Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Susidūrimo su laukiniu gyvūnu kaina: nuostoliai gali siekti 22 tūkst. eurų ar net daugiau

Daugiausiai avarijų, kurios kyla dėl susidūrimų su laukiniais gyvūnais, įvyksta ne regionuose, o šalia didžiųjų Lietuvos miestų – Vilniaus ir Kauno. „Lietuvos draudimo“ statistika atskleidžia, kad vidutinė tokių susidūrimų kaina siekia apie 1,6 tūkst. eurų, bet kartais skaičiuojami ir dešimteriopai didesni nuostoliai, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Avarija netoli Kačerginės
Avarija netoli Kačerginės / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Šiuo metų laiku į kelius dažniausiai išeina stirnos ir šernai, tačiau brangiausiai atsieina susidūrimai su briedžiais.

„Skaičiuojame, kad vien „Lietuvos draudime“ apsidraudę vairuotojai per metus patenka į daugiau nei 1,5 tūkst. panašių incidentų – vadinasi, po daugiau nei keturias avarijas kasdien. Gyvūnai keliuose paprastai pasirodo prietemoje ir naktį, taip pat anksti ryte. Atlikta analizė rodo, kad, kai žvėris į kelią iššoka staiga, vairuotojas turi vos akimirką, kad sureaguotų ir atliktų teisingą manevrą. Dauguma vairuotojų tokiose situacijose elgiasi instinktyviai – stabdo arba suka vairą į šoną. Kartais gyvūnas vos kliudomas, tačiau to užtenka, kad automobilis nuslystų nuo kelio ir būtų stipriai apgadintas“, – teigia „Lietuvos draudimo“ Žalų departamento direktorius Artūras Juodeikis.

Eksperto teigimu, pusę visų tokio pobūdžio avarijų sudaro susidūrimai su stirnomis. Lapkričio mėnesį keliuose jos pasirodo ir rytais, iki patekant saulei, paprastai būriuojasi bandomis, o ne po vieną. Į automobilį atsitrenkus stirnai ar šernui išmokos dažniausiai siekia 1,7–2,3 tūkst. eurų.

„Lietuvos draudimo“ duomenimis, susidūrimai su kiškiais, katėmis ar net paukščiais, nors iš pažiūros tai ir smulkūs gyvūnai, vidutiniškai atsieina 500–700 eurų.

Vis dėlto pavojingiausi vairuotojams – briedžiai. Jie sunkiai pastebimi ir dėl tamsaus kailio, ir dėl didelio ūgio. Automobilių žibintai neretai apšviečia tik šių gyvūnų kojas. Vidutinės išmokos po susidūrimų su briedžiais šįmet siekė apie 3,1–3,6 tūkst. eurų.

Kone kiekvieną mėnesį pasitaiko atvejų, kai su laukiniais gyvūnais susiduria nauji, brangesnių modelių automobiliai, o jų remonto išlaidos siekia jau ne kelis, bet keliolika tūkstančių eurų. Šįmet didžiausia įvykusi avarija susidūrus su žvėrimi kainavo net 22 tūkst. eurų.

„Lietuvos draudimas“ atlygina susidūrimo su gyvūnais nuostolius klientams, turintiems kasko draudimą arba tiems, kurie kartu su privalomuoju vairuotojų civilinės atsakomybės draudimu įsigijo papildomą apsaugą nuo susidūrimo su gyvūnu kelyje. Ši apsauga galioja ir jei susidūrimas įvyksta kelio ženklu „Laukiniai gyvūnai“ pažymėtuose keliuose. Per šiuos metus dėl tokių žalų klientams jau atlyginome 1,8 mln. eurų“, – sako A.Juodeikis.

Jis primena, kad patekus į avariją, kurios metu susiduriama su laukiniu gyvūnu kelyje, apie tai būtina informuoti policiją ir draudimo bendrovę. Partrenktais gyvūnais paprastai pasirūpina vietos medžiotojų būrelio nariai arba savivaldybės, seniūnijos pareigūnai.

Lietuvos policijos statistika rodo, kad per pirmus dešimt šių metų mėnesių Lietuvoje laukiniai gyvūnai sukėlė 3 870 eismo įvykių, kurių metu sužeisti 32 žmonės, o vienas žuvo. Pernai tokių eismo įvykių buvo 4 041, juose sužaloti 48 bei žuvo vienas žmogus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius