-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje mažėja nemokamų automobilių statymo vietų – mokėti teks ir atokiau nuo centro

Nuo šių metų gruodžio 5 d. keičiasi automobilių statymo tvarka dalyje Vilniaus miesto. Nors savivaldybės įmonė „Susisiekimo paslaugos“ tikina, kad pokyčiai įgyvendinami sulaukus gyventojų ir įmonių skundų dėl netvarkingai statomų, visai dienai paliekamų automobilių, tačiau šios permainos reiškia viena – net ir toliau nuo centro sostinėje netrukus nemokamai nebebus kur palikti automobilio.
Vilniaus A.Vivulskio gatvė
Įspėjimas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Kaip rašoma „Susisiekimo paslaugų“ išplatintame pranešime, pokyčių imtasi ir atsižvelgiant į išaugusį stovėjimo vietų užimtumą, kuris piko metu dalyje gatvių siekia ir 100 proc. „Tikimasi, kad įvedus vietinę rinkliavą už automobilių statymą, automobiliai dalyje Naujamiesčio, Senamiesčio ir Krokuvos g. bus statomi tvarkingiau. Mokamas automobilių stovėjimas įvedamas gatvėse, kurios jau yra įtrauktos į Vilniaus miesto savivaldybės tarybos apmokestintas rinkliavos zonas“, – teigiama pranešime.

Pasak įmonės direktorės Modestos Gusarovienės, Vilniuje vis sunkiau rasti erdvių, kurių gyventojai ar reziduojančios įmonės nepatirtų nepatogumų dėl netvarkingai statomų automobilių.

„Transporto priemonės paliekamos visai dienai, ir taip atimamos stovėjimo vietos iš čia gyvenančių vilniečių. Nukenčia ir įmonės, kurių klientai neranda kur pasistatyti automobilį. Siekiant užtikrinti tvarkingą automobilių statymą gyventojams ir įmonėms bei sureguliuoti stovėjimo trukmę, bus keičiama stovėjimo tvarka“, – sako SĮ „Susisiekimo paslaugos“ direktorė Modesta Gusarovienė.

Tiesa, gyventojams ir įmonėms dėl pokyčių būsią ne tik naudos – už stovėjimą teks mokėti visiems.

Nuo gruodžio 5 d. pradedama rinkti rinkliava už automobilių stovėjimą šiose gatvių atkarpose

  • Vytenio (atkarpa tarp Naugarduko ir Kauno gatvių),
  • Naugarduko (atkarpa tarp Švitrigailos ir Vytenio gatvių),
  • Šaltinių (atkarpa tarp Algirdo ir Mindaugo gatvių),
  • Mindaugo (atkarpa tarp Naugarduko ir Kauno gatvių),
  • Muitinės (atkarpa tarp A.Vivulskio ir Jono Basanavičiaus gatvių) gatvėse,
  • A.Vivulskio gatvės akligatvyje nuo Muitinės gatvės,
  • M.K.Čiurlionio gatvės akligatvyje prie namų 84A ir 86,
  • Algirdo (atkarpa tarp Naugarduko ir Kauno gatvių)

Transporto priemonės paliekamos visai dienai, ir taip atimamos stovėjimo vietos iš čia gyvenančių vilniečių, – sako M.Gusarovienė.

Šios gatvės ir akligatviai patenka į žaliąją rinkliavos zoną, kurioje nustatyta rinkliava siekia 0,3 euro už vienos valandos stovėjimą. Rinkliava bus renkama pirmadieniais–šeštadieniais nuo 8 iki 18 valandos.

Šv. Kazimierio gatvė prie Augustijonų gatvės, M.Daukšos gatvė prie Aušros Vartų gatvės, Mindaugo gatvė ties pastatu 1A bei Krokuvos gatvės dalis tarp Rinktinės ir Kalvarijų gatvių patenka į geltonąją zoną. Joje nustatyta vietinė rinkliava siekia 0,6 euro už vienos valandos stovėjimą ir ji bus renkama pirmadieniais–šeštadieniais nuo 8 iki 20 valandos.

„Šiose dalyse gyvenantys ir savo gyvenamąją vietą deklaravę vilniečiai gali įsigyti leidimus, suteikiančius teisę statyti gyventojų automobilius apmokestintose stovėjimo vietose. Leidimui įsigyti gyventojai turi pateikti automobilio registracijos liudijimą, deklaruotos gyvenamosios vietos pažymą ir vairuotojo pažymėjimą, išduotą prašymą pateikiančiojo vardu“, – teigiama „Susisiekimo paslaugų“ pranešime.

Šiose dalyse gyvenantys ir savo gyvenamąją vietą deklaravę vilniečiai gali įsigyti leidimus, suteikiančius teisę statyti gyventojų automobilius apmokestintose stovėjimo vietose.

Pirmajam automobiliui skirtas leidimas žaliojoje rinkliavos zonoje kainuoja 7,2 euro metams, o antrajam – 8,7 euro mėnesiui. Pirmasis ir antrasis leidimai geltonojoje zonoje kainuoja atitinkamai 14 eurų metams ir 17 eurų mėnesiui. Jau dabar gyventojai dėl leidimų įsigijimo gali kreiptis į SĮ „Susisiekimo paslaugos“ Klientų aptarnavimo centrus Vilniuje, Gedimino pr. 9A ir Geležinkelio g. 16. Nespėjusiems įsigyti gyventojų leidimų iki stovėjimo vietų apmokestinimo pradžios, bus suteikiamas 2 savaičių laikotarpis nuo gruodžio 5 d. imtinai susipažinti su pasikeitusia automobilių statymo tvarka.

Vietinė rinkliava įvedama ir Šventaragio gatvėje, kuri patenka į mėlynąją rinkliavos zoną ir kurioje nustatyta 1,80 euro dydžio rinkliava, galiojanti visomis savaitės dienomis nuo 8 iki 24 val. Tačiau šioje gatvės atkarpoje esančiose stovėjimo vietose darbo dienomis iki 18 val. galioja rezervuotas stovėjimas. Rezervuotose stovėjimo vietose galima statyti automobilius tik su specialiu leidimu, kuris turi būti paliktas ant priekinio automobilio stiklo keleivio pusėje, iš lauko gerai matomoje vietoje. Tačiau pasibaigus rezervacijos laikui, t. y. po 18 val., šiose vietose automobilius galės statyti bet kuris vairuotojas, o stovėjimas bus apmokestintas pagal toje vietinės rinkliavos zonoje galiojančius tarifus.

Taip pat „Susisiekimo paslaugos“ primena, kad sumokėta vietinė rinkliava už gyventojo leidimą nesuteikia teisės nemokamai statyti automobilį visoje rinkliavos zonoje, draudžiamųjų kelio ženklų ar rezervuotų stovėjimo vietų galiojimo zonose, privačiose automobilių stovėjimo aikštelėse ar kitaip nesilaikyti Kelių eismo taisyklių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius