-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pavasaris – metas kelionėms: ką atlikti, kad ir technika negestų, ir atostogos nevirstų vargu

Sausio pabaigoje, kai Lietuvą buvo užvaldęs šaltis ir baltos sniego paklodės, leidomės į daugiau nei 4000 kilometrų kelionę į Suomijos šiaurę. Tikslas – pamatyti Šiaurės pašvaistes, laisvėje bėgiojančius šiaurės elnių būrius, nuvykti į Suomijos, Norvegijos ir Švedijos susikirtimo vietą, kuri yra vadinama taikiausia pasaulyje valstybių siena.

Kelionę planuoti pradėjau iš karto po Naujųjų metų ir ji pasisekė – visus taškus pasiekėme laiku ir pernelyg didelių rūpesčių neturėjome. Tačiau dabar supratau, kad planuodamas maršrutą padariau ne vieną klaidą ir savo patirtimi noriu pasidalyti su 15min skaitytojais.

Apie pačią kelionę galėsite skaityti jau netrukus portale 15min.

Technika

Kaip jau supratote, tai buvo kelionė automobiliu. Toks keliavimo būdas yra be galo įdomus – šimtai ir tūkstančiai pravažiuotų kilometrų, daug pašnekesių, pietūs ir priešpiečiai automobilyje ir dar daug kitų neįkainojamų akimirkų.

Tai drauge yra ir išbandymas vairuotojui, ypač, mūsų atveju, važiuojant į šiaurę. Tačiau visai nesvarbu, į kurią pasaulio kryptį pasuksite – išmanyti vietines Kelių eismo taisykles yra būtina. Taip pat nepamirškite būti pasiruošus blogiausiam. Štai mes kartu vežėmės nedidelį kastuvėlį ir smėlio maišą, kaip sakoma – maža kas.

Paties automobilio patikrinimas servise taip pat yra būtinas dalykas. Servise meistrai, išmėsinėję jūsų automobilį, gali nesunkiai pamatyti dalis, kurios per tokią ilgą kelionę gali sulūžti, o tai gerokai apsunkins jūsų kelionę.

Įsitikinkite, ar draudimas padengs išlaidas valstybėje, į kurią ruošiatės važiuoti. Nepamirškite pasirūpinti galiojančia technine pagalba kelyje. Trumpiau tariant – pasiruoškite blogiausiam ir pasidarykite namų darbus, kad žinotumėte, kaip elgtis vienoje ar kitoje situacijoje.

Mūsų automobilis, kuriuo leidomės į kelionę buvo apynaujis pikapas „Nissan Navara“. Žinoma, tokiu automobiliu pasitikėti galime, tačiau mums transporto priemonę parūpinęs „Nissan Nordic“ komunikacijos vadovas Mindaugas Plukys nevynioja žodžių į vatą. Jis teigia, kad nutikti gali visko, todėl dėl šventos ramybės būtina patikrinti net ir apynaujo automobilio elektros, mechanikos mazgus.

Apie būtiniausius darbus, kuriuos galite padaryti patys ir ką geriau patikėti specialisto akiai – vaizdo įraše.

VIDEO: Ekspertas pataria: ką atlikti automobiliui, kad kelionėje nekiltų rūpesčių

Nakvynė

Pakeliauti kuo pigiau nori dažnas žmogus. Gana didelę kelionės biudžeto dalį reikia išleisti nakvynėms. Tačiau šiais laikais joms yra daug alternatyvų. Viena pigiausių – nakvynės kitų žmonių namuose. Tam gali pasitarnauti „Airbnb“ platforma, per kurią galima surasti trumpalaikės nakvynės nuomininkus.

Neapsigaukite – kartais lūkesčiai dėl nakvynės gali dužti į šipulius vos peržengus laikinųjų namų slenkstį. Taip atsitiko ir mums, kai Rovaniemio mieste, kur gyvena pats tikriausias Kalėdų Senelis, teko miegoti ant porolono gabalo ir dvivietės kušetės.

Patarimas – apie nakvynę sužinokite viską, kas tik įmanoma. Atidžiai peržiūrėkite nuotraukas ir įvertinkite, ar ten jausitės gerai ir išsimiegosite patogiai.

Maršrutas

Planuokite maršrutą atsižvelgę į vieną dalyką – jeigu jums vairavimas yra malonumas ir itin patinkantis užsiėmimas, keleiviams pernelyg ilgas kilometrų skaičius gali būti tikra rakštis patys žinote kur.

Mūsų grupei taip neatsitiko, kadangi važiavome itin komfortišku automobiliu „Nissan Navara“. Taip, komercinis transportas taip pat gali būti labai patogus, bet apie tai – vėlesniuose tekstuose.

Planuokite nakvynes taip, kad netektų visą dieną praleisti automobilyje, o nakvynės vietą pasiekti gerokai sutemus. Tokiu atveju norėsite kuo greičiau kristi į lovą, o ne eiti pasižvalgyti po nematytas vietoves ir miestus.

Idealiausiu atveju darykite taip: vieną dieną skirkite vairavimui, o kitą vietovės pažinimui.

Kainos

Būkite viskam pasiruošę, įskaitant ir vietines kainas. Išsistudijuokite, ką ketinate pirkti užsienyje ir kiek kainuoja tam tikri produktai, kad netektų vėliau nusivilti.

Taip pat pravartu žinoti vietines degalų kainas, jeigu važiuojate automobiliu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius