-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Regitra“ pradėjo išdavinėti numerius istoriniams automobiliams

Valstybės įmonė „Regitra“ liepos pabaigoje pradėjo išduoti pirmuosius valstybinio registracijos numerio ženklus, skirtus istorinėms motorinėms transporto priemonėms. Nuo įprastinių šie ženklai skiriasi ruda lentelės paviršiaus spalva ir baltais simboliais.
Istorinis numeris
Istorinis numeris

Naujausiais duomenimis, istoriniai ženklai jau išduoti daugiau kaip trisdešimčiai lengvųjų automobilių ir keletui motociklų, o susidomėjimas jais ir toliau neslopsta.

Istorinė – tai prieš 30 metų ar anksčiau pagaminta transporto priemonė, kurios modelis nebegaminamas mažiausiai 15 metų ir kuri yra originali, tinkama eksploatuoti, bet nenaudojama kasdienėms reikmėms.

Istorinė – tai prieš 30 metų ar anksčiau pagaminta transporto priemonė, kurios modelis nebegaminamas mažiausiai 15 metų ir kuri yra originali, tinkama eksploatuoti, bet nenaudojama kasdienėms reikmėms. Neatsitiktinai pirmasis istorinio ženklo simbolis yra raidė „H“ (angl. history).

Įdomu tai, kad šiuose ženkluose nurodomi transporto priemonės pagaminimo metai. Automobiliams skirtuose istoriniuose ženkluose pagaminimo metus nurodo pirmieji skaitmenys, o likusieji yra ženklo eilės numeris. Motociklams skirtuose ženkluose pirmieji skaitmenys nurodo ženklo eilės numerį, o likusieji – pagaminimo metus.

Seniausi tarp pirmųjų istorinius ženklus gavusių automobilių – 1922 m. pagamintas „Dodge“, 1941 m. „Praga“ ir 1943 m. „Gaz“, o „jauniausi“ – 1980 m. „Volkswgen“ ir 1983 m. „Porsche“.

Tarp istoriniais ženklais pažymėtų motociklų seniausi 1937 m. gamybos „NSU“, 1947 m. „IMZ“ ir 1952 m. „IZ“, o „jauniausi“ – 1953 m. „IMZ“, 1961 m. „JAWA“ ir 1964 m. „IZ“.

Aurimo Bungardos nuotr./Senovinės technikos paroda Pasvalyje
Aurimo Bungardos nuotr./Senovinės technikos paroda Pasvalyje

Istoriniai ženklai parodo ne tik išskirtinį savininko pomėgį bei nenuilstamą rūpinimąsi savo transporto priemone, bet ir jos originalumą.

Norintys įsigyti tokius ženklus pareiškėjai pirmiausia turi kreiptis į istorinių motorinių transporto priemonių vertinimą atliekančius vertintojus dėl transporto priemonės įvertinimo, ar ji atitinka istorinėms transporto priemonėms keliamus reikalavimus.

Kreiptis į „Regitrą“ dėl ženklų užsakymo reikėtų tik po to, kai Valstybinės kelių transporto inspekcijos prie Susisiekimo ministerijos interneto svetainėje paskelbiama, kad transporto priemonė įtraukta į pripažintų istorinių motorinių transporto priemonių sąrašą. Pateikiant prašymą išduoti istorinius ženklus, „Regitroje“ reikia pateikti istorinės (atkurtos,restauruotos,unikalios) motorinės transporto priemonės vertinimo akto kopiją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius