-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Vilnietis verslininkas: galėjau rinktis – kalėjimas arba gydymas nuo alkoholizmo

Vilnietis verslininkas Giedrius prisimena savo devynioliktą gimtadienį, kurį už savo pirmąjį vairavimą išgėrus teko praleisti Los Andželo (Kalifornija, JAV) kalėjime ir pereiti gydymo nuo alkoholizmo kursą.

 „Į nemalonumus su policija pakliūdavau tik būdamas neblaivus. Sulaukęs 25 metų amžiaus buvau „patyręs“  17 sueičių su JAV policijos pareigūnais dėl vairavimo išgėrus arba viešosios tvarkos pažeidimų, iš kurių 8-9 kartai baigėsi kalėjimu arba areštine“, – pasakoja Giedrius.

Rasdavo daugybę pasiteisinimų

Šiandien Giedrius visai kitaip žvelgia į vairavimą išgėrus.  „Negaliu paaiškinti, iš kur atsiranda nuotykių ieškojimo būsena, kuomet sėdi prie vairo neblaivus. Tuo metu atrodo, kad išgėręs du bokalus alaus esi visiškai geros formos ir nekeli grėsmės visuomenei. Net nepastebi, kada ištuštinai  4 ar 6 alaus, teisini save, kad važiuosi tik 100 ar 200 metrų. Rasdavau daugybę pateisinimų sau, tarkim, kad važiuosiu atsargiai, kad visi kiti taip pat išgėrę vairuoja“, – atsimena alkoholio jau daugiau kaip prieš dešimtmetį atsisakęs  vyriškis.

Tuo metu atrodo, kad išgėręs du bokalus alaus esi visiškai geros formos ir nekeli grėsmės visuomenei.

Lygiai taip pat Giedrius save laikė teisiu kai sukėlė avariją: „Įvažiavau kitam žmogui į automobilio galą. Kadangi buvau gerokai įkaušęs ir neprisisegęs saugos diržo, iš įvykio vietos pasprukau. Grįžau po valandos, kai alkoholio kvapas jau buvo išsivedėjęs. Laimei, niekas kitas nebuvo sužeistas, tik nuo smūgio į priekinį stiklą kraujavo mano galva. Tuo metu tvirtai tikėjau, kad moteriškė, kuri „užlindo“ priešais mane buvo kalta, nors, žinoma, pagal įstatymą kaltas buvau aš. Kai vartojau alkoholį, net nesuprasdavau, kad kažką blogai darau“.

Gerdavo iki sąmonės netekimo

„Mano 21-ąjį gimtadienįšventėme su draugu prabangiame klube Pietų Kaliforinijoje. Buvome gerokai „prisidažę“, tačiau nenorėjome kviesti taksi, vairavome pakaitomis. Pusę kelio vairavo jis, kol jam pradėjo dvejintis akyse, pusę kelio aš, kol man taip pat pradėjo dvejintis. Saugiai sugrįžome namo“, – atsimena verslininkas. – Tačiau po šio įvykio suvokiau, kad aš negaliu gerti alkoholio. Kol negerdavau, mano gyvenime viskas būdavo tvarkoje. Kai tik paragaudavau, atsirasdavo „kablys“ ir gerdavau iki sąmonės netekimo. Mano organizmas, matyt, reaguodavo į alkoholį kitaip nei kitų žmonių. Negalėjau sustoti kaip kiti žmonės,po vieno ar dviejų bokalų alaus. Visąlaik buvo maža, gerdavau beveik iki sąmonės aptemimo“.

Pusę kelio vairavo draugas, kol jam pradėjo dvejintis akyse, pusę kelio aš, kol man taip pat pradėjo dvejintis.

Giedrius, vertindamas savo patirtį, tvirtina, jog  net ir išgėrus minimalią alkoholio dozę nebegalima sėsti prie vairo: „Atsimenu, kad būsena būdavo labai apgaulinga, anuomet giliai širdyje tikėdavau, kad nesu girtas. Šiandien besirengiantiems išgėrusiems vairuoti sakau:  išsikviesk taksi arba prašyk, kad parvežtų draugai“.

Išgėręs važiavo ir sprogusiomis padangomis

Vieną iš įsimintiniausių įvykių, kuris galėjo baigtis tragiškai, Giedrius dėsto kaip pamoką sau ir kitiems: „Buvau pasiskolinęs draugo „Audi“, neturėjau vairuotojo pažymėjimo. Vakarėlio  metu sugalvojau nuvažiuoti nupirkti dar gėrimų, nors jau buvau gerokai apsvaigęs, sunkiai orientavausi aplinkoje. Važiuodamas į parduotuvę atsitrenkiau į šaligatvio bortą ir susprogdinau dvi padangas. Nupirkau alaus ir grįždamas atgal panašiai susprogdinau likusias dvi padangas.  Kadangi buvau apsvaigęs, atsimenu tik kibirkštis aplink automobilį.  Manau, jei kas nors tuo metu būtų stovėjęs ant šaligatvio, tikrai būčiau  sugriovęs gyvenimą nekaltam žmogui“.

Giedrius itin teigiamai vertina JAV taikomą nuobaudų sistemą, su kuria susidūrė būdamas aštuoniolikos.  „Kitą rytą po girtavimo Santa Monikos (Pietų Kalifornija, JAV) paplūdimyje stojau prieš teisėją, man leido rinktis: Anoniminių Alkoholikų (AA)programa arba 30 dienų kalėjimo. Be abejo, pasirinkau AA, sumokėjau už kursus apie alkoholio žalą, apsilankiau 14-oje AA susirinkimų. Po mėnesio pateikiau teisėjui įrodymus apie savo dalyvavimą AA“, – pasakoja vyriškis.

Giedrius mano, kad: „Jei būtų pas mus taikoma praktika, kai ypač jaunam žmogui leidžiama rinktis: arba eiti į AA, arba sėsti į kalėjimą,  dauguma tikrai rinktųsiAA ir galbūt kitaip pradėtų vertinti alkoholio poveikį sau ir savo gyvenimui“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius