-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Dūmijantys automobiliai Lietuvos keliuose: ką išduoda dūmų spalva?

Dūmijanti transporto priemonė yra aiškus automobilio gedimo signalas, kurį ignoruodami vairuotojai rizikuoja patirti didelių nuostolių. Dūmingumą gali lemti blogas degalų mišinys, automobilio parametrai, prasta mazgų būklė bei nusidėvėjimas. Profesionalai teigia, jog laiku pastebėjus ir įvertinus atsiradusį transporto priemonės dūmingumą galima užkirsti kelią gedimams automobilio įpurškimo, išmetimo ar oro įsiurbimo sistemose ir sutrikimams pačiame variklyje. Svarbu tai, jog apie konkretų gedimą signalizuoja skirtinga dūmų spalva, rašoma pranešime.
Išmetamosios dujos
Išmetamosios dujos

Dažniausiai intensyviai dūminti pradėjusi transporto priemonė vairuotojui tampa signalu, jog variklyje atsirado gedimų. Anot „Mototoja“ serviso vadovo Romo Žalnierukyno, iš transporto priemonės besiveržiantys dūmai nėra norma. Tvarkingai veikiantis automobilio variklis, ypač šiuolaikiniuose modeliuose, neturėtų skleisti jokių dūmų. Mat nauji automobiliai aprūpinti specialiais katalizatoriais, filtrais ir vožtuvais, kurie užtikrina kokybišką priemonės darbą.

„Šiandien dūmijantis automobilis nėra normalu, daugelis gamintojų aktyviai pasisako už ekologiją ir atsakingai atlieka į orą išmetamų dujų bandymus. Šiuolaikiniai automobiliai turi daug įrangos, kuri kontroliuoja išmetamųjų dujų procesą, tad jei taip ir nutinka, tai turėtų būti aiškus ženklas vairuotojui, kad variklyje ar jo valdymo sistemoje atsirado nesklandumų“, – komentavo serviso vadovas.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asociatyvi nuotr.
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Asociatyvi nuotr.

Dažniausiai automobilio dūmingumas priklauso nuo daugelio parametrų: transporto priemonės mazgų būklės, žiedų, cilindrų susidėvėjimo lygio ar riebokšlio. Anot jo, visuomenėje paplitusi nuomonė, jog dyzeliniai automobiliai yra linkę skleisti daugiau dūmų. Visgi dūminti gali ir benzinu, ir dyzelinu varomi automobiliai. Specialistas pabrėžė, jog dyzelinių transporto priemonių dūmingumui įtakos turi jų techninės savybės, purkštukų ar turbinos darbas, per didelis arba nepakankamas oro kiekis degimo sistemoje.

„Benzininių variklių degimo procesai darbo metu yra šiek tiek kitokie nei dyzelinių. Todėl dūmingumas tokio tipo variklyje yra aiškus gedimo požymis. Tuo tarpu dyzeliniuose automobiliuose, duslintuve, gali kauptis suodžiai, kurie ir tampa dūmingumo priežastimi“, – sakė R.Žalnierukynas.

Kaip sakė serviso specialistas, dūmijanti transporto priemonė gali reikšti, jog vairuotojas pila blogą degalų mišinį, taip pat automobilyje gali būti neveiksnus išmetamųjų dujų katalizatorius, kietųjų dalelių filtras arba prastai veikiantis recirkuliacinis vožtuvas. R.Žalnierukyno teigimu, pagal dūmų spalvą galima preliminariai numatyti gedimo židinį.

„Juodi dūmai dažniausiai pasirodo dyzeliniuose automobiliuose. Atsiradus tokiam reiškiniui, galima manyti, kad problema yra įpurškimo, išmetimo ar oro įsiurbimo sistemoje. Balti dūmai – dažniausiai garai, kurie susidaro dėl kondensato išmetimo sistemoje“, – dėstė „Mototoja“ serviso profesionalas.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Automobilių tarša
Luko Balandžio / 15min nuotr./Automobilių tarša

R.Žalnierukynas taip pat pabrėžė, jog iš transporto priemonės gali veržtis ir pilki bei mėlyni dūmai. Anot jo, pilki gali reikšti netinkamą degalų mišinį, nesudegusius degalus, o mėlyni dažniausiai parodo, kad „dega“ variklio alyva. Tai gali išprovokuoti nesandarūs riebokšliai, stūmoklių žiedai ir kitokie variklio gedimai.

„Važinėti dūmijančiu automobiliu yra nesaugu aplinkai ir pačiam vairuotojui. Pamačius besiveržiančius iš transporto priemonės dūmus, reikėtų nedelsiant kreiptis į kvalifikuotus specialistus – patiems nustatyti gedimą yra gana sunku“, – tikino serviso vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius