Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje greitį matuoja ne tik „trikojai“: stacionarūs greičio matuokliai dygsta kaip grybai po lietaus

12 stacionarių greičio matuoklių Vilniuje buvo įrengti 2009 metais. Dar du matuokliai – rekonstruojant ir modernizuojant sankryžas. O likę keturi – įgyvendinant trečiąjį vakarinio aplinkkelio statymo etapą. Taigi šiuo metu sostinė gatvėse blyksi 18 greičio matuoklių, o dalis jų fiksuoja ne tik greitį.
Greičio matuokliai Žirmūnuose
Greičio matuokliai Žirmūnuose / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Tiesa, sostinėje galima suskaičiuoti iki 50 „dėžių“, tačiau veikiančių matuoklių kol kas – tik 18.

Stacionarių matuoklių daugės

SĮ „Susisiekimo paslaugos“ atstovė Miglė Bielinytė 15min pasakojo, kad netrukus stacionarių greičio matuoklių Vilniuje padaugės. Šiuo metu Žirmūnuose bandomi ir kalibruojami du modernūs hibridiniai greičio matuokliai: ties Žirmūnų g. 22 ir 52 pastatais.

Šie matuokliai gali daugiau nei tradiciniai „inkilai“. Jie matuoja ne tik greitį, bet ir fiksuoja sankryžos kirtimą degant raudonai. Įrenginiai aprėpia keturias eismo juostas, tad gali „šaudyti“ ir iš priekio, ir iš galo.

TAIP PAT SKAITYKITE: Visi „inkilai“ vienoje vietoje: kur Vilniuje stovi 18 šiuo metu veikiančių greičio matuoklių?

Dar vieną naują greičio matuoklį planuojama įrengti Tuskulėnų gatvėje. Ten kadaise buvo „inkilas“, pristabdantis pro pėsčiųjų perėją netoli gimnazijos lekiančius automobilius.

Šie naujieji matuokliai statomi tokiose avaringose vietose, kur tiesioje gatvėje vairuotojai turi galimybių įsibėgėti greičiau, nei leidžia KET.

Daugelis vairuotojų prisimena ir dar vieną „inkilą“, kurio nebeliko. Švilpiančius su vėjeliu nuo Narbuto g. kalno kadaise drausminęs matuoklis nukentėjo nuo vandalų.

Perkama nauja greičio matuoklių partija

Tačiau, pasak M.Bielinytės, kol kas neaišku, kur stovės stacionarūs matuokliai, kuriuos Vilniaus savivaldybė planuoja įsigyti nauju pirkimu.

15min jau rašė apie savivaldybės planuotą (dar neįvykusį) viešąjį pirkimą dar 32 matuokliams įsigyti. Jie aprėps net 6 juostas, taigi galės kontroliuoti ir A juostas. Visuose įrenginiuose bus įdiegta automatinė transporto priemonių registracijos numerių atpažinimo sistema (angl. ANPR – Automatic number plate recognition), galinti atpažinti pažeidimą padariusios transporto priemonės numerius bei nustatyti, kurios šalies valstybiniai registracijos numeriai yra užfiksuotoje pažeidimo nuotraukoje.

Visiems 32 pažeidimų fiksavimo įrenginiams vietos dar bus planuojamos ir vertinamos atskirai. Šiuo metu skelbiamas gatvių sąrašas nėra galutinis.

Svarstė greičio matuoklių poreikį

Pasak Miglės Bielinytės, Vilniaus miestas drauge su SĮ „Susisiekimo paslaugos“ specialistais šią vasarą papildomai apsvarstė pažeidimų fiksavimo įrenginių poreikį mieste. Prieš juos įsigyjant atnaujinta informacija apie juodąsias dėmes, eismo įvykius mieste 2019 m., apsvarstyti kiti kriterijai, jog naujai perkama pažeidimų fiksavimo įranga geriausiai atitiktų lūkesčius ir padėtų užtikrinti eismo saugumą.

Surinkus visus reikalingus duomenis ir įvertinus naują poreikį, jau ruošiami pirkimo dokumentai, patį pirkimą planuojama skelbti iki metų pabaigos. Konkretus pažeidimų fiksavimo įrenginių kiekis ir vietos bus patikslintos vėliau, pats įrengimas numatomas kitąmet.

Gatvių sąrašas preliminarus

Įrenginiai bus įrengti tose miesto gatvėse ir sankryžose, kuriose fiksuojama daugiausia pažeidimų, eismo įvykių.

Preliminariai buvo skelbta, kad šie matuokliai bus montuojami pavojingiausiose sostinės transporto arterijose: Geležinio Vilko, Ukmergės, Oslo, Tūkstantmečio, Kalvarijų, Antakalnio gatvėse, Savanorių, Laisvės prospektuose, Minsko ir Eišiškių pl. ir t.t.

Iš esmės „naujieji“ matuokliai veiks daugelyje „senų“ vietų. Tuo galite įsitikinti peržvelgę preliminarų žemėlapį.

Greitį matuosiantys (žemėlapis parengtas pagal 2019 m. pirkimų dokumentus, tad vietos dar bus tikslinamos atsižvelgiant į eismo srautus):

A juostas ir eismą per šviesoforais reguliuojamas sankryžas kontroliuosiantys:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius