Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vokietijos parlamentas patvirtino: greitkeliai taps mokami

Vokietijos aukštieji parlamento rūmai – Bundesratas – penktadienį patvirtino prieštaringai vertinamą įstatymą, kuriuo apmokestinami garsiais šalies greitkeliais – autobanais – važiuojantys automobiliai.
Kelionė į Ženevą (Vokietija)
Kelionė į Ženevą (Vokietija) / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Rinkliava, kuria, pasak kaimyninių valstybių, diskriminuojami užsienio vairuotojai, nustatyta Berlynui praėjusį mėnesį pasiekus kompromisą su Europos Komisija, kuri grasino paduoti Vokietiją į teismą, jeigu šalis neužtikrins, kad mokesčio projektas būtų sąžiningesnis užsieniečiams.

Pagal tą kompromisinį susitarimą Berlynas, be kita ko, nustatė mažesnes trumpalaikių leidimų, kuriuos greičiausiai pirks šalies svečiai, kainas. Taigi dešimties dienų leidimas mažiausiai aplinką teršiančiam automobiliui dabar kainuos nuo 2,5 euro.

Metinio leidimo kaina ir vokiečių, ir užsieniečių automobiliams neviršys 130 eurų, tačiau Vokietijoje užregistruotiems vairuotojams šie pinigai iš esmės bus kompensuoti, nes bus atitinkamai sumažintas jų mokamas automobilio mokestis.

Berlyno planai supykdė kaimynines Austrijos, Belgijos ir Nyderlandų valstybes, kurios tvirtina, kad iš esmės bus apmokestinti tik užsieniečių automobiliai.

Kad Vokietija nustato tokį mokestį, „nėra gera ženklas Europai“, pareiškė Bundesratui žaliesiems atstovaujantis politikas Winfriedas Kretschmannas. Anot jo, tai yra „užsieniečiams taikoma rinkliava“, kuri padarys „didelę politinę žalą“.

Su kitomis šalimis besiribojančios Vokietijos žemės baiminasi, kad ši rinkliava atgrasys turistus ir padarys neigiamą poveikį prekybai su kaimyninėmis šalimis.

Tačiau konservatoriams atstovaujantis transporto ministras Alexanderas Dobrindtas nesutinka su kritikais ir tvirtina, kad didžioji dalis tarpvalstybinio eismo tenka mažesniems keliams, kuriems ši rinkliava netaikoma.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius