Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti

Užgriuvę šalčiai privertė kibirkščiuoti troleibusų laidus, tačiau didesnė bėda – gripo virusas

Į Lietuvą plūstelėję šalčiai sukėlė vairuotojams šiokių tokių keblumų. Miestų gatvėse sumažėjo automobilių, nes ne visi, atšalus iki 15–18 laipsnių, sugebėjo užvesti variklius. Todėl teko automobilius palikti namuose ir rinktis visuomeninį transportą.
Viešasis transportas per šalčius
Viešasis transportas per šalčius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tačiau rekordiniai šios žiemos šalčiai ypatingų sunkumų Vilniaus miesto viešajam transportui nesukėlė. Kaip teigė Miglė Bielinytė, savivaldybės įmonės „Susisiekimo paslaugos“ komunikacijos vadovė, šiomis rekordinių žiemos šalčių dienomis neužfiksuoti specifiniai nukrypimai nuo tvarkaraščių – rytinio ir vakarinio piko metu stebimi tik įprastiniai vėlavimai.

Smogė gripas

„Kartais vėlavimus lemia specifiniai ar laikini faktoriai. Pavyzdžiui, didelę įtaką transporto punktualumui pastarosiomis savaitėmis daro vairuotojų trūkumas dėl gripo epidemijos. Itin šaltomis dienomis padaugėja tam tikrų techninių sutrikimų – dažnesni durų valdymo sistemų, elektros sistemų gedimai“, – sakė Miglė Bielinytė.

Neatlaiko šildymo sistemos

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešasis transportas per šalčius
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Viešasis transportas per šalčius

Kai kurių seniau eksploatuojamų viešojo transporto priemonių keleivių salonų šildymo sistemos yra senos, ne visos jų veikia efektyviai. Kiekvienoje stotelėje įeinantis šaltas oras intensyvaus šildymo procesą paverčia nuolatiniu, elektrinių sistemų apkrovos maksimaliai padidėja, o to neatlaikiusios šildymo sistemos kartais genda.

Anot M.Bielinytės, situacija pagerės sostinės gatvėse daugėjant naujų viešojo transporto priemonių. 2017 m. rudenį prasidėjo rekordinis viešojo transporto atnaujinimas, o iš viso iki šių metų pabaigos Vilniaus gatvėmis važiuos 250 naujų autobusų ir 41 naujas troleibusas.

Žvilgsnį traukia kibirkščiuojantys laidai

Dėl apšerkšnijusių bei apšalusių laidų kontaktas tarp troleibusų srovės imtuvų ir kontaktinio tinklo laido pablogėja, todėl vyksta kibirkščiavimas. Šiuo fizikiniu reiškiniu miestų gyventojai galėjo grožėtis temperatūrai nukritus žemiau 10 laipsnių.

Pasak M.Bielinytės, elektros energijos nutekėjimo dėl to nėra, tiesiog troleibusas važiuoja lėčiau. Krintančios žiežirbos pavojaus nekelia, jos nepasiekia žemės arba pasiekia jau atšalusios.

Girdė keleivius arbata

Šį šaltą penktadienį viešojo transporto keleiviams nuotaiką praskaidrino maloni ir šildanti staigmena. Skirtingose sostinės autobusų ir troleibusų stotelėse laukiantys vilniečiai buvo vaišinami garuojančia arbata, kurią dalijo viešojo transporto kontrolieriai. Tai jau septintus metus Vilniaus miesto savivaldybės ir įmonės „Susisiekimo paslaugos“ organizuojama akcija.

„Kiekvieną žiemą viešuoju transportu keliaujančius vilniečius ir miesto svečius kviečiame pasimėgauti puodeliu karštos arbatos. Ši jau gražia tradicija tapusi iniciatyva šaltą dieną padeda miestiečiams sušilti, o mes sulaukiame draugiškų šypsenų ir pozityvių emocijų, kurios sušildo ne ką mažiau. Organizuojame ir daugiau akcijų, kurių metu viešojo transporto kontrolieriai maloniai stebina keleivius, todėl labai džiaugiamės, jog jos tampa tradicinėmis, laukiamomis, o vilniečiai tai pastebi ir vertina“, – sako Vaidotas Meškauskas, SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Bendrųjų reikalų departamento vadovas, vykdantis direktoriaus funkcijas.

Viešojo transporto keleiviai karšta arbata šį rytą nuo 9.00 val. buvo vaišinami Klinikų ir Europos aikštės (link Žirmūnų), nuo 11.30 val. – T. Narbuto ir Baltupių, o nuo 15.30 val. galės mėgautis Jeruzalės ir Europos aikštės (link Pilaitės) stotelėse. Jos pasirinktos kaip vienos tų, kuriose fiksuojami didžiausi keleivių srautai.

Pirmą kartą arbatos dalijimo akcija įvyko 2012 m. žiemą, sostinę sukausčius rekordiniams šalčiams. Ir vėliau ji organizuota šalčiausiomis žiemos dienomis, o pernai keleiviai arbata vaišinosi Šv. Valentino dieną, kuri taip pat buvo itin šalta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius