-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„Cross Country“ etapas Šiauliuose: du kartus griuvęs Arūnas Gelažninkas užsitikrino čempiono vardą, tačiau laimėjo ne jis

Šeštadienį Šiauliuose, Zoknių trasoje šalia karinio aerodromo kylant ir leidžiantis NATO naikintuvams, vyko Lietuvos motociklų „Cross Country“ čempionato priešpaskutinis 5-asis etapas.
Motociklų „Cross Country“ 5-asis etapas Zokniuose
Motociklų „Cross Country“ 5-asis etapas Zokniuose / LMSF nuotr.

Prieš startą atletai surengė specialią akciją, skirtą padrąsinti ir palaikyti Lietuvos motokroso žvaigždei Arminui Jasikoniui, kuris patyrė traumą Pasaulio čempionate. Garsiais plojimais ir šūksniais kolegos linkėjo Arminui kuo greičiau pasveikti.

Šiame „Cross Country“ ištvermės varžybų etape startavo 132 motociklininkai ir 22 atletai, lenktyniavę keturračiais. Motociklų kategorijoje 85cc klasėje užsiregistravo 6, E1 – 5, E14+ – 5, E40+ – 6, Enduro – 8, Mėgėjų – 14, Moterų – 3, Open – 10, Pažengusiųjų – 27, Pradedančiųjų – 41, Veteranų – 5. Keturračių Open – 15, o ATV – 7.

8 km ilgio trasoje, priklausomai nuo klasės, atletai varžėsi valandą, pusantros arba suko ratus akmenuota trasa net dvi valandas.

Varžybų intrigą didino motokroso žvaigždžių antplūdis

Šiame „Cross Country“ etape dalyvavo rinktinės Lietuvos motosporto pajėgos, nes prie Dakaro patirties turinčio Arūno Gelažninko prisijungė jaunoji Lietuvos motokroso meistrų karta: Domantas Jazdauskas, Erlandas Mackonis, Karolis Karka.

Todėl iki pat finišo tvyrojo intriga: ar Arūnas Gelažninkas atlaikys jaunųjų konkurentų atakas. Juo labiau, kad A.Gelažninkas jau užsitikrinęs Lietuvos čempiono vardą, tad rizikuoti artėjant startams Dakaro ralyje neverta. Įspūdingiausių vaizdų ieškokite čia:

VIDEO: Lietuvos motociklų Cross Country čempionato 5-asis etapas

Tačiau akmenuotoje ir labai greitoje Zoknių trasoje rizikingų incidentų išvengti nepavyko. Jaunasis Lietuvos motokroso čempionas Domantas Jazdauskas griuvo jau pirmajame posūkyje, o Arūnas Gelažninkas buvo priverstas keltis nuo žemės du kartus. Todėl jau antrajame rate praleido į priekį kelis varžovus. Vėliau Arūnas didino tempą, tačiau nepavijo stabiliai važiavusio Domanto Jazdausko. Trečias bendroje įskaitoje finišavo Erlandas Mackonis. Taigi kova dėl pergalės absoliučioje įskaitoje buvo graži.

Pirmasis finišavęs Domantas Jazdauskas sakė, kad pasiekti tokio rezultato padėjo puikus pasirengimas.

„Daug dirbau su dviračiu, sportavau salėje. Stengėmės pasirinkti kuo mažiau rizikingą taktiką ir labai džiaugiuosi, kad ji pasiteisino“, – sakė D.Jazdauskas.

„Mano tikslai dabar aukštesni, laukia Dakaras, todėl rizikuoti neverta. Be to, šiuo metu skiriu daug dėmesio fiziniam pasirengimui, su motociklu sportuoju mažiau. O tie du kritimai labai išmušė iš vėžių“, – sakė Arūnas Gelažninkas ir išskubėjo ruoštis paskutiniam, 6-ajam „Cross Country“ etapui, kuris jau kitą šeštadienį, spalio 17 d. vyks Šilutėje.

Trečias bendroje įskaitoje finišavęs Erlandas Mackonis atviravo, kad jėgų išbandymas „Cross Country“ buvo vienetinis.

„Jaučiuosi neblogai, tačiau nuovargis juntamas Juk trasa ilgesnė už motokroso. Kol kas motokrosas man arčiau širdies“, – sakė E.Mackonis, šiemet tapęs motokroso MX2 klasės Lietuvos čempionu.

Apie „Cross Country“

Pasak Lietuvos motociklų sporto federacijos prezidento Roberto Benediktavičiaus, visų motosporto disciplinų, vykstančių ant smėlio, pagrindas yra motokrosas. Panašiai, kaip kartingai automobilių sporte. Taigi motociklų krosas – tai sportininkų su motociklais varžybos natūraliose trasose su gamtinėmis (arba padarytomis iš gamtinių medžiagų) kliūtimis. Kroso trasa – iki 1750 m.

Aukščiausių klasių atstovai važiuoja du kartus po 20 min + 2 ratai. Kitų – trumpiau.

Cross Country“ varžybos vyksta atviroje vietovėje panaudojant natūralų reljefą bei dirbtines kliūtis trasos formavimui. Tam panaudojamos motokroso trasos, prijungus papildomas teritorijas.

„Cross Country“ – tai ištvermės varžybos, kurios trunka iki 2 valandų ir kuriose dalyvauja motociklai bei keturračiai (skirstomi į klases). Minimalus trasos ilgis (vieno rato) yra 5 km, maksimalus – 12 km.

Enduro“ ir „Enduro Sprintas“ – pačios sudėtingiausios, daugiausiai ištvermės reikalaujančios disciplinos. Nes tarp greičio ruožų (motokroso testų, kurių ilgis iki 3 km) su natūraliomis ir dirbtinėmis kliūtimis sportininkai dar turi įveikti ir kelių dešimčių kilometrų pervažiavimus laiko normai.

„Enduro“ varžybos vyksta dvi dienas ir jų tikslas yra patikrinti sportininkų ir motociklų ištvermę bei profesionalumą pagal taisykles įveikiant trasą. „Enduro sprinto“ trukmė – 1 diena.

„Enduro“ minimalus trasos (vieno rato) ilgis yra 50 km. „Enduro“ dalyviai važiuoja 2-3 ratus (priklausomai nuo klasės) pirmą dieną ir 2 ratus antrą dieną. Dažniausiai antrą dieną trasa apsukama į kitą pusę. „Enduro“ ir „Enduro sprinto“ trasa gali ir neiti per motokroso trasą, o tik vietos keliais, miškais ir t.t.

5-ojo „Cross Country“ etapo rezultatai klasėse:

E1: 1.Erlandas Mackonis. 2. Džiugas Kazakevičius. 3. Laurynas Kolupaila.

Enduro: 1. Arūnas Gelažninkas. 2. Rytis Garbačiauskas. 3. Vytenis Mačerinskas.

Open: 1.Domantas Jazdauskas. 2. Nerimantas Jucius. 3. Raimondas Machrov.

85cc: 1. Marius Adomaitis. 2. Domas Butkus. 3. Matas Strasevičius.

Pažengusieji: 1. Alius Valaškevičius. 2. Povilas Cirkelis. 3. Arturas Narkus.

Pradedantieji: 1. Karolis Varnauskas. 2. Gytis Vaitulionis. 3. Eimantas Survila.

E14+: 1. Gustas Martinkėnas. 2. Gytis Martinaitis. 3. Karolis Karka.

E40+: 1. Žygimantas Bartusevičius. 2. Danielius Žostautas. 3. Egidijus Adomaitis.

Veteranai: 1.Kęstutis Gurčinas. 2. Ernestas Paukštis. 3.Virginijus Tumas.

Mėgėjai: 1. Evaldas Navickas. 2. Vladas Gončarovas. 3. Antanas Lučinskas.

Moterys: 1. Milda Veverskė. 2. Vilma Šnapštytė. 3. Violeta Nedzinskaitė.

Keturračiai (ATV): 1. Povilas Šidlauskas. 2. Daividas Rudokas. 3. Rokas Butavičius.

Keturračiai (Open): 1. Aivis Graudinš. 2. Arūnas Šukys. 3. Kęstutis Kaminskas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius