-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 12 11 /18:08

Seimas kol kas nepritaria baudos balų už KET pažeidimus sistemos grąžinimui

Ketvirtadienį Seimas nepritarė Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisoms, kurios grąžintų baudos balų sistemą.
Policija
Policija / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Už pataisas per pateikimo procedūrą balsavo 26 parlamentarai, prieš buvo trys, susilaikė – 28.

Seimas grąžino pataisas iniciatoriams tobulinti.

Vidaus reikalų ministerija siūlė grąžinti kaupiamąją balų sistemą už kelių eismo taisyklių pažeidimus. Balai būtų diferencijuojami priklausomai nuo pažeidimo sunkumo ir keliamo pavojaus eismo saugumui (2, 3, 4 ar 5 balai). Pakartotinai kelių eismo taisykles pažeidinėjantys asmenys, kurie per vienerius metus surinktų dešimt ar daugiau balų, būtų netekę teisės vairuoti transporto priemonės nuo devynių mėnesių iki vienerių metų.

Įvertinus pradedančiųjų vairuotojų (turinčių iki dvejų metų vairavimo stažą) keliamą grėsmę eismo saugumui, siūlyta teisę vairuoti  jiems atimti surinkus ne dešimt, o šešis balus.

Balai būtų diferencijuojami priklausomai nuo pažeidimo sunkumo ir keliamo pavojaus eismo saugumui (2, 3, 4 ar 5 balai).

Pristatydamas projektą vidaus reikalų ministras Saulius Skvernelis sakė, kad 2007 metais panaikinta baudos balų sistema neišsprendė aktualių problemų.

„Šiandien turime tokių pažeidėjų, kurie sistemingai daro pažeidimus, kadangi baudos skyrimas pasiturintiems mūsų vairuotojams nėra adekvati administracinė priemonė. Šitos (balų – BNS) sistemos įvedimas užkirstų kelią daryti piktybiškai pastovius pažeidimus“ , – Seime sakė S.Skvernelis.

Partijos „Tvarka ir teisingumas“ frakcijos Seime narys Stasys Brundza teigė nepritariantis balų sistemos grąžinimui, nes, jo manymu, nebuvo išnaudotos visos kitos galimybės mažinti sistemingus vairuotojų kelių eismo taisyklių pažeidimus.

„Norėčiau paklausti, ar tikrai išnaudojame visas kitas galimybės. (...) Daugiau kaip 70 tūkst. yra draudiminių įvykių, kada vairuotojai, kai nėra žmonių aukų, apiformina deklaracijas. Ir kada aš mėginu kreiptis į policiją, sakydamas, kad mes turime identifikuotą pažeidėją ir ne tik pažeidėją, bet ir tą, kuris sukėlė eismo įvykį, jis lieka nenubaustas. (...) Policija į tą dalyką kažkodėl nesikiša. Tai ir mano būtų toks klausimas, ar mes iš tikrųjų išnaudojame visas kitas galimybes ir kodėl grįžtame prie tos sudėtingos sistemos, nes mes tada neišieškosime baudų, o sąnaudos ieškant pažeidėjų bus tikrai nemažos“, – tvirtino S.Brundza.

Baudos balų sistema, kai per metus už padarytus pažeidimus surinkus dešimt baudos balų būdavo atimama teisė vairuoti automobilį 12 mėnesių, galiojo iki 2008 metų

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius