Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Po Vilniaus savivaldybės svarstymų eismą drausti dar vienoje gatvėje sukilo gyventojai

Vilniaus miesto savivaldybė rengė planą, kaip dalį Stiklių gatvės – tarp 7 ir 10 numeriais pažymėtų pastatų – paversti lauko kavinių zona ir tokiu būdu čia uždrausti eismą. Aplinkiniai gyventojai į tokius valdininkų planus sureagavo priešiškai, tikindami, kad kartu bus uždarytas ir privažiavimas iki jų namų, jau nekalbant apie didėsiantį triukšmą. Ir savo pasiekė – lauko kavinių zonos nebus.
Stiklių gatvė Vilniuje
Stiklių gatvė Vilniuje / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Įsakymas tebėra

Vilniaus savivaldybės interneto svetainėje vis dar galima rasti rugpjūčio 3 d. Vilniaus savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo, pavaduojančio administracijos direktorių, Arvydo Darulio pasirašytą įsakymą dėl lauko kavinių prekybos be leidimų vietų tvirtinimo. Šiame įsakyme minima ir Stiklių gatvės atkarpa.

„Tvirtinu lauko kavinių prekybos be leidimų vietas, vasaros sezono metu apribojus eismą savaitgalio dienomis šių Vilniaus miesto gatvių važiuojamosiose dalyse pagal parengtas teritorijų architektūrines specialiąsias sąlygas lauko kavinėms laikinai įrengti gatvių važiuojamosiose dalyse: Gedimino prospekte, Stiklių gatvėje, Savičiaus gatvėje“, – rašoma dokumente.

Šiuo įsakymu nustatoma, kad prekybą čia galės vykdyti maitinimo įstaigos, lauko kavinės veiks nuo kiekvienos savaitės penktadienio 19 val. iki sekmadienio 24 val., staliukai bus pastatyti ant gatvių važiuojamosios dalies, bet negalės užimti dviračių takų vietos.

Projektas, kaip atrodys lauko kavinių zona Stiklių gatvėje, buvo derinamas, tačiau aplinkiniai gyventojai nelaukė rezultato, tuoj pat pateikė Vilniaus miesto savivaldybei ne vieną klausimą. Nemažai jų buvo užduota Senamiesčio gyventojų susirinkime, kuris įvyko rugpjūčio 8-ąją Salomėjos Nėries gimnazijos salėje.

15min skaitytojos Eglės nuotr./Tokius planus, pakabintus netoli namų, rado Stiklių ir aplinkinių gatvių gyventojai.
15min skaitytojos Eglės nuotr./Tokius planus, pakabintus netoli namų, rado Stiklių ir aplinkinių gatvių gyventojai.

Apriboti eismą galima ir kitaip

Po šio renginio Senamiesčio bendruomenė „Gelbėkime Senamiestį“ savo paskyroje „Facebook“ parašė: „Norint apriboti transporto eismą Stiklių g., NEBŪTINA statyti lauko kavinių staliukų gatvėje.“

Taip pat pranešta, kad susirinkime buvo svarstomi įvairūs variantai, kaip išspręsti eismo organizavimo pertvarką Stiklių ir Savičiaus gatvėse. O susitikimo pabaigoje vykusiame balsavime dauguma gyventojų pasisakė už tai, kad būtų galima pakeisti eismo kryptį Stiklių gatve, t. y. būtų galima važiuoti nuo Rotušės aikštės link Gaono ir Universiteto gatvių. Pritarta ir galimybei Stiklių gatvėje įrengti greičio mažinimo kalnelius.

„Šiuo metu Vilniaus miesto savivaldybė kviečia Stiklių gatvės gyventojus, bendruomenę ir verslininkus išsakyti savo nuomonę, kaip juos paveiktų tokie eismo ribojimai ir pėsčiųjų zonų sukūrimas, siekiant riboti tranzitinį pravažiavimą šia gatve. Siekiant sumažinti automobilių srautą, sudarant geresnes ir saugesnes sąlygas pėstiesiems, turistams, gausiai lankantiems Stiklių gatvę, šiuo metu svarstoma sukurti privažiavimą tik tos gatvės gyventojams iki jų kiemų nuo Universiteto ir nuo Didžiosios gatvės pusių. Tik apsvarstę gautus gyventojų pasiūlymus spręsime dėl tolesnio Stiklių gatvės eismo organizavimo“, – 15min apie galimus pokyčius Stiklių gatvėje yra sakęs Vilniaus savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stiklių gatvė Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stiklių gatvė Vilniuje

Bijo ir triukšmo

Tačiau Gaono gatvės gyventojai turėjo pastabų sostinės savivaldybei ne tik dėl eismo organizavimo Stiklių gatvėje, nors tai jiems irgi rūpi – visų pirma, galimybė, kad eismas Gaono ir Stiklių gatvių atkarpose bus dvipusis. Anot Gaono gatvėje gyvenančios Eglės, tam nepakanka gatvių pločio, nebus kaip prasilenkti susitikus kitą automobilį, nėra salelių apsisukti. Strigtų, anot gyventojų, ir ugniagesiai, medikai, nebus kaip atsivežti medžiagas remonto metu ir t.t.

Ši gatvė, jeigu galima taip pavadinti, yra kiek prabangesnė, tai ne Islandijos gatvė, kur jaunimas renkasi pasilinksminti. Čia gyvena ir užsienio šalių diplomatai, šeimos, veikia „Stikliai“, – sakė Eglė.

Kitas dalykas – triukšmas. Šiuo metu vakarais ir naktimis gyventojų ramybę trikdo tik čia veikiančios vyninės klientai, kurie prie lauke esančių stalų ilgai naktinėja, todėl net kelios aplink esančios gatvės skamba nuo garsių kalbų, ilgokai tenka šluoti nuorūkas, per langus skverbiasi ir cigarečių dūmai.

„Ši gatvė, jeigu galima taip pavadinti, yra kiek prabangesnė, tai ne Islandijos gatvė, kur jaunimas renkasi pasilinksminti. Čia gyvena ir užsienio šalių diplomatai, šeimos, veikia „Stikliai“. Tai toks jaukus, šeimyniškas kvartaliukas. Tad beveik visos kavinės labai tvarkingos, laiku užsidaro, viskas gerai su jomis. Bet turime ir pavyzdį šalia tos vietos, kur planuojama įrengti lauko kavinių zoną, turime tą vyninę. Aidas ten tarp gatvių nerealus“, – kalbėjo Eglė.

Gyventojai stebėjosi ir tuo, kad didesnėms linksmybėms siūloma Mažojo žydų geto teritorija, esą tokia paskirtis šiai vietai netinkama nei istoriniu ar kultūriniu, nei moraliniu požiūriu.

Kalbos apie tai, kad tokiu būdu ketinama visiškai panaikinti automobilių tranzitą Gaono ir Stiklių gatvėmis, gyventojų neįtikino. Esą jau ir dabar čia stovi eismą draudžiantys ženklai, vairuotojus, bent anksčiau, dažnai drausmindavo policija, todėl tranzitas jau nėra tokia problema. Esą idėja leisti šioje vietoje dvipusį eismą – o jis esą būtų būtinas įrengus lauko kavinių zoną – ir eismo uždraudimas kels kur kas daugiau nepatogumų.

Keisis važiavimo kryptis

Neramu gyventojus ir dėl to, kad su jais niekas nieko nederino, jie net nebuvo informuoti apie pokyčius. Tačiau, atrodo, jų nuogąstavimai buvo išgirsti – Vilniaus savivaldybės teigimu, plano įrengti lauko kavinių zoną Stiklių gatvės atkarpoje atsisakyta.

Tačiau pokyčių bus. „Atsižvelgiant į Stiklių gatvės gyventojų ir Senamiesčio seniūnijos seniūnaičių prašymus bei siekiant riboti tranzitinį pravažiavimą pro šią gatvę ir sudaryti geresnes ir saugesnes sąlygas pėstiesiems, turistams, gausiai lankantiems šią Senamiesčio gatvę, planuojama nuo rugpjūčio 28 d. pakeisti esamą vienpusio eismo tvarką minėtoje gatvėje. Įvažiuoti į Stiklių gatvę bus galima nuo Didžiosios gatvės pusės. Esama vienpusio eismo kryptis bus pakeista ir eismas vyks nuo Didžiosios gatvės“, – 15min sakė Eduardas Garbovskis, Vilniaus miesto savivaldybės Miesto ūkio ir transporto departamento Eismo valdymo poskyrio vedėjas.

Eismo dalyviai prašomi būti atidūs, laikytis kelių eismo taisyklių.

Vilniaus savivaldybės schema/Eismo organizavimo Stiklių g. schema
Vilniaus savivaldybės schema/Eismo organizavimo Stiklių g. schema

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius