Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senų dyzelinių variklių prakeiksmas – paskutinis atodūsis dūmų pragare

Incidentą šalia Vilniaus ties Avižieniais trečiadienio rytą nufilmavęs skaitytojas Justinas džiaugiasi, kad niekas nenukentėjo. Raudonos spalvos „Audi“, vos išvažiavusi iš Vilniaus, staiga ėmė labai garsiai burgzti. Toks įspūdis, kad užstrigo greičio pedalas, nes variklis dirbo maksimaliais sūkiais.
Dūmuose paskendęs automobilis
Dūmuose paskendęs automobilis / Skaitytojo Justino kadras

„Automobiliui paskendus dūmuose, pravažiuojantys automobiliai stojo padėti neabejodami“, – rašo skaitytojas apie trečiadienį 10 val. ryto įvykusį incidentą.

Justino teigimu, raudonos spalvos „Audi“ vairavo moteris, kuri, taip smarkiai riaumojant varikliui ir kylant dūmų stulpui, labai išsigando. Todėl pro šalį važiavusių vairuotojų pagalba buvo labai svarbi.

VIDEO: Avižieniuose, autostradoje automobilis paskendo dūmuose

Ką daryti, jei dyzelinis automobilis staiga „užsigazavo“ ir paskendo dūmuose

Labai panašų incidentą 15min skaitytojai užfiksavo tame pačiame kelyje – dūmais apsipylė dyzelinis „Nissan“.

VIDEO: Automagistralėje automobilis paskendo dūmų debesyje

Iš tiesų, neretai galima matyti automagistralėse sustojusius ir dūmais apsipylusius automobilius. Nors jie nedega, tačiau dūmų užsklanda matoma už šimtų metrų. Bendrojo pagalbos centro atstovų teigimu, vaizdo siužete užfiksuotas atvejis – aušinimo sistemos gedimo pasekmė.

Nors jie nedega, tačiau dūmų užsklanda matoma už šimtų metrų.

„Juta racing“ automobilių sporto komandos vadovas Audrius Gelžinis teigia, kad stipraus dūmijimo priežasčių gali būti ir daugiau – pavyzdžiui, dyzelinu varomiems automobiliams tokias problemas dažniausiai sukelia važiuojant sugedusi turbina.

„Jei per turbiną tepalas pradeda nevaldomai pakliūti į variklio kolektorių, šis pradeda dirbti maksimaliu režimu ir nereaguoja į jokius vairuotojo veiksmus, kol „užkala“. Stipriai dūmija todėl, kad dega tas tepalas, kuris papuola į variklį“, – vaizdo siužete matomą situaciją apibūdino A.Gelžinis.

Jo teigimu, vienintelis būdas išvengti atsisveikinimo su varikliu – tyčia jį užgesinti. Sustojus reikia nuspausti stabdį ir įjungus pavarą atleisti sankabą – taip variklis užges. Po to beliks tik skambinti techninei pagalbai.

Automobiliui su automatine pavarų dėže situacija sudėtingesnė. „Jei tai atsitiks važiuojant, tai laikai stabdį labai, labai stipriai, ir yra maža tikimybė, kad variklį pavyks užgesinti. Jei tai atsitinka stovint, belieka būti stebėtoju, kol variklis „užsilenks“, – teigė specialistas.

Kita vertus, toks gedimas yra itin retas ir apie save „praneša“ iš anksto – automobilis pradeda blogiau traukti, iš išmetamųjų dujų vamzdžio išleidžiama daug tirštų dūmų.​

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius