Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Avarijos pagal nutylėjimą: kai kurios vietos – tarsi užprogramuotos įvykiams

Kai kurios vietos keliuose yra paženklintos avarijomis: įvykiai konkrečiose atkarpose įvyksta keliskart dažniau nei kitose. Valstybinės reikšmės keliuose vietas, kuriose dažnai įvyksta skaudžios avarijos, Lietuvos automobilių kelių direkcija pažymi vadinamuoju „juodosios dėmės“ ženklu ir deda pastangas, kad tą ženklą kuo greičiau būtų galima nuimti.
Įvykio vietoje
Įvykio vietoje / Monikos Svėrytės/15min nuotr.

Tose vietose įrengiamos saugumo salelės, apribojamas greitis, o kartais pastatomas stacionarus greičio matuoklis. Sankirtose įrengiamos saugios žiedinės sankryžos. To rezultatai akivaizdūs: juodųjų dėmių Lietuvos keliuose mažėja kasmet.

Tačiau kai kurios vietos miestuose yra tarsi užprogramuotos tapti „pilkosiomis dėmėmis“: eismo įvykių jose įvyksta daug, tačiau dėl nedidelio greičio žmonės juose nenukenčia.

Vienas tokių pavyzdžių – sostinėje esanti A.Goštauto ir Gedimino pr. sankryža. Ji prieš kelerius metus buvo pagarsėjusi kaip viena avaringiausių: iš Gedimino pr. ar nuo Žvėryno tilto sukantiems į kairę vairuotojams būdavo apribotas matomumas ir jie dažnai susidurdavo su tiesiai judančiais automobiliais. Kartais, nors skamba kiek ironiškai, automobiliai atsitrenkdavo į neįprastai suprojektuotas saugumo saleles. Tačiau ši vieta eismo saugumo priemonėmis buvo kiek aptvarkyta.

Panašu, kad Vilniuje atsiranda kita „etatinė“ avarijų vieta: Pamėnkalnio ir Tauro g. sankryža. Prieš kelias savaites čia susidūrė Seimo pirmininko kortežas su pavežėjimo paslaugų automobiliu, o šią savaitę – troleibusas ir lengvasis automobilis.

Abiejomis atkarpomis vairuotojai mėgsta važiuoti ir šviečiant geltonam šviesoforo signalui, kuris, įvažiavus į sankryžą, pasikeičia į raudoną. Tuo pat metu statmena kryptimi pradeda judėti kitas eismo srautas, kuriam šviečia žalias šviesoforo signalas. Minėtoje vietoje matomumas yra apribotas šalia sankryžos esančių pastatų ir augalijos, tad vairuotojai gali tiesiog nepamatyti statmena kryptimi judančios transporto priemonės.

Šioje vietoje įvykusiose avarijose nukentėjo tik transporto priemonės, tačiau tik laiko klausimas, kada įvykio padariniai bus rimtesni. Kaip jų išvengti? Šviečiant geltonam šviesoforo signalui, tiesiog nevažiuoti į sankryžą. Taip, beje, rašoma ir kelių eismo taisyklėse. O jeigu planuojate pradėti manevrą mirksint žaliam signalui, būkite įsitikinęs, kad spėsite jį baigti, iki kol šviesofore įsižiebs raudona. Juk žmonės, važiuojantys tiesiai šviečiant žaliam šviesoforo signalui, neturėtų dairytis į šonus ir kiekvieną kartą bijoti, kad kas nors nesugalvotų lėkti sankryža statmena jų kryptimi šviečiant raudonai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius