Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vis daugiau vairuotojų nukenčia nuo į kelią išbėgančių gyvūnų

„Lietuvos draudimas“ per pirmus tris šių metų mėnesius sulaukė 10 proc. daugiau pranešimų iš vairuotojų, kurių automobiliai nukentėjo dėl susidūrimų su gyvūnais. Daugiausiai pranešimų apie tokias avarijas sulaukiama balandžio mėnesį.
Stirnaitės
Stirnaitės / 15min.lt skaitytojos Lauros nuotr.
Temos: 2 Gyvūnai Draudimas

„Pranešimų apie po automobilių ratais patekusius gyvūnus sulaukiame kiekvieną mėnesį, tačiau balandžio mėnesį jų būna daugiausia. Manome, kad tai yra susiję su pavasarine gyvūnų migracija tik jiems žinomais ir įprastais maršrutais. Gyvūnai su automobiliais susiduria ne tik miško žvyrkeliuose, bet ir intensyvaus eismo keliuose, kur važiuojama dideliu greičiu, todėl susidūrimo pasekmės būna daug skaudesnės, kartais net tragiškos“, - pasakoja „Lietuvos draudimo“ Strategijos, klientų ir marketingo departamento direktorė Aurelija Kazlauskienė.

Atsižvelgdamas į vis dažnėjančius automobilių susidūrimus su gyvūnais, „Lietuvos draudimas“ pirmasis rinkoje pasiūlė vairuotojams kartu su privalomuoju civilinės atsakomybės draudimu papildomai apsidrausti ir nuo netikėtai į kelią iššokusio gyvūno padarytos žalos. Toks draudimas metams kainuoja 34 litus ir neturi jokio išskaitos (frančizės) mokesčio.

Vidutiniškai vienos avarijos žala siekia 2500 litų

„Draudimas nuo į kelią išbėgančių gyvūnų galioja ir žala bus atlyginta visais atvejais, kai automobilis susidūrė su gyvūnu važiuojamojoje kelio dalyje, net jei ji buvo paženklinta kelio ženklu „Atsargiai kelyje gyvūnai”. Šis draudimas galioja ir kiemuose bei neženklintuose keliuose. Vienintelė sąlyga – įvykį būtina užregistruoti policijoje“, - sako A. Kazlauskienė. 

Iki šiol draudikai atlygindavo nuostolius dėl gyvūnų apgadintų automobilių tik tais atvejais, kai jie buvo apdrausti kasko draudimu. Pernai vien „Lietuvos draudimo“ klientai patyrė 336 avarijas dėl į kelią iššokusių ar išbėgusių žvėrių, o tai reiškia, kad tokie įvykiai yra registruojami beveik kas dieną. Dažniausiai keliuose automobilius „pasitinka“ stirnos, rečiau – briedžiai ar elniai. Pernai pasitaikė susidūrimų su nedideliais gyvūnais, tokiais kaip kiškis, bebras, barsukas.

Draudikų duomenimis, vidutiniškai vienos tokios avarijos žala siekia 2500 litų, tačiau priklausomai nuo to, kokiu automobiliu buvo taranuotas žvėris ir koks jis buvo, pasekmės gali būti skaičiuojamos ir dešimtimis tūkstančių. Pernai kasko draudimu apsidraudusiems vairuotojams vien „Lietuvos draudimas“ atlygino nuostolių dėl susidūrimų su gyvūnais už beveik 1 mln. litų, ne mažiau nuostolių prognozuojama ir šiemet. Didžiausia išmoka siekė 32 tūkstančius litų, šio autoįvykio metu automobilis buvo sugadintas ypač stipriai.

Lietuvoje tik kas penktas automobilis yra apdraustas kasko draudimu, o policijos duomenimis per metus su gyvūnais susiduria daugiau nei 1000 vairuotojų. Jei savanorišku kasko draudimu automobilis neapdraustas, už pasekmes dažniausiai tenka mokėti pačiam vairuotojui. Prisiteisti žalos atlyginimą iš valstybės, kaip visų laukinių gyvūnų savininkės, galima tik teisme įrodžius, kad kelio atkarpa nebuvo tinkamai pažymėta, atitverta apsauginėmis tvorelėmis ir panašiai. Teisme kiekvienas atvejis įrodinėjamas atskirai.

„Lietuvos draudimas“ yra šalies ne gyvybės draudimo rinkos lyderis, aptarnaujantis beveik 1 mln. gyventojų. „Lietuvos draudimas“ priklauso vienai didžiausių draudimo grupių RSA, teikiančiai draudimo paslaugas 140 šalių ir aptarnaujančiai apie 20 mln. klientų visame pasaulyje.

  • Didesnė tikimybė ant kelio sutikti žvėrį – miškingose vietovėse, ypač ten kur medžiai ir krūmai auga visai netoli kelio, taip pat tose vietose mažesnis matomumas
  • Žvėrys migruoja sau įprastais keliais, todėl besiplečiant miestams jie ir atsiduria ten, kur anksčiau gal buvo miškas, o dabar jau – naujas kelias
  • Būkite ypač atidūs vakare, tamsiu paros metu
  • Atminkite, kad į kelią išbėgančio laukinio gyvūno elgesys nenuspėjamas – ar apakintas automobilio žibintų jis sustos ir nejudės ar bėgs ir šoks ant atvažiuojančio automobilio
  • Norint išvengti galimo susidūrimo, vairuotojui reikia akimirksniu įvertinus situaciją pasiruošti išvengti susidūrimo: arba stabdyti, arba, sulėtinus greitį, bandyti apvažiuoti gyvūną

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius