-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Olandai aplink pasaulį keliauja šimtamečiu „Ford Model T“

Keliavimo aplink pasaulį automobiliu šiais laikais žygdarbiu nepavadintum. Tačiau, jei automobilis, kuriuo aplink pasaulį važiuojama yra 100 metų senumo legendinis „Ford“ modelis T, kelionė gali pasirodyti stulbinančiu iššūkiu. Būtent to, panašu, ir siekia olandų pora Dirkas ir Trudi Retgeriai.
Temos: 1 Ford

Sutuoktiniai savo epinį žygį aplink pasaulį pradėjo dar 2012 metų vasarą. Pirmojo kelionės etapo metu jie nuvažiavo 22 tūkstančius kilometrų. Kelią nuo savo gimtojo Olandijos miestelio Edamo iki didžiausio Pietų Afrikos miesto Keiptauno keliautojai įveikė per 180 dienų.

Dar po metų, 2013-aisiais, Retgeriai nuvažiavo 28 tūkst. kilometrų – kirto 22 valstijas ir įveikė JAV bei Kanados teritorijas. Šį kelią jie taip pat nuvažiavo per 180 dienų. „Nuostabiausias dalykas šioje kelionėje buvo sutikti kitų, tokių pat aistringų, kaip mudu su žmona, modelio T gerbėjų“, – sakė Dirkas Retgeris.

Nuostabiausias dalykas šioje kelionėje buvo sutikti kitų, tokių pat aistringų, kaip mudu su žmona, modelio T gerbėjų

2014-aisiais pora tęsė kelionę ir nukeliavo 26 tūkst. mylių Pietų Amerikos keliais. Iki šiol bebaimiai garbaus amžiaus sutuoktiniai T modeliu nuvairavo beveik 80 tūkstančių kilometrų.

Kelionių metu Dirkas, Trudi ir jų ištikimas palydovas „Model T“ gauna daug aplinkinių dėmesio. Pora to ir siekia, nes renka pinigų tarptautinei pagalbos vaikams organizacijai „SOS vaikų kaimas“.

2016 ir 2017-aisiais metais sutuoktiniai planuoja tęsti savo žygį ir keliauti per Naująją Zelandiją, Australiją, Indoneziją, Indiją, pervažiuoti Himalajus, tuomet važiuoti per Kiniją, Mongoliją ir Centrine Europa grįžti namo, į Olandiją.

Automobilis, užkariavęs pasaulį

Dirko Retgerio teigimu, nors istorinis T modelis yra labai tvirtas, o jo paprastos konstrukcijos, prireikus, leidžia automobilį lengvai remontuoti, kelionė aplink pasaulį reikalauja rimto pasišventimo.

Sutuoktiniai 1915 metų laidos „Ford Model T“ įsigijo 1997-aisiais. Prieš tai jiems priklausė 1923 m. laidos “Ford Model T” ir 1928 metų “Ford Model A”. Visą gyvenimą trunkančią aistrą seniems automobiliams Dirkas sakosi paveldėjęs ir savo tėvo bei senelio.

Nuo 1908 iki 1927 m. „Ford“ pagamino 15 milijonų „Modelio T“. Gamyba prasidėjo JAV, tačiau greit išplito visame pasaulyje, įskaitant modelio surinkimą Danijos, Vokietijos, Airijos, Ispanijos ir Jungtinės Karalystės gamyklose.

„Ford Model T“ pasaulį užkėlė ant ratų ir užkariavo mases prieinamomis, patikimomis ir lengvai keičiamomis standartinėmis detalėmis.

„Afrikoje pas vietinį kalvį teko virinti lūžusį priekinį ratą, – pasakoja Dirkas. – Esu nagingas, pats remontuoju smulkius gedimus. Atsuktuvas, plaktukas, lipni juosta, tempimo diržai – būtiniausi mano kelionių krepšio daiktai.“

Retgerių šeimos „Ford Model T“ yra aprūpintas 3.0 litrų benzininiu varikliu ir yra išsaugojęs tokias pat savybes, tarsi jis būtų ką tik nulipęs nuo konvejerio. Pora ilgoms kelionėms įsigijo didesnius medinių ratlankių ratus, suteikiančius važiavimui kelyje daugiau komforto.

Įprastai vienas „T“ modelio padangų komplektas važiuojant asfaltuotais keliais tarnauja 15 tūkstančių kilometrų, tačiau porai tenka keliauti žvyrkeliais, smėliu ir akmenuotais keliais, tarkime, Afrikoje ar Pietų Amerikoje, tad jiems vienas komplektas tarnauja trumpiau.

„Pietų Afrikos Respublikos ir Botsvanos pasienyje pas vieną fermerį daržinėje radome seną „Ford Model T“. Fermeris senas padangas mums tiesiog padovanojo“, – džiaugėsi Dirkas.

Kas kelionėje labiausiai įstrigo atmintin?

„Nuostabus greitkelis Nr.1 (angl. Highway 1), vedantis iš Los Andželo į San Franciską: statūs šlaitai, gilios daubos, kalnai vienoje pusėje ir puikus vaizdas į vandenyną kitoje – neišdildomas ir kvapą gniaužiantis prisiminimas“.

VIDEO: Aplink pasaulį su „Ford Model T“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius