Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 02 03 /2014 02 04

Nepasitenkinimas viešojo transporto pokyčiais Vilniuje: gyventojai piktinasi, kad niekas neklausia jų nuomonės

Pakeitimai Vilniaus viešajame transporte, kuriuos sostinės savivaldybė skelbia daranti, kad keleiviams būtų patogiau, susilaukia ir pasipiktinimo. Naujausi pokyčiai – pakeistas 68 autobuso maršrutas. Esą dėl geresnio susisiekimo su Lazdynuose esančiomis miesto mokyklomis, nors daliai keleivių kur kas svarbiau geras susisiekimas su kitais sostinės rajonais.
Vilniaus gatvėmis važinės naujieji „Solaris Urbino 12 CNG“
Vilniaus viešasis transportas / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vilniaus savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ pranešė, kad nuo vasario 68 autobusas važiuos iš Grigiškių per Lentvarį į Lazdynus, o ne į Savanorių pr. esančią Vaduvos stotelę, kaip buvo iki šiol.

Savivaldybė norėjau kaip geriau

Praėjusios savaitės pabaigoje Vilniaus savivaldybės išplatintame pranešime „Susisiekimo paslaugos“ informavo, kad nuo vasario 1 dienos keisis 68-ojo maršruto trasa: maršrutas nukreipiamas Kirtimų, Gariūnų gatvėmis iki Lazdynų rajono.

Anksčiau 68 maršruto autobusas važiuodavo iš Grigiškių per Lentvarį į Savanorių pr. Vaduvos stotelę. Iš šios stotelės būdavo patogu pasiekti bet kurį Vilniaus kampą. Po pakeitimo autobusas važiuoja į Lazdynus. Iš Lazdynų susisiekimas su likusia miesto dalimi gerokai sudėtingesnis, – teigė Marius.

Esą pakeitus 68 maršruto trasą, turi pagerėti Lentvaryje, Maciuliškių ir kituose aplinkiniuose rajonuose gyvenančių moksleivių susisiekimas su Lazdynų mikrorajone esančiomis mokyklomis. Lazdynų mikrorajone yra 6 ugdymo įstaigos ir šiuo metu moksleiviams kelionė į Lazdynų mokymo įstaigas užtrunka nuo 45 min. iki 1 val. su persėdimais. Pakeitus esamą 68 maršruto trasą, planuojama, kad kelionė į Lazdynus truks apie 15–20 min.

Buvo patogu, o dabar – klaidu

Tačiau 15min.lt skaitytojas Marius įsitikinęs, kad pertvarka tik įnešė sumaišties.

„Anksčiau 68 maršruto autobusas važiuodavo iš Grigiškių per Lentvarį į Savanorių pr. Vaduvos stotelę. Iš šios stotelės būdavo patogu pasiekti bet kurį Vilniaus kampą. Po pakeitimo autobusas važiuoja nebe į Savanorių pr., o į Lazdynus. Iš Lazdynų susisiekimas su likusia miesto dalimi gerokai sudėtingesnis“, – teigė Marius.

Įspėjo taip, kad niekas nežino

Labiausiai visuomeniniu transportu besinaudojantį Marių piktina tai, kad keleiviai informuoti paskutinę akimirką, niekas nesivargino pranešti apie pokyčius jiems bent prieš kelias savaites – jo teigimu, informacija apie maršruto pasikeitimą Vaduvos stotelėje atsirado tik penktadienį, kai nuo šeštadienio autobusas jau važiavo kitur.

„Net neabejoju, kad dauguma keleivių, net nepastebėjo šio pranešimo, autobuse jokios papildomos informacijos nebuvo. Ar yra normalu pranešti keleiviams, kad nuo kitos darbo dienos totaliai keičiasi autobuso maršrutas? Kas tokius sprendimus priima ir dėl ko juos priima? Įtariu, kad atsakymas bus „maršrutas buvo pakeistas daugelio keleivių prašymu“. Būtų įdomu sužinoti, kiek konkrečiai prašymų buvo gauta ir kiek keleivių iš viso naudojasi šiuo maršrutu“, – piktinosi Marius.

Dalis keleivių naudojasi vien informacija autobusų ir troleibusų stotelėse, norėdami sužinoti, kada atvyks viešasis transportas, todėl keisti ją kelioms dienoms prieš pakeitimus būtų neefektyvu, – įsitikinusi M.Gusarovienė.

Anot vyro, tai ne pirmas bandymas pakeisti šio maršruto trasą, esą tai jau bandyta daryti pernai rugsėjį, bet pranešus apie ketinimus iš anksto, dalis keleivių užginčijo sprendimą ir laimėjo. Šįkart nueita kitu keliu, iš anksto važiuojančiųjų net neįspėjus. „Galbūt kažkas turi pažinčių savivaldybėje ar „Susisiekimo paslaugose“, – svarstė jis.

Atsiprašė, bet nieko nekeis

Modesta Gusarovienė, L.e.p. Viešojo transporto departamento vadovė, 15min.lt paprašyta pakomentuoti šią situaciją, atsiprašė keleivių už sukeltus nepatogumus. Esą bus bandoma ateityje to išvengti ir apie pakeitimus žmones informuoti kiek įmanoma anksčiau. Tačiau tai buvo daroma kryptingai – nenorint klaidinti keleivių.

„Informacija apie viešojo transporto eismo pakeitimus buvo paskelbta svetainėje www.vilniustransport.lt trečiadienį (01.29), papildomas pranešimas išplatintas ir paskelbtas www.vilnius.lt (01.31). Stotelėse informacija atnaujinta likus dienai iki pakeitimų, tam, kad keleiviai, kurie naudojasi informacija, nebūtų suklaidinti, kada turėtų sulaukti atvažiuojančio transporto. Dalis keleivių naudojasi vien informacija autobusų ir troleibusų stotelėse, norėdami sužinoti, kada atvyks viešasis transportas, todėl keisti ją kelioms dienoms prieš pakeitimus būtų neefektyvu“, – įsitikinusi M.Gusarovienė.

Ji dar kartą pakartojo, kad 68 maršruto trasa pakeista norint pagerinti Lentvario ir Maciuliškių bei kitų aplinkinių rajonų susisiekimą su Lazdynais, nes čia yra ne viena mokykla. Į klausimą dėl blogėjančio susisiekimo su kitais rajonais M.Gusarovienė neatsakė.

Papildyta 14.02

Kam vežti į mokyklas, į kurias niekas nevažiuoja?

Šią 15min.lt publikaciją perskaičiusią Lentvaryje gyvenančią Tanią nustebino L.e.p. Viešojo transporto departamento vadovės M.Gusarovienės argumentai, kodėl reikėjo pakeisti maršrutą.

„Lentvaris yra ne Vilniaus miesto gyvenamasis rajonas, o miestelis Trakų rajone, kuris turi tris mokyklas ir nėra poreikio iš jo vežti mokinius į Lazdynus. O Maciuliškėse iš viso nėra autobuso stotelės, tad argumentai, dėl kurių buvo pakeista autobuso trasa, yra absoliučiai nevykę“, – teigia Tania.

Anot jos, kai 20-o maršrutą pradėjo aptarnauti mažos talpos autobusiukai, tai jie pradėjo važinėti dažniau. Darbo dienomis buvo patogu persėsti iš 68-o į 20-ą autobusą. Laukti reikėjo 5-10 min., o dabar kelionė į miestą užtrunka kone dvigubai ilgiau. Be to, išeina, kad po pakeitimų 68-as autobusas dubliuoja 20-o autobuso trasą. Tania tiesiog siūlo pratęsti 20-o autobuso trasą.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius