

Lenktynių dalyviai viešumoje yra pasisakę, kad policija galėtų neapsiriboti vien draudimu, nes kitu atveju lenktynės persikels į miesto gatves ir tai gali turėti skaudžių padarinių. Pavyzdžiui, kaip šiais metais įvykusi avarija Klaipėdoje, kai miesto gatvėse lenktyniaujant galingiems automobiliams vieno iš jų vairuotojas nesuvaldė transporto priemonės ir trenkėsi į gyvenamąjį namą. Per kraupią avariją du jaunuoliai žuvo iš karto. Klaipėdos apylinkės prokurorų nuomone, gatvių lenktynės kilo spontaniškai ir neplanuotai.

Reaguodama į dalyvių pasisakymus, Šiaulių policija ketvirtadienį išplatino pranešimą, kuriame pasisako už „dragus“, bet jie privalo būti organizuojami legaliai. „Pasigirdo nuomonių, kad pareigūnai galėtų dalyvauti nelegaliuose „draguose“ ir užtikrinti saugumą jo dalyviams. Tačiau, juk policijos paskirtis yra kovoti su viskuo, kas nelegalu ir kelia grėsmę visuomenės saugumui, tad nelegaliose traukos lenktynėse ji tikrai nedalyvaus. Bet visada padės jų rengėjams legaliai organizuotame renginyje“, – rašoma policijos pranešime.

Sunkiai prognozuojama

Vieni gyventojai piktinasi tokiu nelegaliu renginiu, keliančiu grėsmę tiek jo dalyviams, tiek žiūrovams, ir kelia klausimą, kokių priemonių imasi policija tokioms nelegalioms lenktynėms nutraukti. Kiti gi piktinasi, kad policijos kišimasis į čia vykstančius „dragus“ yra trukdis jaunimo savirealizacijai ir emocinei iškrovai bei siūlo pareigūnams gaudyti nusikaltėlius, o ne trikdyti jaunimo laisvalaikį, rašoma pranešime.

Policija pranešime atkreipia dėmesį, kad net legaliose traukos lenktynėse dėl technikos gedimų ar kitų sunkiai prognozuojamų dalykų įvyksta kraupios avarijos, kuriose vos nežūsta net profesionalai. Zokniuose, policijos teigimu, jokių saugos priemonių nėra. „O įvykus nelaimei, iš policijos bus pareikalauta atsakomybės.“ Policijos nuomone, „dragų“ rengėjai turėtų laikytis taisyklių ir kreiptis į Šiaulių miesto savivaldybę, kuri išduoda leidimus organizuoti renginius viešose miesto vietose. „Kai analogiška problema buvo iškilusi Panevėžyje, Panevėžio apskrities VPK Kelių policijos biuro viršininkas V. Mačėnas išsakė tokią mintį: ekstremaliam jaunimui labiau prie širdies nelegalios lenktynės, o ne pagal taisykles. Jis prisiminė, kaip netoli Panevėžio esančiame Paįstrio aerodrome buvo surengtos legalios traukos lenktynės, kuriose palenktyniauti legaliai susirinko nelabai daug jaunimo“, – pastebima pranešime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius