-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalčių metu neužvedančių automobilius padaugėja 3 kartus

Draudimo bendrovės „PZU Lietuva“ duomenimis, oro temperatūrai nukritus žemiau 15 laipsnių šalčio neužvedamų automobilių skaičius padidėja maždaug tris kartus. Su tokiomis problemomis dažniausiai susiduriama pirmųjų staigių šalčių metu, kai vairuotojai dar nėra tinkamai paruošę automobilių žiemos vairavimo sezonui.
„Metų automobilį 2011“ egzaminuoja žiema
„Metų automobilį 2011“ egzaminuoja žiema / Organizatorių nuotr.

„Per šalčius dažniausiai su problemomis susiduria didžiųjų miestų gyventojai, kurie automobilius laiko ne garažuose ar požeminėse aikštelėse, o kiemuose ar gatvėse prie namų. Vairuotojai dažniau neužveda senesnių nei 10 metų, ypač ­– dyzelinu varomų automobilių. Radę užšalusius automobilius, dauguma vairuotojų prašo kaimynų ar draugų pagalbos, norėdami pasikrauti savo akumuliatorių nuo kito automobilio akumuliatoriaus. Primename vairuotojams, kad ne visais atvejais tai yra saugu“, – sako „PZU Lietuva“ Žalų departamento direktorius Modestas Žilionis.

Pasak „Melga“ serviso vadovo Gintaro Ledžiaus, krauti akumuliatorių nuo kitos transporto priemonės akumuliatoriaus nerekomenduojama naujesnius nei 10 metų automobilius turintiems vairuotojams, nes dėl krovimo metu atsirandančio stipraus įtampos šuolio gali sugesti automobilio elektronika. Vis dėlto iki 2000 metų pagamintiems automobiliams toks užkūrimo būdas gali padėti. Svarbu laikytis vienos taisyklės – prieš įjungiant elektros srovę, automobilio srovės „tiekėjo“ savininkas turėtų įjungti visas šviesas ir šildymą, kurie maksimaliai padidintų įtampą ir krovimo metu būtų kuo mažesnis jos svyravimas.

Jei automobilio akumuliatorius po nakties šalčių nerodo jokių gyvybės ženklų, tuomet geriausia kviesti techninę pagalbą, kuri saugiai nugabens automobilį iki remonto dirbtuvių. Jei akumuliatorius dar „gyvas“, bet automobilis neužsiveda, prieš užvedant automobilį patariama trumpam įjungti šviesas.

Automobilių serviso „Melga“ atstovų teigimu, kol kas dauguma vairuotojų gana aplaidžiai žiūri į automobilio patikrą prieš žiemą. „Paprastai vairuotojai išsamiai apžiūrai automobilius atveža tik prieš tolimesnes keliones į užsienį  – išsiruošę slidinėti į kalnus ar ketindami ieškoti saulės Portugalijoje. Paradoksalu, kad dažniausiai profilaktiškai tikrinami naujesni automobiliai. Apskritai pastebime tendenciją, kad vairuotojai suskumba tikrintis automobilį tik susidūrę su pirmomis problemomis, tad Lietuvoje dažniausiai negalioja sena patarlė, kad roges žiemai reikia ruošti dar vasarą. Be to, automobilius žiemai dažniau ruošia ir patikrai atveža būtent moterys“, – sako „Melgos“ direktorius Audrius Čabanas.

Specialistai atkreipia dėmesį, jog esant šaltiems orams būtina papildoma automobilio priežiūra, o jį užvedant padeda keletas praktinių gudrybių:

  • Akumuliatorius yra jautriausia šalčiui automobilio dalis, ypač, jei jo eksploatavimo laikas eina į pabaigą. Akumuliatorių reikėtų keisti kas trejus metus, o įsigyjant naują vertėtų investuoti į aukštesnės kokybės gaminį.
  • Akumuliatorius išeikvos mažiau energijos, jei prieš pasukdami degimo raktelį įminsite sankabos pedalą.
  • Šalčių metu nelaikykite automobilio degalų bako apytuščio, nes jame kondensuojasi drėgmė. Be to, apypilnis bakas jums pravers, jei sugesite ir reikės laukti pagalbos – bent nesėdėsite šaltame autobiliyje iki atvyks pagalba, o užklimpus pusnyse turėsite pakankamai degalų, kad galėtumėte išvažiuoti iš kliūčių ruožo.
  • Nereikia taupyti perkant pigesnius tepalus. Žiemai geriau įsigyti kiek brangesnius sintetinius ar pusiau sintetinius mažo klampumo tepalus. Taip pat pasitikrinkite degalų filtrą.
  • Patikrinkite variklio aušinimo skysčio kokybę, kad staiga užklupus šalčiams, pasenęs skystis neužšaltų ir nesugadintų variklio.
  • Specialiu skysčiu sutepkite automobilio spyneles ir durų gumos tarpines.
  • Prieš žiemos sezoną pasirūpinkite žiemos šalčiams pritaikytu langų plovimo skysčiu.
  • Svarbu patikrinti kaitinamąsias žvakes, nes nuo jų kokybės priklauso automobilio užvedimas šalčių metu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius