-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Visiems vairuotojams aktualūs pokyčiai keliuose įsigalios nuo balandžio mėnesio

Automobilių vairuotojai balandžio 1-osios laukia ne tik dėl progos be susipykimo tikimybės apgauti kolegas. Tai – vairuotojiško pavasario sezono pradžia. Nuo šios datos leistinas didesnis greitis automagistralėse bei greitkeliuose, galima naudoti vasarines padangas, dienos kasdien vis ilgėja, o kelio sąlygos – gerėja.
Kelionė iš Vilniaus į Ženevą su „Peugeot 3008“
Kelionė / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Taigi, ką vairuotojams reikia įsiminti apie pirmąjį balandžio savaitgalį? Esminis dalykas – galima automobilius apauti vasarinėmis padangomis, o dygliuotas pakeisti privalu iki balandžio 10 d.

Važinėjantiems ne dygliuotomis, eismo specialistai pataria neskubėti: naktimis temperatūra vietomis atvėsta iki nulio laipsnių, o tuomet susidaro plikledis, per kurį važiuoti vasarinėmis padangomis apautu automobiliu nenorėtų joks sveiko proto žmogus. Geriau palaukti, kol orų prognozė savaitei į priekį rodys bent 3–5 laipsnius naktimis ir vasarines padangas autis tik tada.

Jeigu jūsų žieminės padangos jau „ant ribos“ ir kitą šaltąjį sezoną jų nebenaudotumėte, negalvokite „pabaigti“ jų vasarą. Žieminės padangos itin prastai veikia esant aukštai aplinkos temperatūrai, o stipriai nudilusi padanga automobilį važiuojant per didesnę balą padarys nevaldomu. Geriau atiduokite senas padangas perdirbti ir įsigykite naujas vasarines.

Senų padangų negalima numesti bet kur: už jų padėjimą prie buitinių atliekų konteinerių gresia mažiausiai 140 eurų bauda. Perkant naujas padangas ir toje pačioje vietoje jas keičiant, servisas privalo priimti jūsų senas padangas ir jas tinkamai perdirbti. Jeigu padangas pirkote internetu, tuomet panaudotas galite nugabenti į stambiagabaričių atliekų aikštelę – tokios yra kiekvienoje savivaldybėje.

Padangų pirkimas internetu itin populiarėja: pavyzdžiui, vien šiuo metu Autogidas.lt tinklalapyje yra 15 tūkst. naujų ir naudotų padangų skelbimų.

Jeigu žiemines padangas dar naudosite, nereikėtų jų numesti bet kur. Jeigu nepagailite keliolikos eurų ir sezoninių padangų saugojimą patikite autoservisui, galite būti ramūs – jų sandėliuose užtikrinamas tinkamas padangų saugojimas. Jeigu tuo rūpinatės patys, padėkite padangas į vėsų rūsį ar garažą – balkonas yra netinkama vieta.

Jeigu sandėliuojate padangas su ratlankiais, geriausia jas būtų paguldyti horizontaliai – priešingu atveju viena padangos dalis gaus didelę apkrovą, kai didžioji dalis pusmetį „ilsėsis“. Jeigu padangos be ratlankių – statykite jas vertikaliai.

Kita geroji naujiena vairuotojams – didėja leistinas greitis. To naudą pajaus visi, važiuojantys Klaipėda–Vilnius, Vilnius–Panevėžys ar Šiauliai–Radviliškis keliais: automagistralėse leistinas greitis didėja nuo 110 iki 130 km/val., o greitkeliuose – nuo 110 iki 120 km/val. Automagistralės Lietuvoje yra dvi: Vilnius–Panevėžys ir Kaunas–Klaipėda, o ilgesnės greitkelių atkarpos taip pat dvi: Vilnius–Kaunas bei Šiauliai–Radviliškis.

Toks greičio padidėjimas atrodo simboliškas, tačiau laiko sutaupo: pavyzdžiui, važiuojant maksimaliu leistinu greičiu laiko skirtumas kelyje Vilnius–Klaipėda tarp žiemos ir vasaros būtų apie 20 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius