-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ribotas stovėjimo laikas – ženklas matytas, tačiau ar laikomės jo reikalavimų?

Kelių eismo taisyklių (KET) specialistas, VšĮ Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro mokytojas Rolandas Balkė primena apie kelio ženklą, kurio reikalavimo laikosi retas vairuotojas.
Stovėjimo vieta
Stovėjimo vieta / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Po 2008-09-01 atnaujintos KET redakcijos Kelių eismo taisyklių 529 ženklas sako: „Stovėjimo vieta, kurioje motorinėms transporto priemonėms leidžiama stovėti ne ilgiau, negu nurodyta, išskyrus skiriamuoju ženklu „Neįgalusis“ arba neįgalių asmenų automobilių statymo kortele pažymėtas transporto priemones. Motorinės transporto priemonės vairuotojas privalo gerai matomoje transporto priemonės vietoje palikti informaciją apie transporto priemonės atvykimo laiką“.

Šiuo atveju yra apribotas stovėjimo laikas ir visiems suprantama, kad jeigu kažkas norėtų patikrinti tą išstovėtą laiką, turi būti pirminė atvykimo informacija. Ją galima pateikti įvairiais būdais, tiesiog ant švaraus popieriaus ranka užrašyti „Atvykimo laikas“ ir nurodyti esamą atvykimo laiką minučių tikslumu.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Stovėjimo vieta
Tomo Markelevičiaus nuotr./Stovėjimo vieta

Taip pat naudoti automobilio atvykimo laiką nurodantį laikrodį, Toks laikrodis yra populiarus ir mielai naudojamas vakarų Europos ir Skandinavijos šalių vairuotojų. Kartais pasitaiko tokį laikrodį įsigyti kartu su perkamu naudotu automobiliu atkeliavusiu iš Vakarų rinkų.

Tikrinantis asmuo, matydamas nurodytą atvykimo laiką ant palikto stovėti automobilio, ženklo leidžiamą stovėti laiką ir esamą realų laiką, gali nuspręsti ar automobilis dar gali stovėti ar jo stovėjimo limitas baigėsi.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Stovėjimo vieta
Tomo Markelevičiaus nuotr./Stovėjimo vieta

Vilniaus mieste tokių ženklų jau galima rasti daugelyje miesto vietų, ypač prie miesto centre esančių prekybos centrų, tik vairuotojai ignoruoja jo reikalavimus. Tokios stovėjimo vietos yra užimamos visai darbo dienai, ir kiti vairuotojai jomis negali pasinaudoti pagal KET, turi sustoti kitur, už kelių dešimčių metrų arba mokėti už stovėjimą šalia esančioje mokamoje stovėjimo aikštelėje.

Lietuvoje įsigyti atvykimo laikrodį nėra taip paprasta – retoje specializuotoje automobilių prekių parduotuvėje ar degalinėje tokį rastumėte.

Pažeidus kelio ženklo Nr. 529 „Stovėjimo ribotą laiką vieta“ reikalavimus policija gali skirti baudą nuo 100 iki 300 litų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius