-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Prie perėjų Klaipėdoje – šviečiančios LED juostos

Metų pradžia – vienas pavojingiausių laikotarpių eismo dalyviams. Praeitų metų sausį žuvo 25 žmonės, nors vidutiniškai per mėnesį žuvusiųjų skaičius neviršija 14-os. Norint atkreipti pėsčiųjų dėmesį į saugų perėjų kirtimą, Klaipėdoje priešais pėsčiųjų perėją šiemet įrengtos LED juostos, veikiančios kaip horizontalusis šviesoforas. Jos skirtos laiku sustabdyti pėsčiuosius, kurie eidami neatitraukia akių nuo išmaniųjų telefonų.  
Prie pėsčiųjų perėjų Klaipėdoje įrengtos LED juostos.
Prie pėsčiųjų perėjų Klaipėdoje įrengtos LED juostos. / Bendrovės "Biseris" nuotr.

Klaipėda viena pirmųjų išbando naują technologiją – į grindinį montuojamas išmaniąsias LED juostas, kurios šviečia žalia ir raudona spalva bei veikia sinchroniškai su šviesoforu. Šios juostos skirtos į mobiliuosius įrenginius akis įbedusių pėsčiųjų dėmesiui atkreipti. Pirmosios išmaniosios LED juostos įmontuotos Liepų ir Herkaus Manto gatvių sankryžoje.

Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas teigia, kad įrengti šviečiančias LED juostas buvo nuspręsta šviesoforais valdomose pėsčiųjų perėjose, kur dideli pėsčiųjų srautai.

„Kaip pastebime, daug žmonių, kirsdami važiuojamąją kelio dalį, naudojasi mobiliaisiais telefonais. Tad ši priemonė, tikiu, atkreips pėsčiųjų dėmesį ir padidins jų saugumą. Šitaip patobulintas sankryžos šviesoforų veikimas bus toliau stebimas ir, jeigu pasiteisins, bus diegiamas kitose miesto sankryžose. Manau, tai tikrai inovatyvus Klaipėdos žingsnis," – sako S. Budinas.

Bendrovės "Biseris" nuotr./Prie pėsčiųjų perėjų Klaipėdoje įrengtos LED juostos.
Bendrovės "Biseris" nuotr./Prie pėsčiųjų perėjų Klaipėdoje įrengtos LED juostos.

Jam antrina ir Klaipėdos šviesoforais besirūpinančios įmonės „Gatvių apšvietimas" generalinis direktorius Dangeras Aleksandrovas: „Eismo reguliavimo naujovių diegimas yra sveikintinas. Šios inovacijos padidina eismo saugumą, todėl, jei tik yra galimybė išsaugoti žmonių sveikatą ar gyvybę, tuo reikia pasinaudoti."

VIDEO: Išmani apsauga pėstiesiems: prie perėjų Klaipėdoje įrengtos šviečiančios LED juostos

Bandomos ir kitose šalyse

UAB „Biseris" tyrimų ir komercijos direktorius Boleslovas Vengrys teigia, kad juostos veikia tiek kaip papildomas įspėjimas pėstiesiems, tiek kaip būdas apsaugoti išmaniųjų telefonų naudotojus.

„Išmanieji prietaisai tampa neatsiejama mūsų gyvenimo dalimi, tad turime išmokti su jais gyventi. Internete pilna vaizdo įrašų, kuriuose žmonės atsitrenkia į stulpus, įgriūva į fontanus ar yra partrenkiami mašinų, nes visą dėmesį buvo sukoncentravę į telefonus. Horizontalūs šviesoforai – viena iš galimų priemonių atkreipti išsiblaškiusių pėsčiųjų dėmesį", – pasakoja B. Vengrys.

Anot saugaus eismo specialisto, išmaniosios LED juostos paprastai rengiamos tose vietose, kur dideli jaunimo srautai: prie mokyklų, universitetų, kitų jaunimo pamėgtų vietų. Jos ypač naudingos, kai judriose sankryžose sumažėja eismas ir tampa apgaulingai tylu. Tuomet išsiblaškę pėstieji nesidairydami žengia į gatvę ir gali patekti po automobilių ratais.

Anot B. Vengrio, išmaniosios LED juostos jau bandomos Vokietijoje, Danijoje, Olandijoje, Australijoje ir Singapūre. Tarp kitų technologijų, kuriomis bandoma apsaugoti į telefonus susikoncentravusius pėsčiuosius, B. Vengrys įvardija į grindinį prieš pėsčiųjų perėjas montuojamas žybsinčius žibintus bei atskiras šaligatvių juostas žmonėms, besinaudojantiems mobiliaisiais telefonais.

Pėstieji – pažeidžiamiausi eismo dalyviai

Pirminiais Lietuvos kelių policijos duomenimis, 2018 m. net 40 proc. žuvusiųjų eismo įvykiuose sudarė pėstieji. Dauguma pėsčiųjų gyvybes nusinešusių eismo įvykių įvyko tamsiuoju paros metu. Daugiau nei 20 proc. pėsčiųjų žuvo pėsčiųjų perėjose.

„Daug infrastruktūros sprendimų ir sankcijų yra taikoma vairuotojams, bet pėstieji turėtų suvokti, kad eismo įvykio metu jie nukentės labiausiai, todėl būtent jie turi rūpintis savo saugumu. Išmaniosios LED juostos padeda atkreipti dėmesį, tačiau tai nereiškia, kad pėstieji gali vaikščioti atsipalaidavę – jie patys turi saugoti savo gyvybę ir nesinaudoti išmaniaisiais telefonais eidami per gatvę", – primena B. Vengrys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius