Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus valdžia pertvarkė Savanorių žiedą: kokie iššūkiai laukia vairuotojų?

Rugpjūčio pradžioje nauja eismo organizavimo tvarka įvesta Savanorių prospekto, Geležinio Vilko ir Tūkstantmečio gatvių žiedinėje sankryžoje Vilniuje. Tiesa, tikėtasi, kad eismo organizavimas bus aiškesnis, tačiau pirmosiomis dienomis kilusi sumaištis atskleidė liūdnesnę realybę. Kol vieni vairuotojai stoja piestu prieš naująją eismo tvarką, kiti teigia, kad, akylai stebint ženklus ir mokant kelių eismo taisykles, problemų neturėtų kilti. Pabandėme ir mes išsiaiškinti, kaip važiuoti šia sankryža bei kas joje pasikeitė.
Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po eismo organizavimo pakeitimo
Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Netoli įvažiavimų į žiedinę sankryžą vairuotojus pasitinka specialūs informaciniai skydai, nurodomieji kelio ženklai ir naujai paženklinta važiuojamoji dalis. Tiesa, darbai dar bus vykdomi iki rugpjūčio 11 dienos, todėl dar ne viskas įgyvendinta – trūksta ir dalies žymėjimo ant kelio, nurodančio kuriomis kryptimis galima važiuoti tam tikra eismo juosta.

Tačiau vairuotojams jau iš anksto pateikiama informacija apie eismo tvarką žiedu, kad jie galėtų iš anksto pasirinkti ir užsiimti reikiamą eismo juostą. Kitaip tariant – metas treniruotėms.

Nepaiso ženklų

Eismo dalyviai pripratę prie buvusios tvarkos, todėl ženklų pakeitimo kai kurie ar nepastebi, ar nenori pastebėti.

Šis žiedas iššūkis daugeliui vairuotojų buvo ir anksčiau. Iš jo veda ne keturi, kaip įprasta, o net penki išvažiavimai, nukreipiantys eismą iš/į Savanorių prospektą, Geležinio Vilko bei Tūkstantmečio gatves.

Lankydamiesi čia šiek tiek po pietų, didesnių spūsčių nepastebėjome nei vaikščiodami, nei patys pravažiavę šį žiedą skersai išilgai. Tačiau probleminės vietos pastebimos vos per kelias minutes.

Pavyzdžiui, žiede yra tik viena juosta, kuria važiuojant leidžiama išvažiuoti į Geležinio Vilko gatvę. Ne visi pamato, galbūt, ne visi ir nori pamatyti. Todėl teko pastebėti ir ne vieną pasimetėlį, kuris rikiavosi kirsdamas ištisinę liniją. Tiesa, iki šiol panašių problemų kyla ir vadinamajame Edukologijos universiteto žiede, nors prabėgo metai.

VIDEO: Išbandėme pasikeitusį Savanorių žiedą: prireiks atidumo, susikaupimo ir kantrybės

Visgi bent kol kas pastebimiausia sudėtingiausia vieta – keliaujant Tūkstantmečio gatve nuo Gariūnų link Geležinio vilko gatvės. Jei jau atsidūrėte šioje atkarpoje ir norite patekti į minėtą gatvę, judėti žiede galėsite tik viena juosta, į ją įvažiuoti – taip pat iš vienos eismo juostos – trečiosios. Todėl čia kas kelias minutes nusidriekdavo automobilių eilės, kurių nebuvo kitose gatvėse. O čia pat į Savanorių gatvę, link centro, galima įvažiuoti važiuojant tiek antrąja, tiek trečiąja eismo juostomis Tūkstantmečio gatvėje.

Tai kaip nuo šiol važiuosime šioje žiedinėje sankryžoje? Atidžiai ir susikaupę bei su žiupsniu (o gal ir daugiau) kantrybės.

Sudėtingai viskas atrodo, tačiau galbūt tik iš pradžių. Kol žvelgi į eismo schemą, pavaizduotą ženkluose, regis, viskas suprantama. Tačiau, kai kalbama apie kelio juostų ženklinimą – maišatis galvoje visgi atsiranda. Visos tos ištisinės ir punktyrinės linijos neretai pinasi viena su kita, todėl užsižiopsojus galima ir rimtai „pasibučiuoti“. Pirmųjų techninių avarijų ilgai laukti nereikėjo.

Taip, žiopliams prie vairo ne vieta, tačiau kuomet tenka stebėti eismą net keliose kelio juostose, prieš save ir už savęs, taip pat ženklus, sutikite, suirutės sunku išvengti.

Savanorių žiedas
Savanorių žiedas

Iš Geležinio Vilko gatvės

Važiuodami iš Geležinio Vilko gatvės pirmojoje juostoje judantys galės sukti į Tūkstantmečio gatvę link Gariūnų ir Savanorių prospektą link Žemųjų Panerių.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos

Važiuojantys antrąja eismo juosta galės taip pat važiuoti į Savanorių prospektą Link Žemųjų Panerių. Į Tūkstantmečio gatvę link oro uosto bei Savanorių prospektą link centro.

Iš Savanorių prospekto (centro pusės)

Iš centro Savanorių prospektu pirmoje juostoje važiuojantys vairuotojai galės sukti į Geležinio Vilko gatvę link centro bei Tūkstantmečio gatvę link Gariūnų.

Važiuojantys antrąja eismo juosta galės važiuoti į Savanorių prospektą link Žemųjų Panerių bei Tūkstantmečio gatvę link oro uosto.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos

Iš Tūkstantmečio gatvės nuo oro uosto

Čia važiuojantys pirmąja juosta galės patekti į Savanorių prospektą link Centro, Geležinio Vilko gatvę ir Tūkstantmečio gatvę link Gariūnų. Į pastarąją patekti galima bus ir iš antrosios eismo juostos. Taip pat iš jos galimas išvažiavimas iš žiedo į Savanorių prospektą link Žemųjų Panerių.

Iš Savanorių prospekto nuo Žemųjų Panerių

Važiuojant pirmąja juosta iš Žemųjų Panerių galėsite keliauti Tūkstantmečio gatve link oro uosto bei Savanorių prospekto link centro.

Iš antros eismo juostos leidžiama važiuoti į tą patį Savanorių prospektą link centro, Geležinio Vilko gatvę bei Tūkstantmečio gatvę link Gariūnų.

Iš Tūkstantmečio gatvės nuo Gariūnų pusės

Čia vienintelė vieta, iš kurios į žiedą veda trys keliai. Taigi važiuodami pirmąja juosta pateksite į Savanorių prospektą link Žemųjų Panerių. Tiesa, važiuojantieji pirmąja juosta gali savo nosį iškišti kiek toliau, tačiau ne visi tą pastebi ir sulaukia „padrąsinančio“ pypsėjimo.

Iš antros eismo juostos per žiedą galima patekti į tą patį Savanorių prospektą, Tūkstantmečio gatvę link oro uosto ir Savanorių prospektą link centro. O iš trečiosios juostos pateksite į tą patį Savanorių prospektą bei Geležinio Vilko gatvę.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos

Sunkūs įvažiavimai

Taip pat pastebima, kad įvažiavus iš dviejų eismo juostų kelio, trys juostos pasitinka įvažiavimuose iš Geležinio Vilko gatvės bei Tūkstantmečio gatvėje nuo oro uosto pusės. Todėl iš pirmosios juostos įvažiuojama į žiedo antrąją juostą, o iš antrosios Geležinio Vilko g. juostos – į trečiąją.

Prieš įvažiavimus į žiedinę sankryžą nuo Savanorių prospekto ir nuo Tūkstantmečio gatvės įrengti greičio mažinimo kalneliai norint sumažinti transporto priemonių greitį pačiame žiede. Ar jie veiksmingi, parodys laikas, tačiau kiek pastebėjome – bent kol kas ši priemonė nelabai veikia. Vairuotojai lekia jais ir kai kurie, rodos, net neprideda kojos ant stabdžio pedalo.

Dėl to laukiantieji išvažiavimo nuo Gariūnų pusės kiek ilgiau užtrunka laukdami savo eilės, kada galės įvažiuoti į žiedą. O kuomet tas srautas pajuda, su kantrybės išbandymu susiduria važiuojantys nuo Žemųjų Panerių krypties.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Gerosios vilties žiedinė sankryža Vilniuje po rekonstrukcijos

Mažiau eismo juostų sankryžoje

Anksčiau šioje žiedinėje sankryžoje buvo trys eismo juostos, iš kiekvieno įvažiavimo į žiedą pirmąja juosta galima buvo sukti į artimiausią išvažiavimą iš dešinės. O iš antrosios ir trečiosios – pasirinkta kryptimi ir laisvai persirikiuoti.

„Atnaujintose sankryžose važiavimas eismo juostomis reguliuojamas taip, kad vairuotojai prieš įvažiuodami į žiedą iš anksto pasirinktų reikiamą juostą ir jiems nereikėtų persirikiuoti jau pačioje sankryžoje. Šie eismo organizavimo pakeitimai įgyvendinami, jog automobilių srautai judėtų greičiau, mažėtų spūsčių ir avarinių situacijų bei trukdžių viešajam transportui.

Tose žiedinėse sankryžose, kuriose pakeitimai jau atlikti, pastebimas aiškus avaringumo sumažėjimas, palaipsniui stebime ir eismo srautų pralaidumo gerėjimą“, – sako Vilniaus miesto savivaldybės Eismo organizavimo skyriaus vedėjas Tomas Kamaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius