-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vaizdžiai pavadintos Vilniaus Agrastų gatvės gyventojai dūsta nuo vilkikų srauto

Vilniaus Agrastų gatvė dažnai mato oficialių svečių automobilius, sukančius į garsųjį Panerių memorialą. Tačiau čia gyvenantys žmonės kur kas dažniau priversti stebėti vilkikus po savo langais. Jų čia suvažiuoja daugybė, kadangi šalia veikia muitinės sandėliai. Tik aikštelė šioms mašinoms per maža, todėl vairuotojai stoja pakelėje, nakvoja, atlieka gamtinius reikalus, šildosi įsijungę variklius.
Vilkikai Vilniaus Agrastų gatvėje
Vilkikai Vilniaus Agrastų gatvėje / 15min skaitytojo nuotr.

Ši rami gatvė Paneriuose vienoje pusėje baigiasi memorialu, kitoje – muitinės sandėliais. Jie veikia antruoju numeriu pažymėtose patalpose ir dėl to čia nuolat važiuoja vilkikai, daugiausia – su Rusijos arba Baltarusijos registracijos numeriais.

Gyvena po langais

Jeigu jie važiuotų ir pravažiuotų, Agrastų gatvės gyventojai nepyktų. Tačiau sandėliai užsidaro 17 val., o vilkikai važiuoja toliau. Aikštelė šalia sandėlių teritorijos maža, į pačią teritoriją jų niekas po darbo valandų nebeleidžia, todėl vilkikų vairuotojai savo mašinas sustato gatvėje, po gyventojų langais.

Ir čia, kaip pasakojo šios gatvės gyventojai, gyvena įprastą gyvenimą: valgo, miega, gamtinius reikalus atlieka krūmuose, klausosi muzikos, kalbasi, žiemą naktimis šildosi užvedę variklius. O vasarą tie vilkikai važiuoja visą naktį, tad ramybės irgi nėra.

„Negalime net lango praverti, – skundėsi čia gyvenantys vilniečiai. – Mūsų gatvė yra apie 200 metrų, jos gale sovietmečiu veikė Metalo bazė. Ji privatizuota ir nuo 2006 metų čia atidarytas muitinės terminalas. Tais metais ir parašėme pirmą skundą dėl vilkikų srauto.“

Skundas buvo skirtas Vilniaus miesto savivaldybei, kurioje ramybės pasigedę žmonės ir ieškojo pagalbos. Savivaldybės darbuotojai čia pastatė stovėti draudžiančius ženklus, tačiau, anot gyventojų, niekam jie nerūpi. Vairuotojai savo vilkikus sustato tiesiai po jais ir galvos nesuka.

Siekia panaikinti aikštelę

Išeitį gyventojai matytų tokią: gatvės gale, šalia muitinės sandėlių teritorijos, yra išplatėjimas. Ir nors jokių apie tai skelbiančių ženklų ten nėra, vilkikų vairuotojai tą vietą laiko aikštele. Todėl į ją ir važiuojama, o kas netelpa – tenka stoti gatvėje po žmonių langais.

Kviečiame policiją, tačiau ir pareigūnai neretai tik skėsčioja rankomis, nežinodami, ką daryti, ragina savivaldybę spausti, kad jie imtųsi tvarkytis, – sakė Agrastų g. gyventojas.

„Jeigu būtų pastatyti ir toje vietoje stovėti draudžiantys ženklai, gal vairuotojai čia nevažiuotų. Arba sandėlių šeimininkai būtų priversti pagalvoti apie aikštelės įrengimą savo teritorijoje, nes dabar baigę darbo dieną tiesiog uždaro vartus“, – aiškino Agrastų gatvės gyventojai.

Tame išplatėjime, kaip pasakojo 15min vienas vyras, telpa apie 20 vilkikų. O gatvėje jis sako priskaičiuojąs dar kartais kelis, o kartais ir dešimtis sunkiasvorių automobilių.

„Būdavo vilkikų pirmadieniais daugiau, paskui viena kita tik atvažiuodavo ir stovėdavo. Bet pastarąjį pusmetį vos ne kasdien jų privažiuoja daugybė. Kviečiame policiją, tačiau ir pareigūnai neretai tik skėsčioja rankomis, nežinodami, ką daryti, ragina savivaldybę spausti, kad jie imtųsi tvarkytis. Atvažiuoja ir savivaldybės atstovai, išrašo ne vietoje stovintiems baudas, bet jie ir patys nežino, ką daryti“, – kalbėjo Agrastų gatvės gyventojas.

15min skaitytojo nuotr./Vilkikai Vilniaus Agrastų gatvėje
15min skaitytojo nuotr./Vilkikai Vilniaus Agrastų gatvėje

Ženklus pastatė ir tiek

Vilniaus savivaldybė pirštu beda į policiją – ragina žmones kreiptis į teisėsaugos pareigūnus, kurie ir privalo kontroliuoti, nes yra atsakingi už eismo priežiūrą.

„Dar prieš penkerius metus Agrastų gatvėje buvo įrengti kelio ženklai, draudžiantys sunkiojo transporto stovėjimą gatvės atkarpoje nuo Baltosios Vokės gatvės iki aikštelės prieš įvažiavimą į privačią teritoriją. Šiemet gavę gyventojų pranešimus dėl galimai dingusių kelio ženklų, draudžiančių sunkiasvorio transporto stovėjimą, dar kartą įrengėme naujus draudžiamuosius kelio ženklus. Agrastų gatvėje esanti automobilių stovėjimo aikštelė yra per maža tokiam sunkiasvorio transporto kiekiui, todėl dalis atvykstančių vairuotojų transporto priemones stato draudžiamųjų ženklų galiojimo zonoje“, – aiškino Tomas Kamaitis, Vilniaus savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas.

Ką daryti gyventojams? „Reikėtų kreiptis į policiją“, – pakartojo T.Kamaitis.

Šioje gatvėje stovi nedideli daugiabučiai po maždaug aštuonis butus, šalia yra ir didesnis penkių aukštų bendrabutis.

Lietuvos Respublikos muitinės interneto svetainėje esančiame Muitinės ir kitų valstybinių institucijų prižiūrimų sandėlių sąraše nurodoma, kad Agrastų g. 2 yra įsikūrusi bendrovė, teikianti muitinės paslaugas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius