Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitytojo galvosūkis dėl draudimo: kas būna pardavus automobilį arba jį vairuojant kitam žmogui

15min skaitytojas Simonas teigia, kad vairuotojo pažymėjimą turi jau daugiau nei 10 metų, tačiau draudimo kaina vis dar stebina. O daugiausia klausimų kilo tada, kai draugė, vairuodama jo automobilį, pateko į eismo įvykį.
Avarija tūkstantmečio gatvėje, link žiedo
Avarija tūkstantmečio gatvėje, link žiedo / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Temą siūlykite gazas@15min.lt

„Prieš metus laiko draugė su mano automobiliu yra padariusi eismo įvykį, ir man kyla klausimų, kaip tai tvarkoma. Pasiskambinau į „Lietuvos draudimą“ pasikonsultuoti, kaip yra mano atveju. Žinoma, niekas tikslios informacijos suteikti negalėjo, bet užuominos tokios. Nesvarbu, kad aš nedalyvavau eismo įvykyje ir dėl to yra kaltas kitas žmogus, tačiau tai temdo mano kaip vairuotojo istoriją ir ji išsivalys tik po septynių metų. Man kažkaip trūksta logikos“, – rašo skaitytojas Simonas.

Vyrui taip pat klausimą sukėlė ir situacija, kuomet pardavęs automobilį buvęs savininkas dar jį perduoda į kitas rankas apdraustą savo vardu, kol naujasis šeimininkas susitvarko dokumentus. „Kaip tuomet būtų elgiamasi, jei tomis dienomis nutiktų avarija?“, – klausia skaitytojas.

„Pasirodo, net jei parduodi automobilį ir kaip civilizuotas žmogus jį išregistruoji internetu, paprastai naujasis savininkas gali kelias dienas pasidžiaugti esamu draudimu, kol susitvarkys savo. Tačiau jei jis padaro eismo įvykį, pardavėjas apie tai net nežino, juk žalos kompensavimo klausimais bendrauja tik nukentėjusysis ir draudimas. Vadinasi automobilio draudimo savininkui, net jam nežinant gali gerokai pabrangti draudimas“, – pasakoja Simonas.

Riziką prisiima savininkas

„Lietuvos draudimo“ Gyventojų turto draudimo vadovas Andrius Gimbickas teigia, jog skolindamas automobilį, jo savininkas prisiima visą riziką sau.

„Pagal įstatymą (TPVCA įstatymas), drausmingumas yra fiksuojamas konkretaus draudėjo (asmens, kurio vardu sudarytos sutartys) draudimo sutartims, o draudėju pagal įstatymą yra automobilio savininkas arba lizingo gavėjas, kai automobilis lizinguojamas.

Automobilį gali vairuoti ir kiti asmenys, kuriems savininkas patiki savo turtą. Tokiu atveju turto savininkas prisiima riziką, kad jo transporto priemonę vairuojantis asmuo gali sukelti eismo įvykį, kurio nuostoliai bus atlyginami iš savininko sudarytos draudimo sutarties.

Taigi, kai eismo įvykį sukelia ne pats draudėjas, o kitas asmuo, vairavęs jam priklausančią transporto priemonę, šis įvykis turi įtakos automobilio savininko, kurio vardu sudaryta draudimo sutartis, drausmingumo istorijai“, – teigia A.Gimbickas.

Pardavus pasitaiko ir keblumų

Atsakydamas į skaitytojo klausimą apie tai, kad nutinka su transporto priemonės draudimu, kuomet ji parduodama į kito žmogaus rankas, draudikas pastebi, kad atlikus visus reikalingus žingsnius problemų neturėtų kilti.

„Parduodant transporto priemonę, visuomet rekomenduojame nutraukti draudimo sutartį, o jei pardavėjas ir pirkėjas sutaria, kad pirkėjui ir toliau leidžiama naudotis esamu draudimu, tuomet reikia sutartį perrašyti naujo savininko vardu.

Jeigu jūs sutarties nenutraukiate, ji galioja naujam savininkui, kuris per 15 dienų turi pareigą kreiptis į draudimo bendrovę ir perrašyti sutartį savo vardu. Gali pasitaikyti ir piktnaudžiavimų, kai naujasis savininkas nepraneša apie sandorį per 15 dienų, todėl geriausia yra visus su draudimo sutarties perrašymu susijusius klausimus spręsti parduodat automobilį“, – aiškina A.Gimbickas.

Pasak jo, tai paaiškinti gali bet kuris draudimo konsultantas. Svarbu yra pirkimo pardavimo metu nepamiršti kreiptis ir į draudimą, arba įspėti draudimo konsultantą apie planuojamą automobilio savininko pasikeitimą.

Teoriškai gali pasitaikyti atvejis, kai nespėjus perrašyti draudimo sutarties, naujas savininkas sukelia eismo įvykį. Tokiu atveju svarbu, kad automobilio pardavimas būtų tinkamai ir laiku užregistruotas „Regitroje“ – jeigu įvykis įvyko po automobilio pardavimo, jis bus perkeltas naujam savininkui.

Dar labai svarbu paminėti, kad visi šie aspektai yra reglamentuoti Privalomojo vairuotojų civilinės atsakomybės draudimo Įstatyme, taigi vienodi visiems draudikams, visiems klientams ir rinkos dalyviams ir visa tai reguliuoja motorinis biuras. Nėra taip, kad vienoje bendrovėje vienaip, kitoje – kitaip.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius