Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Policija dalins gyvūnus atbaidančius ultragarsinius švilpukus: kur juos klijuoti?

Antradienį policijos pareigūnai Kuršių nerijoje vairuotojams dovanos specialius ultragarsą skleidžiančius švilpukus. Garsą, kurio paprastai žmogus negeba girdėti, skleidžiantys prietaisai gali padėti išvengti susidūrimų su gyvūnais kelyje bei išsaugoti turtą. Specialistai teigia, kad reikėtų ir žinoti tam tikrų gudrybių, ką daryti, kad šie švilpukai būtų efektyvesni.
Nedidelis, mini kamerą primenantis švilpukas, tvirtinamas automobilio išorėje.
Nedidelis, mini kamerą primenantis švilpukas, tvirtinamas automobilio išorėje. / Klaipėdos apskrities VPK nuotr.

Kuršių nerijoje didžioji dalis kelio iki Nidos driekiasi per pušynus. Kelio ženklai nuolat įspėja apie galimus pavojus, susidūrus su laukiniais gyvūnais.

Neringos savivaldybės ribose praėjusiais metais fiksuotas 31 atvejis, kai automobilis susidūrė su gyvūnu. Šiais metais – 27. Iš viso Klaipėdos apskrityje tokių atvejų buvo 502.

Siekis – išvengti nelaimių

Kaip teigė Klaipėdos apskrities Vyriausiojo policijos komisariato Viešosios tvarkos tarnybos Prevencijos skyriaus vyriausioji specialistė Aurelija Studencova, Kuršių nerijoje antradienį bus vykdoma prevencinė akcija ir vairuotojams bus dalinami nedideli švilpukai, tvirtinami prie transporto priemonių. Ji skleidžia aukšto dažnio garsus – 16-20 kHz.

„Šis prietaisas – lengvas, nedidelis, paprastai tvirtinamas ant automobilio. Gali būti tvirtinamas ir ant veidrodėlio. Pasiekus bent 30 kilometrų per valandą greitį jis skleidžia garsą, kurio žmogus negirdi, tačiau girdi gyvūnai. Tai juos atbaido ir padeda išvengti nelaimių keliuose“, – pasakojo pašnekovė.

Tokius švilpukus galima įsigyti prekybos centruose prie automobilių prekių, internetinėse parduotuvėse.

„Per prevencinę akciją jie bus dalinami nemokamai. Kaip ir su atšvaitais, tikėsimės, kad žmonės juos naudos, o ne pasidės į stalčių. Kartais susidūrimas ir, su atrodytų, nedideliu žvėrimi, gali padaryti didžiulius nuostolius. Tikimės, kad tokia priemonė padės mažinti tokių susidūrimų, išsaugoti gyvūnus ir mūsų turtą“, – teigė pareigūnė.

Kur jį klijuoti?

Bendrovės „Radijo ryšio sistemos“ vadovas Osvaldas Orda 15min papasakojo apie savo patirtį su šiuo prietaisu.

„Pradžioje jį buvau pritvirtinęs tarp veidrodėlio ir kėbulo. Tačiau atsitiko toks dalykas: šuo nustojo lipti į automobilį. Taip, montuoti čia yra patogiausia vieta, tačiau kai kelyje pasiekdavau apie 100 kilometrų per valandą greitį, ir pats imdavau girdėti lengvą, neįkyrų garsą. Tada švilpuką perkėliau į automobilio apačią, kaip gamintojas ir rekomenduoja – prie priekinio bamperio, ant grotelių. Tada šuo vėl ėmė lipti į automobilį. Tačiau atsitiko kitas dalykas: šioje vietoje pritvirtinti švilpukai reikalauja papildomo dėmesio. Problema, kad šlapiuoju metų laiku jie užsikemša nuo purvo ir juos reikia vis išvalyti“, – teigė bendrovės vadovas.

Anot jo, Lietuvos rinkoje švilpukai atsirado prieš 5-6 metus, tačiau daugeliui vairuotojų tai dar – naujiena. Šių prietaisų istorija prasidėjo Austrijoje, kur atlikti tyrimai, kaip apsisaugoti nuo gyvūnų, išlekiančių į kelią. Šiuo metu Austrijoje greitkeliuose įrengti elektriniai ultragarso siųstuvai.

Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Nedidelis švilpukas tvirtinama automobilio išorėje
Klaipėdos apskrities VPK nuotr./Nedidelis švilpukas tvirtinama automobilio išorėje

Paklaustas, ar yra įvertintas tokių prietaisų efektyvumas, O.Orda tikino, kad jie yra efektyvūs net ir tada, kai pavyksta išsaugoti bent vieną gyvybę.

„Čia tas pats kaip ir žibintai. Niekas nėra suskaičiavęs, o ir negalėtų to padaryti, kiek išgelbėta gyvybių. Tačiau, jei poveikis siekia bent 1 procentą, tai jau efektyvu. Negalima sakyti, kad švilpukas 100 procentų apsaugos: juk ir gyvūnas gali pasitaikyti kurčias, ir švilpukas būti užsikimšęs. Nėra visiškos apsaugos“, – kalbėjo pašnekovas.

Rinkoje tokių švilpukų kaina siekia 9-15 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius