Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vairuotojai sovietinius pažymėjimus turės pasikeisti per dvejus, o lietuviškus pažymėjimus be galiojimo termino – per penkerius metus

Vyriausybė trečiadienį nusprendė, kad vairuotojai, turintys lietuviškus pažymėjimus be galiojimo termino, privalės juos pasikeisti per penkerius metus, o sovietinio pavyzdžio pažymėjimus – iki 2013-ųjų pabaigos.
Seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimas
Seno pavyzdžio vairuotojo pažymėjimas / Arūno Ivaškevičiaus / 15min nuotr.

„Taip būtų apsaugoma nuo galimų padirbinėjimų, ir tiek Europos Sąjungos, tiek Europos Tarybos direktyva nustato, kad išduodami pažymėjimai turi būti saugūs ir turėtų būti mažiau galimybių juos padirbti, o tie laminuoti pažymėjimai yra nesudėtingai padirbami. Tai yra viena iš pagrindinių priežasčių, dėl ko yra būtina pakeisti“, – trečiadienį žurnalistams sakė vidaus reikalų viceministras Sigitas Šiupšinskas.

Pasak jo, pažymėjimų galiojimo terminai pasirinkti atsižvelgus į „Regitros“ galimybes.

„Pagal „Regitros“ galimybes apie tai buvo kalbėta – per metus gali būti (išduota – BNS) maždaug 100 tūkst. pažymėjimų, todėl tikrai manau, kad per penkerius metus suspėsime tai padaryti“, – kalbėjo viceministras.

Kartu ministrų kabinetas nusprendė sudaryti darbo grupę, kuri per dvi savaites įpareigota peržiūrėti vairuotojų sveikatos pažymėjimų tikrinimo tvarką. Šioje darbo grupėje Sveikatos apsaugos, Vidaus reikalų ir Susisiekimo ministerijų atstovai turėtų sutarti ir pateikti Vyriausybei siūlymus, ar tobulinti galbūt per liberalų dabartinį sveikatos pažymėjimų tikrintimą – šiuo metu jie tikrinami tik keičiant vairuotojo pažymėjimą.

Tiksliai nežinoma, kiek žmonių teks keistis vairuotojų pažymėjimus įvedus minėtus galiojimo terminus, nes pažymėjimų apskaita pirmaisiais nepriklausomybės metais buvo vedama netinkamai. Manoma, kad šiuo metu iki pusės milijono žmonių gali turėti popierinius laminuotus pažymėjimus be galiojimo termino ir iki 2 tūkst. – sovietinio pavyzdžio knygeles.

Pastarieji pažymėjimai buvo išduodami nuo 1990 metų kovo 11-osios iki 2000 metų kovo pabaigos. Šie knygelės formos pažymėjimai su rusiškais blanko užrašais šiuo metu jokiuose teisės aktuose nėra reglamentuoti, taip pat nėra niekur nustatyta, kad jie negalioja.

Įvedant galiojimo terminus, pasak Vidaus reikalų ministerijos, užtikrinamas europinis reikalavimas, jog Europos Sąjungos (ES) narės imasi visų reikiamų priemonių, kad išvengtų bet kokios vairuotojo pažymėjimų klastojimo rizikos, taip pat nurodymas, kad ne vėliau kaip iki 2033 metų sausio 19 dienos visi išduodami ar esantys apyvartoje vairuotojo pažymėjimai atitiktų ES standartą.

„Regitra“ nurodo, kad naujo modelio vairuotojo pažymėjimas kainuoja 49 litus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius