-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vairavimo egzaminas „greičiau“: kas tie gudragalviai, maustantys „Regitrą“?

Norint užsiregistruoti vairavimo egzaminui, gali tekti apsišarvuoti kantrybe. Pavyzdžiui, artimiausia vieta A kategorijos egzaminui Vilniuje – birželio pradžioje. Jeigu gyveni sostinėje ir nenori laukti taip ilgai, gali keliauti į kitą miestą, arba... paskaityti atsiliepimus apie „Regitrą“ Rekvizitai.lt puslapyje. Ten rasite keistų pasiūlymų.
Atvirų durų diena „Regitroje“
Atvirų durų diena „Regitroje“ / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Analogiškų minėtiems atsiliepimams skelbimų netrūksta ir Skelbiu.lt, Plius.lt bei kitose populiariose Lietuvos skelbimų platformose. Visų jų tekstas iš esmės panašus: „Nelauk „Regitros“ eilėje – paskambink man telefonu 86******* ir egzaminą galėsi laikyti po kelių dienų.“

Kas tai? Sukčių kabliukas, siekiant išvilioti pinigus iš lengvatikių, ar „Regitros“ klaida? Apie panašų atvejį, kai „Regitros“ sistema galimai naudojosi kompiuteriniai robotai, jau esame rašę. Tačiau pastaruoju metu, artėjant naujam egzaminų laikymo sezonui, vėl kilo „registracijų palengvintojų“ banga.

Fotolia nuotr./Moteris už vairo
Fotolia nuotr./Moteris prie vairo

20 eurų ir kelios minutės sprendimui

15min žurnalistui paskambinus analogiškas paslaugas teikiantiems asmenims, visi kone sutartinai tvirtino – neapgaus. Neva apmokėjimas įvyktų tik gavus registracijos patvirtinimą, o pačios paslaugos kaina – 20 eurų. Tačiau konkretumo taip pat nebuvo daug.

„Gali būti, kad rytoj paskambinsiu ir turėsiu vietą poryt. Reaguoti reikės greitai“, – sakė vienas egzamino vietų „pardavėjas“.

Šiam geradariui turėčiau perduoti savo asmeninius duomenis (vardą, pavardę, asmens kodą bei teorijos egzamino laikymo numerį) ir laukti jo skambučio su žodžiais „Bingo“. O tada jau per kelias minutes reikėtų apsispręsti, ar tinkamas ekspromtu pasiūlytas laikas.

Jeigu laikas tinka, „pardavėjas“ registruoja egzaminą laikyti norintį žmogų konkrečiam laikui bei laukia pervedimo į banko sąskaitą ar pinigų perlaidos. Visi laimingi: vienas gavo atlygį už darbą, kitas – paankstintą egzamino laiką.

Vieno „pardavėjo“ paklausus, ar nebijo, jog egzaminą laikysiantis žmogus apgaus ir neperves pinigų, šis atšovė pasitikintis žmonėmis. Kita vertus, jis turi pagrindinius egzaminuojamojo asmeninius duomenis, kuriuos gali panaudoti įvairiems tikslams.

www.regitra.lt
www.regitra.lt

Žvelgiant iš Valstybinės mokesčių inspekcijos pusės, tokia veika apibrėžiama paprastai: jeigu už ją susimokami mokesčiai ir pati veika vykdoma nepažeidžiant įstatymų, tada viskas legalu. Du nulis VMI naudai: sukčiavimą įžvelgti čia gal ir ne taip paprasta, tačiau apie sąskaitos faktūros išrašymą „pardavėjų“ klausti neverta. O ką apie ją mano „Regitra“ ir kaip tokia veikla išvis įmanoma?

Prioritetas tapo landa

Internetinė registracijos į egzaminus „Regitroje“ sistema iš pirmo žvilgsnio atrodo paprasta: atsidarai puslapį, per porą minučių suvedi visus savo duomenis ir vuolia – matai laikus, kuriais gali registruotis. Tačiau yra ir vartotojams nematoma sistemos dalis.

Egzaminų vietų skaičius „Regitroje“ yra įvedamas ranka: filialų vadovai ar jų įgalioti asmenys atsižvelgia į egzaminuotojų skaičių, turimą transporto parką, darbuotojų atostogas ir kitus niuansus bei pagal juos suplanuoja dienos, mėnesio ar viso ketvirčio padalinyje galimų priimti egzaminų laiką. Kad būtų paprasčiau suprasti visą sistemos veikimo principą, tarkime, kad vadovai nusprendė, jog „Regitros“ padalinyje X artimiausiam mėnesiui yra 100 egzaminų vietų.

Dalis tų egzaminų iš karto yra rezervuojama: pirmą kartą praktikos egzaminą laikantys būsimi vairuotojai turi pirmenybę. Tarkime, kad jiems rezervuojama iškart 50 vietų. Į likusias 50 gali užsiregistruoti visi, laikantys egzaminą ne pirmą kartą.

Tokia sistema sukurta tam, kad kartą egzamino neišlaikęs žmogus nepultų stačia galva laikyti dar kartą, o pasimokytų papildomai. Pakartotinį egzaminą laikyti leidžiama tik praėjus 7 dienoms po neišlaikyto egzamino.

Tos 50 „prioritetinių“ vietų užpildomos ne visada. Ne visi žmonės, vos išlaikę teorijos egzaminą, skuba kitą dieną registruotis į praktikos, o „Regitros“ sistema prioritetą naujiems egzaminuojamiesiems suteikia tik dvi savaites. Per dvi savaites neužsiregistravus, nepanaudoti laikai paskelbiami viešai ir tada jais gali registruotis kiekvienas norintis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Regitros“ praktinio B kategorijos egzamino automobiliai – „Ford Focus“
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./„Regitros“ praktinio B kategorijos egzamino automobiliai – „Ford Focus“

Pavyzdžiui, jeigu prisijungę kovo 20 d. norite užsiregistruoti praktikos egzaminui, turite du variantus: pirmuoju, registruojatės į artimiausią laisvą vietą (ji gali pasitaikyti ir kovo 25, ir balandžio 3 ar kitą dieną). Antruoju atveju, jeigu jums pasiseka, užsiregistruojate kovo 21-ai, tačiau tai įmanoma tik tada, jei „Regitros“ sistema atšaukia keletą kovo 21-ai rezervuotų vietų.

Kiek tų vietų ir kurią dieną bus atšaukta, iš anksto sužinoti neįmanoma, nes kartais savo registracijas likus dienai iki egzamino atšaukia ir patys būsimieji vairuotojai. Nenorėdama palikti „langų“ ir siekdama efektyvumo, „Regitra“ laisvus laikus paskelbia visiems besiregistruojantiems.

O čia laimi greitis: kas pirmas pastebės atsiradusias laisvas vietas, tas ir spės užsiregistruoti.

Taip atsiranda landa egzaminų eilės perpardavinėtojams. Nuolatos tikrindami laisvų egzamino vietų eilės sąrašą (o greičiausiai – turėdami kompiuterines programas, kurios tą daro už juos), jie pirmi sužino apie „Regitroje“ atsiradusias laisvas vietas praktikos egzaminui ir užregistruoja savo „klientus“.

Kita vertus, tam nereikia „pardavėjo“: juk patikrinti, ar atsirado laisvų egzamino vietų kitai dienai, gali bet kas, norintis laikyti praktikos egzaminą. Bėda ta, kad pirmieji tas vietas sužino „pardavėjai“, tad jų paslaugomis nesinaudojantiems žmonėms gauti vietą anksčiau yra sunkus uždavinys.

„Regitra“: duomenų nutekinimas – neįmanomas

„Regitros“ atstovai teigė, kad duomenų apie atsirandančias laisvas egzaminų vietas nutekinimas vargiai įmanomas, nes jas pagal iš anksto parašytą programą skirsto kompiuteris. Tad „pardavėjai“ jas sužino greičiau tiesiog dažnai tikrindami atsirandančias laisvas egzaminų datas.

Tokia paslauga itin aktuali Vilniuje. Pavyzdžiui, norint laikyti A kategorijos praktinį egzaminą sostinėje, laukti reikėtų iki vasaros: artimiausia laisva data yra birželio 6 d. Kaune – gegužės 2 d., o Klaipėdoje – jau balandžio 6 d. (egzaminų datos tikrintos kovo 17 d.). Daugelyje kitų miestų artimiausios datos yra arba balandžio pabaigoje, arba gegužės mėnesį. A kategorijos praktinis egzaminavimas prasideda tik balandžio 1 d., tad daugiau nei mėnesį trunkantį laukimą dalis būsimų motociklų vairuotojų mielai iškeičia į dvidešimt eurų ir asmens duomenų pateikimą nepažįstamajam.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius