Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Su augintiniu į šventę susiruošusią kaunietę šokiravo autobuso vairuotojo elgesys: panaudojo jėgą

Sutikti malonų viešojo transporto vairuotoją – retas įvykis. Iš penkių į tavąjį „Laba diena“ atsakys, tikėtina, tik vienas. Daugelis jų išties pamiršta, kad dirba aptarnavimo srityje. Su vienu itin nemaloniu autobuso valdytoju tikina susidūrusi kaunietė Indrė (vardas pakeistas). Į šunų šventę Kauno Santakos parke susiruošusi moteris iš viešojo transporto vos nebuvo išmesta jėga.
Kauno troleibusų parką papildė 7 troleibusai
Autobuse/ Asociatyvi nuotr. / UAB „Kauno autobusai“ nuotr.

„Kauno viešajame transporte vairuotojų elgesio normos tapo neribojamos, o Kauno miesto savivaldybė absoliučiai nereaguoja į žmonių skundus, nes situacija ne tik, kad nesikeičia į gerą, bet ji dar labiau ūmėja.

Tuomet vairuotojas, kaunietės teigimu, užgesino autobuso variklį ir pradėjo dar smarkiau rėkti. Neilgai trukus atsidarė kabinos durys ir jis pradėjo artintis keleivės link. Priėjęs net sugriebė.

Šeštadienį ryte susiruošiau su savo augintiniu – šiurkščiaplaukiu foksterjeru, vykti iš Akademijos į Santakos parką, kuriame vyko gyvūnų šventė. Ruošiamės ten važiuoti viešuoju transportu. Šuo turi skiepų pasą, čipuotas, ženklintas tatuiruote, buvo su antsnukiu, taip pat dresuojamas. Suleidome kitus, laukusius autobuso, ir patys įlipome per priekines duris. Dar bežymint bilietą vairuotojas pradėjo rėkti, kad neveš su šunimi. Paklausiau, kodėl, juk turime skiepų pasą ir antsnukį. Susišnekėti nebuvo įmanoma, nes vairuotojas tik rėkė ir įžeidinėjo. Pasiūliusi kviesti policiją, nuėjau į patį autobuso galą, kur nebuvo žmonių“, – istoriją 15min redakcijai ėmė pasakoti moteris.

Tuomet vairuotojas, jos teigimu, užgesino autobuso variklį ir pradėjo dar smarkiau rėkti. Neilgai trukus atsidarė kabinos durys ir jis pradėjo artintis keleivės link. Priėjęs net sugriebė.

„Jis bandė jėga mane išvaryti iš autobuso. Pasakiau, kad paleistų, nes pasiskųsiu, kad priekabiauja. O jis atkirto, kad galiu skųstis, nes jam visiškai vienodai. Kai pasakiau, kad nufotografuosiu ir paviešinsiu, jis atkirto, kad galiu daryti, ką noriu. Autobusas buvo naujas, tad jame buvo ir filmavimo kameros. Turėtų būti viskas užfiksuota. Keletas keleivių bandė užstoti sakydami, kad jis išpučia problemą, vairuotojas pradėjo rėkti ir ant jų.

Rėkė, kad šuo pradės tuštintis ir jam teks valyti. Galiausiai paklausė, ar turiu skiepų pasą. Atsakiau, kad taip, ir ištraukiau. O jis vėl išrėkė, kad galiu lipti lauk. Kadangi keleiviai pradėjo pykti, kad autobusas stovi ir vėluoja, teko išlipti.

Pateikiau skundą „Kauno autobusams“. Jį priėmusi moteris teigė, kad šitoks elgesys yra netinkamas ir pavyko pagal maršrutą atsekti vairuotoją. Tačiau netikiu, kad situacija be jos paviešinimo kažką pakeis“, – nusivylusi kalbėjo moteris.

Nemalonūs vairuotojai – dažna problema

Indrė pripažįsta, kad augintinį autobuse ruošėsi vežti pažeisdama taisykles – reikalaujama, kad šuo būtų uždarytas į boksą. Tačiau anksčiau, anot jos, problemų su kitais vairuotojais dėl to nebuvo kilę.

„Keliaudavome tik su antsnukiu ir trumpu pavadžiu. Jei kažkas kliūdavo, gražiai išprašydavo ir be jokių incidentų persėsdavome į kitą autobusą ar paeidavome pėstute. Per trejus metus buvo tik dvi situacijos. Vieną kartą vairuotojas bandė eiti į konfrontaciją, bet pasakius, kad galime iškviesti policiją, jis apsiramino. O kitą kartą kontrolierė išgąsdino gyvūną ir jis pradėjo loti. Buvome tikrai gražiai išprašyti ir be jokių ginčų išlipome, padiskutavome. Kontrolierė atsiprašė už nepatogumus ir visi išsiskirstėme.

Tačiau tai – tik mano istorijos. Su tokiu brutaliu ir nežmonišku vairuotojų elgesiu Kaune galima susidurti kiekvieną dieną ir įvairiausiose situacijose. Prispausti žmonės su durelėmis, keleiviai išmetami net su lagaminais, nes nėra kantrybės laukti, kol sukrapštys pinigus, jei neveikia jų nuolatinis, nuolatiniai komentarai dėl neįgaliųjų, jei jie nori įlipti į autobusą (dažnai net nuvažiuojama prieš akis), kitataučių žeminimai ir ignoravimas, kai šie nori nusipirkti bilietėlį. Nesu tokia viena, kuriai kažkas nutinka Kauno viešajame transporte. Situacijos dėl vairuotojų neadekvatus elgesio tik ūmėja“, – didesnį problemos mastą įvardijo kaunietė.

Sulaukusi tokio puolimo, į jokią šventę ji tą dieną taip ir nenuvažiavo – dingo ūpas. Beje, pasak Indrės, šeštadienio nemalonus vairuotojas, kurį matė pirmą kartą, taip pat nesilaikė taisyklių – neturėjo matomoje vietoje pasidėjęs darbo pažymėjimo.

„Kaip tokią situaciją pakomentuotų Kauno miesto savivaldybė, kuri teigia, kad Kaune gyvūnų transportavimas privalomas su boksu dėl saugumo, kai patys negali garantuoti keleivių saugumo ir orumo nepažeidimo bei tų pačių gyvūnų saugumo dėl darbuotojų elgesio?“ – retoriškai klausė Indrė.

Nepažeistų taisyklių, nekiltų problemų

15min susisiekė su „Kauno autobusų“ viešųjų ryšių specialiste Ramune Tarande. Šiai beliko apgailestauti dėl tokio incidento. Vis dėlto įmonės atstovė priminė, kad keleivė pažeidė keliavimo viešajame transporte taisykles.

„Tenka labai apgailestauti, kad keleivei teko patirti tam tikrų nepatogumų, tačiau reikia pripažinti, kad visi turime laikytis nustatytų taisyklių, tuomet išvengsime ir nemalonių situacijų.

Gyvūnai nemokamai gali būti vežami krepšiuose, pintinėse, narveliuose ir kt., kurių matmenys ne didesni kaip 60x40x20 cm.

Gyvūnų vežimo tvarką vietinio susisiekimo maršrutais nustato savivaldybių institucijos. Kaune gyvūnų vežimas viešajame transporte leidžiamas iš dalies. Gyvūnai nemokamai gali būti vežami krepšiuose, pintinėse, narveliuose ir kt., kurių matmenys ne didesni kaip 60x40x20 cm. Krepšiuose ir pintinėse vežami šunys privalo būti su antsnukiais. Vežti gyvūnus be taros draudžiama.

Teisę važiuoti keleivinėmis kelių transporto priemonėmis su šunimi vedliu turi tik aklasis, turėdamas gyvūno skiepijimo (vakcinavimo) pažymėjimą. Šuo vedlys vežamas nemokamai ir neturi užimti sėdimos vietos. Tokiu atveju reikalavimas vežti gyvūnus taroje netaikomas“, – paaiškino R.Tarandė.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramunė Tarandė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Ramunė Tarandė

Pasak „Kauno autobusų“ transporto eksploatacijos direktoriaus Rimo Stankaičio, keleivis su augintiniu turi nepamiršti, kad kiti keleiviai gali bijoti šunų, būti alergiški jiems, išsigąsti gali mažamečiai vaikai.

„Netrūko atvejų, kai keturkojui pridergus – iš streso ar kitų priežasčių, vairuotojas turėjo nutraukti reisą ir grįžti į garažą valyti autobuso, – tikina R.Stankaitis. – O tai jau ne tik nepatogumas keleiviams, kurie laiku nesulaukia autobuso, turi persėsti į kitą, bet ir nemenka paslaugos užsakovo bendrovei skiriama bauda.“

„Kauno autobusai“ teigė išsiaiškinsią šią situaciją. Istorijoje minimas vairuotojas įmonėje dirba apie dešimtmetį, nuobaudų niekada nėra turėjęs.

„Taip, jis kalba garsiai, bet tik tiek. Vairuotojas netvirtino fakto apie prisilietimą prie šios moters. Tikino, ją žinantis, nes dažnai važiuoja tuo pačiu maršrutu. Kartais, kai keleivių mažai, leisdavo įsivesti šunį į saloną, tačiau šįkart autobuse buvo labai daug žmonių“, – teigė R.Tarandė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius