Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ar skiriate pakankamai dėmesio matomumui iš automobilio vidaus?

Matomumas – vienas svarbiausių kriterijų saugiam eismui. Tai ypač aktualu tampa tuomet, kai į Lietuvą ateina vėsūs ir lietingi orai. Tik tuomet pastebime, kad valytuvai veikia nekokybiškai, o aprasojusį priekinį stiklą iš vidaus vis dažniau valome skepetaite, kadangi salono ventiliatorius nebesugeba „nupūsti“ drėgmės nuo stiklo.
„Nissan X-Trail“
„Nissan X-Trail“ / „Nissan“ nuotr.

Valytuvų gumų keitimas – gana paprasta procedūra, kurią atlikti gali daugelis vairuotojų savo rankomis. Pakeisti gumeles nėra sudėtinga ne tik senesniems, bet ir gana naujiems automobiliams. Aišku, jei turite laiko, galite užsukti į servisą, kur valytuvai jums bus pakeisti tą išmanančių meistrų.

Aišku, ne visų automobilių valytuvai vienodi. Jei pavyzdžiui „Nissan Pulsar“ valytuvų šluotelės yra įprastos ir lengvai pakeičiamos savo jėgomis, tai kitiems automobiliams tą padaryti gali būti sunkiau, mat valytuvų būna įvairių tipų.

Tomo Markelevičiaus nuotr./„Nissan Qashqai“
Tomo Markelevičiaus nuotr./„Nissan Qashqai“

Apie tai, kad valytuvus reikia keisti, vairuotojai dažniausiai susimąsto tik tuomet, kai lyjant lietui tenka ieškoti patogesnės pozos kelio stebėjimui.

Ne pilną plotą valantys valytuvai dažnai vairuotojo akiratyje ant stiklo palieka vandens juostas, kurios neleidžia saugiai stebėti aplinkos. Tai ypač aktualu tamsiu paros metu, kuomet matomumas ir taip komplikuotas, o po ratais šokinėja neatidūs ir juodai apsirengę pėstieji.

„Nissan“ nuotr./„Nissan X-Trail“
„Nissan“ nuotr./„Nissan X-Trail“

Dar vienas akcentas, kuris svarbus geram matomumui – salono filtras. Atrodo, kad daugelis vairuotojų net nežino, kad toks dalykas jų automobilyje yra. Jei apie tai vairuotojai ir yra girdėję, tai retas gali nurodyti, kurioje vietoje tas filtras sumontuotas ir kada jis paskutinį kartą buvo keistas.

Salono filtrą reikėtų keisti reguliariai, mat laikui bėgant jis užsikiša. Pirmieji simptomai, kad filtras jau užsikišęs – mažas oro srautas į saloną, kartais juntamas dulkių kvapas, o labiausiai užsikišusio filtro padariniai pasireiškia lyjant lietui, kai staiga ima ir iš vidaus aprasoja automobilio langai.

Salono filtro keitimą rekomenduojama patikėti specialistams, nes ne visuose modeliuose jis lengvai pasiekiamas. Štai „Nissan Pulsar“ automobilyje salono filtras yra patogioje vietoje – po daiktadėže keleivio pusėje. Jį pasikeisti gali ir įgudęs vairuotojas.

Tačiau kai kuriuose modeliuose salono filtrai slypi tokiose vietoje, jog norint iki jų prieiti tenka nuardyti dalį automobilio vidaus apdailos elementų. Būtent dėl šios priežasties kai kurie vairuotojai į salono filtrą numoja ranka, jo nekeičia, o vėliau stebisi, kodėl prasidėjus lietui šitaip rasoja stiklai.

Ar kada nors susimąstėte, koks purvinas yra Jūsų automobilio priekinis stiklas? Kaip dažnai jį valote? Jei manote, kad jūsų automobilio priekinis stiklas yra idealiai švarus – klystate.

„Nissan“ nuotr./„Nissan Pulsar“
„Nissan“ nuotr./„Nissan Pulsar“

Pabandykite paimti švarią servetėlę ir ja perbraukti priekinį stiklą. Garantuojame, balta popieriaus skiautė netrukus taps purvina. Nešvarus priekinis stiklas sunkiau pastebimas dieną, tačiau turi labai daug įtakos naktį.

Nenuvalytas stiklas, ant jo atsiradęs riebalų, dulkių, o jei rūkote – ir cigarečių dūmų sluoksnis gali iškraipyti vaizdą, atvažiuojančių automobilių skleidžiamą šviesą.

Taigi, šie trys punktai yra vieni pagrindinių siekiant užsitikrinti gerą matomumą iš automobilio salono. Žinoma, nepamirškite ir žibintų. Stebėkite, kad jie būtų švarūs, veiktų kaip pridera ir neakintų kitų vairuotojų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius