-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

BMW motociklams suteiks anksčiau tik automobiliuose matytą technologiją

Dažnai kalbama apie automobilių saugumą. Per kelis pastaruosius dešimtmečius automobiliai tapo nepalyginamai saugesni. Prie to prisidėjo kai kurie konstrukciniai sprendimai ir technologijos. Kiek rečiau kalbama apie motociklų saugumą, nors jie technologiškai taip pat stipriai patobulėjo.
BMW motociklai turės išmaniąją traukos kontrolę
BMW motociklai turės išmaniąją traukos kontrolę / BMW nuotr.
Temos: 2 BMW Motociklas

Stabilumo sistemos, ABS stabdžiai ir net automatinė greičio palaikymo sistema prisideda prie šiuolaikinių motociklų saugumo. Tiesa, pastaroji technologija dažniau priskiriama prie komforto, o ne saugumo įrangos, tačiau ji padeda vairuotojui nepavargti ir susikoncentruoti į motociklo vairavimą. BMW motociklų divizija savo motociklams dabar suteiks kadaise tik automobiliuose matytą aktyvią greičio palaikymo sistemą.

Tradicinė greičio palaikymo sistema, dažnai neteisingai vadinama autopilotu, tiesiog valdo akceleratorių taip, kad būtų išlaikytas tas pats greitis, nepriklausomai nuo besikeičiančios vėjo krypties, įkalnių ir nuokalnių bei kitų faktorių. Aktyvi arba išmani greičio palaikymo sistema yra ypatinga tuo, kad prisitaiko prie eismo tėkmės. Tai yra, tokia sistema aklai nesilaiko vairuotojo pasirinkto greičio - ji automatiškai sulėtina greitį, kai priekyje pasirodo kliūtis (lėčiau judanti transporto priemonė) ir vėl padidina greitį, kai tos kliūties nebelieka.

„BMW Motorrad“ savo ACC sistemą (Active Cruise Control) kūrė ir saugumui, ir komfortui užtikrinti. Technologiniai klausimai buvo išspręsti kartu su „Bosch“ - kompanija, kuri tokias sistemas automobiliams kuria jau ne vieną dešimtmetį. ACC naudoti yra labai paprasta - motociklo vairuotojas gali pasirinkti ir minimalų leidžiamą atstumą iki priekyje važiuojančios transporto priemonės, ir norimą greitį. Šie nustatymai valdomi vienu jungikliu, visi parametrai matomi TFT ekranėlyje.

Įdomu tai, kad vairuotojai gali pasirinkti tarp dviejų ACC nustatymų - vienas prioritetą teikia komfortui, kitas - akceleracijai. Pritaikyti tokią sistemą motociklams nėra lengva, nes jie turi tam tikru dinaminių savybių, kurios automobiliams nėra tokios aktualios.

Pavyzdžiui, ACC automatiškai sumažina greitį, kai motociklas važiuoja posūkiu, sistemos pasirinktas greitis priklauso ir nuo motociklo pasvirimo. Išvažiuojant iš posūkio akceleracija taip pat priklauso nuo kelio sąlygų ir motociklo padėties. Žinoma, vairuotojas gali perimti motociklo valdymą bet kuriuo metu. Be to, šiuo metu ACC neveikia įstrigus kamštyje. Kai automobiliai su išmaniomis greičio palaikymo sistemomis gali patys slinkti kartu su lėta stringančio eismo tėkme, motociklai kol kas to daryti negali.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius