Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Niurburgringas: „Žaliojo pragaro“ gidas

Legendinė „Nordschleife“ trasa Vokietijoje yra tarsi visų pamišusių dėl automobilių Meka. Kiekvienam, kurio kraujyje teka bent kiek benzino, maga nors kartą pravažiuoti šia legendine trasa. Laimei, vokiečiai tai leidžia daryti beveik bet kam.
nurburgring
Niurburgringo trasa / „Scanpix“ nuotr.
Temos: 1 Niurburgringas

Prieš porą metų ši legendinė trasa tik per plauką nebankrutavo, tačiau pakeitusi šeimininkus ji toliau lieka viena demokratiškiausių trasų pasaulyje. Ir, beje, viena pavojingiausių.

Dažniausiai pamišėliai iš viso pasaulio renkasi pravažiuoti vieną ar kelis ratus trasoje, kuri ne veltui vadinama „Žaliuoju pragaru“. Iš tikrųjų greitai čia važiuoti gali nedaugelis. Šioje trasoje galima sutikti visą gamą automobilių ir motociklų, pradedant dideliais nameliais ant ratų ir baigiant galingiausiais tiuningo įmonėse perdirbtais „Porsche 911 Turbo“ arba pačiais greičiausiais motociklais. Nemažai ši trasa matė ir automobilių su lietuviškais registracijos numeriais. Kadangi tokių atsiranda vis daugiau, pateikiame trumpą „Nordschleife“ gidą, ką galima joje nuveikti be paprasto pravažiavimo trasoje.

Dar trasos prieigose supranti, kad BMW M3 ar „Renault ClioSport“, buvęs toks įspūdingas gimtojoje gatvėje, čia gerokai nublanksta. Bet kurio viešbučio prieigose stovi reti ir net kolekciniai automobiliai. Greta antikvarinių „Saab 96“ ar originalaus „Ford GT40“ stovintys įvairiausių modifikacijų „Porsche 911 GT3“ ir GT2 atrodo lyg būtų tokie pat populiarūs Vokietijoje kaip įvairių kartų „Golf“ mūsų gatvėse.

Bet kuriame restorane rodos ore tvyro Stirlingo Mosso, Juano Manuelio Fangio, Alano Prosto ar Michaelio Schumacherio vairuotų bolidų kvapas. Užėję į bet kurį restoraną atkreipkite dėmesį į ten sėdinčių batus – visi jie daugiau ar mažiau primena sportinius, dėvimus lenktynininkų. Kai kurie jų sėdi su originalia lenktynėms homologuota avalyne.

Jeigu dar nepasiryžote nuvykti, nežinote kaip ten patekti ar kur apsistoti, galime jums padėti.

Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės
Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės

Pravažiuoti savo automobiliu

Nuo pat šio kelio atidarymo 1927 metais Niurburgringo trasa veikė ir kaip vienos krypties mokamas kelias, kuriuo buvo galima važiuoti kai nevyksta lenktynės. Toks jis išlieka jau beveik šimtą metų.

Galite pasirinkti, ar važiuosite tik šiuolaikinę F-1 konfigūracijos trasą, kurios ilgis 5 km, ar bandysite įveikti visą „Žaliąjį pragarą“.

Kai užsiregistruosite ir bus patikrintas jūsų automobilis, susimokėsite 90 litų, galite įvažiuoti per vieną iš trijų įvažiavimų ir atsidursite automobilininkų Mekoje. Prašom, jauskitės Vettelio, Schumacherio ar dar velnias žino kieno kailyje.

Tiesa, laikykitės kelkraščio, nes pro jus kaip pro stovintį zvimbia įvairiausio plauko „Ferrari“, „Porsche“ ir dar vienas biesas žino kas – kai kurių net normaliai įžiūrėti nespėji.

Jeigu manote, kad vieno rato nepakaks, nusipirkę leidimą pravažiuoti 4 ratus gausite nuolaidą – jie jums kainuos „tik“ 328 litus.

Užtikrintiems savo jėgomis parduodami ir nuolatiniai bilietai. Metams kainuoja 4990 litų.

Tiesa, prieš važiuodami patikrinkite, kuriomis dienomis trasa atidaryta visiems mirtingiesiems. Apie trasos veikimo laiką ir galimybę ją užsakyti sužinosite paspaudę šią nuorodą.

Daugiau informacijos apie bilietų kainas rasite paspaudę šią nuorodą.

Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės
Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės

Važiuokite su profesionalu

Neabejoju, jeigu jau pasiekėte Niurburgringą, esate tikrai puikus vairuotojas arba bent jau tokiu save laikote. Tačiau kiekvienas vairuotojas nežinomoje trasoje yra naujokas. Norite pagerinti savo įgūdžius? Galite pasitobulinti savo įgūdžius specialiuose kursuose. Patyrę instruktoriai parodys jums trajektorijas, po to įsodins į „Lotus Exige S“ ir galėsite tikrai ne pačiu lėčiausiu režimu pravažiuoti trasą paskui lydintį automobilį – sužinosite teisingas trajektorijas.

Tokio turo metu kai kuriose trasos vietose galėsite sustoti, kad instruktoriai tiksliai paaiškintų šios trasos specifines vietas ir kaip jas teisingai įveikti.

Ko gero puiki įžanga prieš sėdant į savo automobilį ir leidžiantis lėkti visai nepažįstama trasa.

Malonumas kainuoja nuo 860 litų. Daugiau informacijos rasite paspaudę čia.

Išsinuomokit sportinį automobilį

Žinoma, labai gerai yra pravažiuoti trasą savo automobiliu, kurį puikiai pažįsti, tačiau daug ratų nepravažiuosi – dėvisi padangos, dega stabdžiai, o juk iki namų taip pat kažkuo reikės grįžti.

Taigi, čia pat galima išsinuomoti tikrą sportinį automobilį. Su saugos lanku, šalmu ir visa sportine apranga. Aplink trasą yra nemažai tokią nuomą siūlančių kompanijų. Geriausia pradžiai išsinuomoti ne itin galingą, bet pakankamai greitą automobilį. Tam puikiai tiks „karštas“ hečbekas, toks kaip „Renault Clio Sport“ (1295 litai dviems valandoms arba 4 ratams, įskaitant ir bilieto kainą). Jeigu esate patyręs, galite nuomotis net „Porsche 911 GT3 RS“. Toks monstras porai valandų kainuoja 4485 litus. Į kainą įskaičiuotas ir kuras. Tais pačiais automobiliais galite važiuoti ne tik į trasą, bet ir tiesiog pasivažinėti apylinkėmis, tačiau kaina nuo to nesikeičia.

Daugiau informacijos slepiasi čia.

Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės
Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės

Pamatykit kaip galima važiuoti

Mažame Nurburgo kaime, kuris yra pačioje Niurburgringo širdyje, augo tokia išprotėjusi mergaitė. Jos vardas – Sabina Schmitz. Jeigu ruošiatės į Niurburgringą, turėjote apie ją girdėti. Jeigu ne – „pasigūglinkit“, jos vardas ir pavardė taisyklingai rašoma štai taip: Sabine Schmitz.

Kai buvo maža, Sabina su dviratuku Niurburgringo trasa turėjo važiuoti į mokyklą, taigi, galit įsivaizduoti kaip gerai ji pažįsta šį kelią.

Ko gero neatsiras nei vieno kito žmogaus šioje žemėje, kuris būtų įveikęs daugiau Niurburgringo trasos ratų nei panelė Schmitz, kuri pelnytai vadinama trasos karaliene.

Ji du kartus yra laimėjusi šios trasos 24 valandų lenktynes, o jos trasos įveikimo rekordas – 7 min 04 sek. Jeigu jums pasiseks, ji gali jus pravežti šia trasa su taip vadinamu „Speedbee Racetaxi“. Tai yra pilnai paruoštas lenktynėms šioje trasoje „Porsche GT3 RS“. Tiesa, tokia galimybė pasitaikys tik tada, kai vyksta VLN Niurburgringo ilgų nuotolių čempionatas. Kai kuriuose trasos ruožuose lėksite 300 km/h greičiu ir dar vairuojant moteriai, tad įspūdis garantuotas.

Savaitgalio paketas, kuris kainuoja 2068 litus, suteiks galimybę ne tik būti pravežtam tikru lenktyniniu automobiliu legendine trasa, bet ir pabūti Sabinos komandos VIP ložėje, stebėti lenktynes, o po finišo – kartu su komanda pakelti bokalą alaus.

Informacija rasite čia.

Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės
Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės

Lenktyninis taksi

Pamirškite viską, ką iki šiol žinojote apie taksi paslaugas. Niurburgringo taksi, švelniai tariant, kiek kitoks negu sulūžę „Passatai“, šlubuojantys Vilniaus gatvėmis.

Už niekingus 675 litus būsite pasodintas į BMW M3 keleivio sėdynę, saugiai prisegtas ir vieno iš čia lakstančių profesionalių bepročių pravežtas per „Nordschleife“. Galbūt ne taip greitai, kaip tai daro Sabina, bet įspūdžių pakaks ilgam.

Jeigu manote, kad BMW ne tas automobilis, kuris jus privers 21 km drebėti, galit sėsti į visą gamą kur kas galingesnių automobilių, tokių kaip „Aston Martin V8 Vantage N24“, tačiau kaina gerokai padidės – iki 1020 litų.

Informacijos apie greitus taksi automobilius rasite paspaudę šią nuorodą.

Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės
Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės

Truputėlis istorijos

Jeigu paskaudo dešinę koją, galite šiek tiek atsipalaiduoti ir nueiti į vietinį muziejų. Naujai atidarytame didžiuliame šios trasos komplekse „Ringwerk“ yra ką veikti – pradedant pramogų parku ir baigiant suvenyrų parduotuvėmis.

Muziejuje nemažai kadaise šioje trasoje skriejusių automobilių, lenktynininkų kostiumų ir kitų šios trasos istorijos atributų.

Yra čia ir kino teatras, kartingų trasa bei linksmieji kalneliai, kurie driekiasi virš viso komplekso ir net virš dalies f-1 trasos.

Įėjimas vienai dienai kainuoja 70 litų.  Daugiau apie darbo laiką slepiasi čia.

O tai trumpas filmukas, ką galite pamatyti „Ringwerk“ komplekse:

VIDEO: ring°werk am Nürburgring

Apsipirkinėjimas

Daugybė parduotuvių įsikūrusios kitoje „Ringwerk“ centro pusėje, taip vadinamame „Ring Boulevard“. Jeigu jums reikia „Ferrari“ kepuraitės, „Porsche“ striukės ar BMW džemperio – viskas jūsų paslaugoms.

Čia pat galima įsigyti ir įvairiausių kolekcinių automobilių modeliukų, net tikrų homologuotų sportinių batelių ar net pilną lenktyninę aprangą.

Daugiau informacijos apie parduotuvių bulvarą rasite čia. Deja, tik vokiškai.

organizatorių nuotr./Niurburgringo trasa
organizatorių nuotr./Niurburgringo trasa



Stebėkite lenktynes

Čia jų vyksta galybė, pradedant F-1 lenktynėmis (F-1 etapai Vokietijos Niurburgringo trasoje rengiami kas antrus metus) ir baigiant Europos sunkvežimių čempionato etapu.

Vienos įdomesnių – Vokietijos kėbulinių automobilių čempionatas (DTM), o jeigu norit pamatyti tikrai masines lenktynes – ieškokit, kada vyksta 24 valandų lenktynės. Jose paprastai dalyvauja gerokai per šimtą sportinių automobilių.

Jeigu domitės senoviškais automobiliais, galite atvažiuoti savaitgalį, kai vyksta klasikinių automobilių lenktynės „AvD Oldtimer Grand Prix“.

Lenktynių kalendorius ir bilietai – šioje nuorodoje.

Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės
Komandos nuotr./Niurburgringo 24 val. lenktynės

Šėlkite koncertuose

Jeigu jums „iki lemputės“ įgriso automobiliai, arba jeigu norite ne tik sėdėti prie vairo, galite atvažiuoti, kai šioje trasoje vyksta vienas didžiausių Europoje roko festivalių „Rock Am Ring“.

Šiemet jis vyks birželio pradžioje, o čia groti žada tokios legendos kaip „Metallica“, „Die toten hosen“ ar „Linkin park“. Jeigu pasiseks, dar gausite bilietą. Daugiau informacijos apie koncertą ir jame dalyvaujančias grupes rasite čia.

organizatorių nuotr./
organizatorių nuotr./„Rock am ring“ roko festivalis Niurburgringe

Sportininkams

Niurburgringe rengiamas ir triatlonas, pavadintas „Žaliojo pragaro“ vardu. Pagal savo fizines galimybes galite rinktis vieną iš trijų kategorijų. Ekstremaliausia – tai 1,9 km plaukimas, 95 km važiavimas dviračiu klasikine senąja Niurburgringo trasa ir 21 km bėgimas šiuolaikine f-1 trasa.

Startiniai mokesčiai – nuo 155 litų. Informaciją apie trasas ir dalyvio anketas galite rasti čia.

organizatorių nuotr./
organizatorių nuotr./„Strongman run“ bėgimas

Išprotėjusiems sportininkams

Tiems, kam paprastas bėgimas yra nuobodus, „Žaliajame pragare“ gali sudalyvauti tikrame pragaro bėgime – tai krosas su kliūtimis. Startas – ant asfalto Niurburgringo trasoje, kur startuoja ir automobiliai, tačiau labai greitai trasoje nebelieka ne tik kelio, bet ir takelio. Dalyviams tenka bėgti tinklu, ištemptu tarp krovininių konteinerių, leistis purvo kalnu, bristi per pelkes ir daug kitokių kliūčių.

Deja, organizatoriai skelbia, kad šiais metais visos vietos dalyvauti lenktynėse yra užimtos, tačiau paspaudę šią nuorodą galite užsiregistruoti į eilę. Jeigu atsiras vietų, jums bus pranešta. Daugiau informacijos apie šį itin sudėtingą savo galimybių išbandymą ieškokite čia.

organizatorių nuotr./
organizatorių nuotr./„Strongman run“ bėgimas

Kur prabangiai apsistoti

Jeigu norite pajusti lenktynininkų dvasią ypatingai arti, galite paišlaidauti ir apsistoti viešbutyje „Lindner Motorsport“. Austrijos dizainerių sukurtas viešbutis labai atviras ir erdvus, su didžiuliais langais.

Apačioje veikia kazino, kurio krupjė apsirengę lenktynininkų kostiumais. Daugelis lenktynininkų savaitgaliais, kai vyksta varžybos, apsistoja šiame viešbutyje. Ką gali žinoti, gal toje pačioje lovoje kada nors miegojo kažkas iš jūsų dievų?

Vienam žmogui nakvynė kainuos nuo 300 lt. Informacijos apie laisvus kambarius ieškokite čia.

lindner.de nuotr./
lindner.de nuotr./„Lindner“ viešbutis Niurburgringe

Nakvynė starto – finišo tiesiojoje

Norite atsibusti nuo žviegiančių padangų garso? Galite apsistoti „Dorint Am Nurburgring-Hocheifel“, kurio 99 kambariai įrengti tiesiog vienoje Niurburgringo trasos tribūnoje, įsikūrusioje starto – finišo tiesiojoje.

Tiesa, patekti čia nebus lengva – kambariai savaitgaliams, kai vyksta bet kurios lenktynės, užsakomi metams į priekį. Jeigu pasisekė, būtinai užsisakykite kambarį, kurio langai išeina į F-1 trasą.

Nakvynė vienam žmogui – nuo 480 litų. Užsakyti kambarį galite pabandyti paspaudę šią nuorodą.

nuotr. ia dorint.de puslapio/Dorint vieabutis Niurburgringo trasoje
nuotr. iš dorint.de puslapio/„Dorint“ viešbutis Niurburgringo trasoje

Šiek tiek pigiau

Niurburgringo trasa driekiasi aplink nedidelį Niurburgo kaimelį, kuriame vos 160 gyventojų. Pačioje šio kaimelio širdyje įsikūręs nedidelis „Hotel am Tiergarten“ viešbutukas.

Pamirškite apie plokščiaekranius televizorius ir plaukimo baseinus su didžiulėmis pirtimis rūsiuose – čia senoviškas, bet labai jaukus viešbutėlis.

Jame veikia ir lenktynių restoranas „Pisten-klause“. Nakvynė vienam ne sezono metu kainuoja nuo 190 litų. Daugiau informacijos apie kambarių kainas ieškokite čia.

Išalkusiems: „El Chueco steakhouse“

Keistas argentinietiškos virtuvės ir vokiško alaus baro mišinys. Tačiau restoranas vertas dėmesio, nes taip pavadintas Cuano Manuelio Fangio garbei, kurio pravardė kaip tik ir buvo El Chueco (raišas). Dėl to ir restoranas argentinietiškas – Fangio kilęs iš Argentinos.

Būtina užsisakyti puikų mėsos kepsnį, tačiau stalelį savaitgalį geriau rezervuoti iš anksto. Restoranas garsėja savo pašėlusiais vakarėliais, kurie, kaip ir dera pavadinimui, kartais tikrai primena pragariškus. Kokie pasiutę vakarėliai siaučia šiame restorane galite susidaryti įspūdį peržiūrėję šią nuotraukų galeriją.

Scanpix nuotr./Niurburgringo trasos starto  finiao tiesioji
„Scanpix“ nuotr./Niurburgringo trasos starto – finišo tiesioji

Čia valgė legendos: „Pistenklause“

Tai „Tiergarten“ viešbutėlio restoranas, įrengtas namo rūsyje. Šiais laiptais į restoraną, pasak padavėjų, lipo Jackie Stewardas, Nikis Lauda, Ayrtonas Senna, Mika Hakkinenas ir daugelis kitų.
Čia jie šventė savo pergales ar laistė nusivylimo kartėlį, valgė įspūdingo dydžio kepsnius ir Italijos virtuvės patiekalus. Yra ir įrodymų – autografai ant sienų ar net lubų.

Nevalgėt šiame restorane – nebuvot Niurburgringe. Kainos čia nesikandžioja, tačiau nėra itin pigu. Sriuba kainuoja apie 20 litų. Daugiau apie restoraną ir jo meniu rasite čia.

Vegetarams ir ne tik

Tradicinis vokiškas restoranas, kuriame gerbiami ne tik dešrelių mėgėjai, bet ir vegetarai – „Landhaus Sonnenhof Adenau“. Tradicinė vokiška virtuvė, kurios šefas prisiekinėja pats ieškąs kokybiško maisto vietiniuose turgeliuose.

Tačiau tai nereiškia, kad čia nerasite tradicinės vokiškos kiaulės kojos. Beje, tos kiaulės augo netoli ir, ko gero, uodė lenktyninių automobilių skleidžiamais kvapus.

Taverna įrengta visai šalia nedidelio Adenau miestelio. Per langą atsiveria įspūdingi Vokietijos slėnio vaizdai.

Čia pat galima ir pernakvoti. Vienam žmogui viena naktis – 300 litų.

Daugiau informacijos apie laisvus kambarius svečių namuose rasite čia.

Telieka palinkėti visiems pamišusiems dėl „Žaliojo pragaro“ vairuoti atsargiai ir netapti mėsa sumuštinyje tarp atitvarų ir automobilio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius