-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Pėsčiųjų saugumui didinti – naujos pėsčiųjų perėjų taisyklės

Siekiant užtikrinti saugesnes eismo sąlygas pėstiesiems, Susisiekimo ministerijos iniciatyva Lietuvoje pirmą kartą parengtos Pėsčiųjų perėjų įrengimo taisyklės. Po metų jos turėtų tapti privalomos visoje šalyje įrenginėjant naujas pėsčiųjų perėjas arba rekonstruojant senąsias.
Pėsčiųjų perėja
Pėsčiųjų perėja / Fotolia nuotr.

Šiuo metu naujosios taisyklės nustato reikalavimus pėsčiųjų perėjoms valstybinės reikšmės keliuose, o savivaldybių gatvėse ir keliuose kol kas bus rekomendacinio pobūdžio. Po metų taisykles planuojama patvirtinti susisiekimo ministro įsakymu ir jos galios visoje Lietuvos teritorijoje ir bus taikomos visiems keliams ir gatvėms.

Taisyklės nustato bendrąsias pėsčiųjų perėjų įrengimo sąlygas ir reikalavimus dėl inžinerinių eismo saugos priemonių įrengimo. Jos privalomos naujai įrengiamoms ar rekonstruojamoms pėsčiųjų perėjoms valstybinės reikšmės keliuose, rekomenduojamos anksčiau įrengtoms ir visoms vietinės reikšmės keliuose ar gatvėse esančioms bei planuojamoms pėsčiųjų perėjoms. Kad pėstiesiems būtų saugiau, savivaldybės kviečiamos jau dabar pradėti rekonstruoti pavojingas pėsčiųjų perėjas pagal šių taisyklių sąlygas ir reikalavimus.

„Matydami netinkamai, o kartais ir pavojingai įrengtas pėsčiųjų perėjas miestuose, inicijavome Pėsčiųjų perėjų įrengimo taisyklių parengimą. Jei savivaldybės paisys taisyklėse nustatytų reikalavimų, perėjos neabejotinai taps saugesnės. Artimiausiu metu mūsų specialistai atliks didžiųjų Lietuvos miestų perėjų saugumo įvertinimą“, – sakė susisiekimo ministras Eligijus Masiulis.

Įrengiant perėją konkrečios taisyklės nustatytos atsižvelgiant į pėsčiųjų ir automobilių eismo intensyvumą. Taisyklėse aiškiai nurodoma, kada saugiam kelio ar gatvės perėjimui turi būti įrengiamos papildomos eismo saugos priemonės, kada reikalingos šviesoforais reguliuojamos perėjos, taip pat požeminės perėjos ar pėsčiųjų perėjos virš kelio ar gatvės.

Paprastas pėsčiųjų perėjas bus galima įrengti tik keliuose ar gatvėse, kuriose leistinas greitis nėra didesnis kaip 50 km/h, ir yra tik dvi eismo juostos. Esant dviem eismo juostoms kiekviena kryptim, pėsčiųjų perėja privalės būti įrengta su saugumo salele. Transporto priemonių greitis tokioje perėjoje galės būti ne didesnis kaip 50 km/h. Jeigu pėsčiajam reikia pereiti daugiau kaip dvi eismo juostas kiekviena kryptimi, turės būti įrengtas šviesoforas arba požeminė pėsčiųjų perėja.  

Taisyklėse taip numatyta, kokiais atvejais reikia įrengti greitį mažinančius kalnelius, gatvės susiaurėjimus, požemines pėsčiųjų perėjas arba pėsčiųjų tiltus, koks turi būti pėsčiųjų perėjos matomumas vairuotojui ir kita naudinga informacija.

Pėsčiųjų perėjų įrengimo taisyklės parengtos atsižvelgiant į gerąją užsienio šalių patirtį. Jomis siekiama maksimaliai užtikrinti pėsčiųjų saugą keliuose ir gatvėse.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius