-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

„Mototurizmo sprinto“ objektai: Laisvės paminklas Žiežmariuose

Tarp kelių dešimčių šio pavasario „BMW mototurizmo sprinto“ objektų – Laisvės paminklas Žiežmariuose. Kaip jis susijęs su tema „Valstybės pradžia“ – aišku. O kuo įdomi jo istorija?
„BMW Mototurizmo sprintas“, Laisvės paminklas Žiežmariuose
„BMW Mototurizmo sprintas“, Laisvės paminklas Žiežmariuose / Žilvino Pekarsko / 15min nuotr.

Žiežmarių seniūnė Edita Kerdokienė ir Kultūros centro vadovė Irena Taukinaitienė mototuristus pasitiko kai pridera karštą dieną – su gira ir šakočiu. Ir papasakojo Laisvės paminklo istoriją.

1928 m. Žiežmariuose buvo pastatytas obeliskas, skirtas Nepriklausomos Lietuvos dešimtmečiui. Tačiau kraštas buvo labai sulenkėjęs. Todėl 1932 m. vietoje obelisko nuspręsta pastatyti naują paminklą. Bendruomenės nuomone paminklas turėjo priminti Lietuvos nepriklausomybę ir laisvę, žadinti patriotiškumą.

1932 m. pagal architekto Adomo Jakševičiaus projektą iškilo paminklas, į jo atidengimo iškilmes atvyko ir prezidentas Antanas Smetona.

Postamentas (aukštis – 6,65 m) buvo kryžiaus skerspjūvio, viršuje laiptuotas. Ant jo stovėjo gipsinė angelo statula. Postamento priekinės pusės apačioje buvo pritvirtintos 2 skydo pavidalo plokštės – viršutinė buvo su Vyčio, apatinė – su Žiežmarių herbo reljefais.

Pokariu, XX a. 5 dešimtmečio antroje pusėje paminklą šūviais apgadino stribai. 1956 m. valdžios nurodymu nugriautas ir užkastas. Paminklo vietoje buvo pastatyta tribūna.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„BMW Mototurizmo sprintas“, Laisvės paminklas Žiežmariuose
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„BMW Mototurizmo sprintas“, Laisvės paminklas Žiežmariuose

Vėliau, jau Atgimimo laikais, valydami Strėvos upę žmonės ištraukė paminklo liekanas. Beje, 1989 m. čia buvo pastatytas didžiulis akmuo su užrašu, skelbiančiu, kad būtent šioje vietoje iškils pamnklas. Ilgai laukti nereikėjo.

1991 m. paminklas buvo atstatytas. Laisvės paminklo autorė – dailininkė V.Venckūnienė, o paminklo architektūrinės dalies autorius – architektas A.Sprindys. Pasak Kultūros centro vadovės Irenos Taukinaitienės, šiuo metu – tai vienintelis paminklas Laisvei rajone.

Atstatytas paminklas nuo ankstesnio šiek tiek skiriasi – ant postamento nėra skydų su Vyčio ir Žiežmarių herbais bei datų.

Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„BMW Mototurizmo sprintas“, Laisvės paminklas Žiežmariuose
Žilvino Pekarsko / 15min nuotr./„BMW Mototurizmo sprintas“, Laisvės paminklas Žiežmariuose

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius