Senamiesčio gyventojams – daugiau erdvės kiemuose

Sostinės Senamiesčio gyventojai gali džiaugtis erdvesniais namų kiemais – juose automobiliai statomi kur kas tvarkingiau, atsirado daugiau laisvos vietos, o vairuotojai rečiau pamiršta susimokėti už stovėjimą.
Vokiečių g. kiemas po
Vokiečių g. kiemas po / Sauliaus Žiūros nuotr.

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ duomenimis, gegužę, palyginti su balandžiu, kai pradėta reguliari Vokiečių ir Karmelitų g. namų kiemų kontrolė, nesumokėtos vietinės rinkliavos atvejų sumažėjo beveik septintadaliu (13,5 proc.), kone dvigubai rečiau pažeidžiamos Kelių eismo taisyklės.

Džiugūs pokyčiai prasidėjo nuo kovo pabaigos, kai, atsižvelgus į gyventojų prašymus, buvo apmokestintas automobilių stovėjimas Vokiečių g. nelyginių namų kieme ir Karmelitų g. 3–iojo namo kieme.

„Kiemuose grūsdavosi visi, norintys išvengti mokamo stovėjimo, ir dėl tokių neatsakingų vairuotojų nukentėdavo gyventojai: blokuojami jų automobiliai, užstatomi praėjimai, nerandama laisvos vietos. Įvedus stovėjimo tvarką, šios problemos išsisprendė kone akimirksniu, o jas pakeitė džiaugsmas dėl didesnių erdvių ir tvarkingiau statomų automobilių“, – teigia SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Automobilių stovėjimo priežiūros departamento vadovas Igoris Semionovas.

Sauliaus Žiūros nuotr./Karmelitų g. kiemas prieš
Sauliaus Žiūros nuotr./Karmelitų g. kiemas prieš

Šiais pokyčiais siekta užtikrinti tvarkingą automobilių stovėjimą Senamiesčio kiemuose ir išspręsti gyventojus kamavusią problemą – apriboti patekimą pašaliniam transportui, kurio vairuotojai bando išvengti mokamo stovėjimo.

„Gyvename rinkliava apmokestintoje teritorijoje, ir negalėdavome patekti į savo kiemą, ypač – dienos metu. Kieme praktiškai kasdien būdavo pilna pašalinių automobilių, kurie statomi nesilaikant tvarkos, ant vejos, užstatomi gyventojų automobiliai, teršiama visa aplinka. Todėl šis sprendimas gerokai palengvino mūsų situaciją – padaugėjo laisvos vietos“, – džiaugiasi Karmelitų g. namo gyventojų iniciatyvinės grupės atstovė Živilė Doveikienė.

Sauliaus Žiūros nuotr./Karmelitų g. kiemas po
Sauliaus Žiūros nuotr./Karmelitų g. kiemas po

Tvarkingiau statomi automobiliai – ir kituose kiemuose

Remiantis sėkmingu dalies Senamiesčio teritorijos pavyzdžiu, sostinėje ir daugiau kiemų taps erdvesniais bei tvarkingesniais. Vienas tokių – vidinė teritorija šalia Vasario 16–osios g. 2 esančio daugiabučio namo. Atsižvelgiant į gyventojų prašymus šioje teritorijoje nuo birželio 27 d. bus apmokestintas automobilių stovėjimas. Čia galios raudonoji rinkliavos zona, kurioje taikoma 1,5 Eur rinkliava už valandos stovėjimą, ir ji bus renkama pirmadieniais – šeštadieniais nuo 8 iki 22 val.

Gyventojų teigimu, vidinė teritorija prie Vasario 16–osios g. 2–ojo namo buvo tapusi nemokama automobilių stovėjimo aikštele šalia esančių įstaigų ir įmonių darbuotojams, jų klientams bei visiems, kurie norėjo išvengti rinkliavos šalia esančiose gatvėse. Automobiliai būdavo užstatomi net keliomis eilėmis, taip pat ir ant šaligatvių bei žalių zonų. Todėl viliamasi, kad kiemas taps saugesnis ir švaresnis.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vokiečių g. kiemas prieš
Sauliaus Žiūros nuotr./Vokiečių g. kiemas prieš

Gyventojai jau dabar gali įsigyti leidimus automobiliams statyti. Leidimą įsigyti gali kiekvienas, deklaravęs savo gyvenamąją vietą gyvenamojoje patalpoje Vilniaus mieste ir gyvenantis rinkliava apmokestintoje teritorijoje. Už pirmąjį gyventojo leidimą raudonojoje rinkliavos zonoje metams mokama 22 eurų rinkliava, o už antrąjį – 26 eurai mėnesiui. Leidimai galioja priskirtoje gyventojų leidimų galiojimo teritorijoje. Namo gyventojai taip pat gali įsigyti ir kitos rūšies antrąjį leidimą, kuris galioja tik vidinėje namo teritorijoje, o už jį raudonojoje rinkliavos zonose mokama 13 eurų dydžio rinkliava mėnesiui.

Leidimus įsigyti galima internetu www.parking.lt arba apsilankius bet kuriame SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Klientų aptarnavimo centre Gedimino pr. 9A (Vinco Kudirkos aikštėje) arba Geležinkelio g. 16 (Vilniaus geležinkelio stotyje). Primenama, kad vienam gyvenamosios paskirties būstui išduodami ne daugiau kaip du leidimai.

Sauliaus Žiūros nuotr./Vokiečių g. kiemas po
Sauliaus Žiūros nuotr./Vokiečių g. kiemas po

Vilniaus miestas skatina gyventojus būti savo kiemo šeimininkais, todėl pirmiausia siūloma gyventojams susiformuoti ir įsiteisinti žemės sklypą, esantį prie daugiabučio.

Tam būtina įsteigti namo bendriją, jeigu daugiabutis namas tokios dar neturi. Suformavus sklypą, gyventojai galės patys nusistatyti tvarką savo kieme ir fizinėmis priemonėmis apriboti pašalinio transporto patekimą į jį.

Tuo tarpu apmokestinti būtų tik tie daugiabučių kiemai, kurie patenka į rinkliava apmokestintas teritorijas ir kurių gyventojų dauguma išreikš tokį norą. Inicijuoti mokamą stovėjimą gali daugiabučio namo bendrija arba gyventojų iniciatyvinė grupė, atstovaujanti kiemo gyventojų interesą, o su prašymu apmokestinti automobilių stovėjimą kieme reikia kreiptis į SĮ „Susisiekimo paslaugos“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius