-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiauliečiai miegos ramiau: policija rado būdą, kaip sutramdyti važinėjančius per garsiai

Turbūt kiekvienas, gyvenantis ne atokiame kaime, o didmiestyje ar bent jau miestelyje, yra girdėjęs gatve garsiai praburzgiantį motociklą ar automobilį. Vienų automobilių garsas solidžiai duslus, kiti savo „civikų“ motorus suka tarsi diskinius pjūklus. Ir nors garsių išmetimo sistemų gerbėjų bendrame eismo sraute nėra daug, tačiau Šiauliuose dėl tokių eismo dalyvių keliamo triukšmo ėmė piktintis gyventojai. Į skundus sureagavo savivaldybė bei vietos policija, todėl savo transporto priemonės garsu norintiems pasigirti eismo dalyviams teks susirūpinti, kaip važiuoti tyliau.
Renginio akimirka
Renginio akimirka / Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr.

Nors ši problema aktuali daugelyje miestų ypač vasaros metu, kai gyventojų langai praviri ir dėl triukšmo nusiskundimų daugėja, pirmieji pretenzijas pareiškė Šiaulių miegamųjų rajonų gyventojai. Savivaldybę skundais atakuoti pradėję miestelėnai pasiekė savo – buvo įsigytas triukšmo matavimo įrenginys, kurį valdininkai patikėjo policijos pareigūnams.

„Eilę metų mes turime tą pačią problemą – miegamųjų rajonų kvartalų gyventojai skundžiasi dėl triukšmo. Skundžiasi ir mums, ir savivaldybei. Buvo priimtas sprendimas nupirkti triukšmo matuoklį. Policija triukšmo matuoklio neturėjo, o jį turintys techninių apžiūrų centrai dirba tik dienomis, bet pagrindinė triukšmo problema buvo naktimis. Todėl buvo nupirktas matuoklis“, – sakė Šiaulių apskrities VPK Kelių policijos tarnybos Veiklos organizavimo ir prevencijos poskyrio viršininkas Teisutis Beržinskas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Teisutis Beržinskas
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Teisutis Beržinskas

Kaip teigia policijos atstovai, „Ginti. Saugoti. Padėti“ šūkis įpareigoja nepulti iškart imtis protokolų rašymo. Garsiomis išmetimo sistemomis važinėjantys ir taip gyventojams trukdantys eismo dalyviai buvo pakviesti į akciją, kurios metu galėjo pasitikrinti, ar iš jų technikos duslintuvo sklinda leistinas garso lygis.

Pareigūnai dar prieš renginį patikino, kad penktadienį vykusios akcijos metu nė vieno eismo dalyvio protokolu neapdovanos.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka

„Dažnai sakoma, kad štai – pastatėte ženklą ir iškart baudžiate. Kažką pakeitėte ir vėl iškart baudžiate. Šiuo atveju mūsų tikslas nėra nubausti. Tikslas, kad gyventojai miegotų ramiai, o vairuotojai važinėtų tyliai. Mes duodame galimybę atvažiuoti ir pasitikrinti savo technikos skleidžiamo triukšmo lygį.

Juk dažnas žmogus nežino, ar jo duslintuvo decibelai atitinka normas. Galbūt reikia kažką išmetimo sistemoje pakeisti, sutaisyti, ar sugrąžinti į standartinę būklę“, – kalbėjo Teisutis Beržinskas.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka

Nustatydami išmetimo sistemos keliamą triukšmą specialiu įrenginiu pareigūnai jo rezultatus vertina remdamiesi paruošta metodika. Joje nurodoma, kokios leistinos decibelų normos gali būti automobilio, motociklo, benzininių ar dyzelinių variklių, priklausomai nuo jų darbo tūrio.

Penktadienį vykusi akcija sulaukė pasisekimo – per penkias valandas savo technikos skleidžiamą garsą panoro pasitikrinti kelios dešimtys automobilių ir motociklų vairuotojų. Nemažą susidomėjimą renginiu parodė baikerių klubai, kurių narių motociklai skleidžia išties sodrų garsą.

Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka
Tomo Markelevičiaus / 15min nuotr./Renginio akimirka

Dėl decibelų ribų viršijimo pareigūnai, kaip ir žadėta, eismo dalyvių nebaudė, nors viršijimų pasitaikė net 20 decibelų virš normos. Tačiau kitą sykį akistata su policija, jei išmetimo sistemos nebus pritildytos, neatsakingiems eismo dalyviams kainuos brangiau.

„Pažeidėjai neteks automobilio ar motociklo techninės apžiūros ir turės sumokėti baudą nuo 30 iki 40 eurų. Aišku, mes stengsimės tolerantiškai žiūrėti, bet jei yra iškvietimas, girdime, kad piktybiškai važinėja po miegamuosius rajonus, tuomet tikrai taikysime administracinę atsakomybę“, – sakė pareigūnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius