-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2016 01 06 /14:13

Viešųjų pirkimų tarnyba neleido Plungės merui nupirkti „Škoda Superb“

Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT), patikrinusi Plungės rajono savivaldybės administracijos vykdytą supaprastintą mažos vertės lengvojo automobilio pirkimą, konstatuoja, kad pirkimas buvo pritaikytas konkrečiai „Škoda Superb“ modelio automobiliui.
Škoda Superb
Škoda Superb

VPT tyrimą pradėjo po GAZAS.lt publikacijos "Plungės savivaldybė merui perka automobilį – konkurso laimėtojas aiškus be konkurso".

VPT vertinimu, perkančioji organizacija dirbtinai apribojo realią tiekėjų konkurenciją, pažeidė skaidrumo, nediskriminavimo ir proporcingumo principus, skelbiama tarnybos pranešime spaudai.

Tinka tik „Škoda Superb“

VPT nustatė, kad perkančioji organizacija pirkimo techninėje specifikacijoje nustatė labai aukštus ir specifinius reikalavimus – tinkančius kelių modelių automobiliams, tačiau pačiam pirkimui skyrė 40 tūkst. eurų (su PVM). Tokius kainos ir kokybės kriterijus atitinka vienintelis „Škoda Superb“ automobilis.

Visi kiti, perkančiosios organizacijos pageidautus techninius kriterijus atitinkantys automobiliai, yra gerokai brangesni.

Tokius kainos ir kokybės kriterijus atitinka vienintelis „Škoda Superb“ automobilis.

Faktą, kad techninė specifikacija pritaikyta konkrečiam automobilio modeliui, patvirtina dar ir tai, kad iš visų Lietuvoje veikiančių ūkio subjektų, užsiimančių naujų automobilių prekyba, pasiūlymą pateikė tik vienas tiekėjas UAB „Hokla“ pasiūlęs būtent „Škoda Superb“ automobilį.

Atsižvelgiant į nustatytus Viešųjų pirkimų įstatymo pažeidimus, VPT nuomone, perkančioji organizacija su tiekėju 2015.11.20 sudarytą sutartį turėtų nutraukti, ir, esant poreikiui, organizuoti naują pirkimą užtikrinant realią tiekėjų konkurenciją.

Plungės rajono savivaldybės administracija turi ne vėliau kaip per 10 darbo dienų raštu informuoti VPT apie priimtus sprendimus dėl sutarties nutraukimo.

Tikino, kad nieko nepažeidė

Anksčiau Plungės rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas, šio viešojo pirkimo komisijos vadovas, Česlovas Kerpauskas tikino, kad tik „Škoda Superb“ tinkantys reikalavimai tėra atsitiktinumas.

Plunge.lt nuotr./Česlovas Kerpauskas
Plunge.lt nuotr./Česlovas Kerpauskas

„Aš galvoju, kad toje specifikacijoje, palyginę techninius rodiklius, rastumėte ir kitų mašinų. Buvome keliuose automobilių centruose Klaipėdoje, surinkome specifikaciją, kas ją atitiktų.

Tie „rimtesni“ privalumai, kurie surašyti, kaip adaptyvinis stabdymas ir pan., visose naujose mašinose yra. Čia nėra taikyta vienai mašinai, tikrai“, – dievagojosi plungiškis.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius