-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Politikai ir pareigūnai nesutaria, ar vairuotojo pažymėjimo užtektų nustatyti tapatybei

Trečiadienį vykusiame Seimo Biudžeto ir finansų komiteto posėdyje buvo pritarta Socialdemokratų darbo frakcijos seniūno Andriaus Palionio siūlymui vairuotojo pažymėjimą įteisinti kaip asmens tapatybei nustatyti tinkamą dokumentą.
Vairuotojo pažymėjimas
Vairuotojo pažymėjimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Posėdyje dėl Pinigų plovimo ir teroristų finansavimo prevencijos įstatymo pataisų buvo teigiama, kad tai padidintų Lietuvos konkurencingumą kitų šalių atžvilgiu. Mat šis nutarimas nurodo, kad vairuotojo pažymėjimas, išduotas Europos ekonominės erdvės šalyse, galėtų būtų naudojamas padedant nustatyti asmens tapatybę. Visgi, jei žmonės į šalį atvyks ne iš Europos Sąjungos šalių, jiems ši naujoji tvarka negalios.

„Šis sprendimas prisidėtų prie Lietuvos jurisdikcijos konkurencingumo. Dėl „Brexit“ nemažai Didžiosios Britanijos įmonių ieško vietos, kur galėtų įsitvirtinti Europos Sąjungos šalyse, o toks sprendimas tam sudarytų palankesnes sąlygas“, – posėdžio metu kalbėjo A.Palionis.

Komiteto narys Andrius Kubilius posėdžio metu teigė, kad pataisoms reikėtų pritarti, tačiau į protokolą reiktų įsirašyti papildomą sąlygą, kuri sukurtų prievolę po metų iš Finansinių nusikaltimų tyrimo tarnybos (FNTT) ir kitų tarnybų gauti duomenis, kiek grėsmių dėl pinigų plovimo kilo per metus. Jei finansinių nusikaltimų skaičius padidėtų, A.Kubiliaus teigimu, naujoji tvarka turėtų būti atšaukta.

Visgi FNTT atstovas yra griežtai prieš tokį siūlymą. Anot jo, vairuotojo pažymėjimo saugumo lygiai Europos Sąjungos šalyse yra skirtingi. Taip pat nėra atlikta saugos lygio analizė, todėl neaišku, ar tose valstybėse išduodant vairuotojo pažymėjimą asmuo turi dalyvauti fiziškai, todėl gali atsirasti terpė finansiniams nusikaltimams.

„Kaip rodo Latvijos ir Estijos pavyzdžiai, nerezidentų patekimas į Lietuvos finansų sistemą tikrai turi būti kontroliuojamas. Mes nenorime, kad į šią sistemą asmenys įeitų naudodami vairuotojo pažymėjimą, kuris iš esmės patvirtina teisę vairuoti transporto priemonę. Be to, šiame dokumente nenurodyta asmens pilietybė, kas taip pat labai svarbu nusikaltimų prevencijai ir FNTT strateginėms analizėms atlikti“, – aiškino FNTT Pinigų plovimo prevencijos valdybos viršininkas Vilius Pečkaitis.

FNTT atstovas teigė, kad, jų požiūriu, asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas galėtų būti tik Lietuvoje išduotas vairuotojo pažymėjimas.

Dabar vairuotojo pažymėjimas, kaip asmens tapatybę patvirtinantis dokumentas, kurį naudojant galima atsidaryti sąskaitą banke, yra įteisintas Estijoje, Jungtinėje Karalystėje, Danijoje, Islandijoje, Maltoje, Švedijoje ir Čekijoje.

Atsidaryti banko sąskaitą naudojant vairuotojo pažymėjimą draudžiama Vengrijoje, Olandijoje, Ispanijoje, Kipre, Suomijoje, Belgijoje, Slovakijoje, Latvijoje, Portugalijoje ir Vokietijoje.

Posėdyje sutarta, kad iki gruodžio 4 d. vyksiančio pataisų svarstymo Seime FNTT turi raštiškai nurodyti visas priežastis, kodėl tokia pataisa neturėtų būti priimta. Kitu atveju, toks sprendimas įsigalios nuo gegužės 1 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius