-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Į sostinę grįžusias spūstis mažinti kviečia iniciatyva „Pusvalandis“

Sostinei po vasaros grįžtant į įprastą ritmą ir intensyvėjant transporto srautams Lietuvos nekilnojamojo turto plėtros asociacija (LNTPA) pradeda iniciatyvą „Pusvalandis“, kuria siekiama mažinti spūstis rytinio ir vakarinio pikų metu. Įmonės ir įstaigos skatinamos koreguoti savo darbo laiko grafiką, taip bent laikinai perskirstant intensyviausius transporto srautus, rašoma pranešime.
Spūstys vėl okupuoja sostinę
Spūstys vėl okupuoja sostinę / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„Sostinėje transporto spūstys yra opi problema, ypač išryškėjanti ankstyvą rudenį ir vairuotojams vidutiniškai pradanginanti valandą laiko kelyje kone kasdien. Žinoma, situacijai pagerinti visada galima rinktis alternatyvų ar viešąjį transportą, ieškoti technologinių ir infrastruktūrinių problemos sprendimo būdų, tačiau mes savo iniciatyva „Pusvalandis“ siūlome nestandartinį, tačiau efektyvų būdą – centralizuotai koreguoti įmonių ir įstaigų darbo laiką ir tokiu būdu perskirstyti bent dalį piko metu susidarančio automobilių srauto“, – sako LNTPA direktorius Mindaugas Statulevičius.

Anot jo, „Pusvalandis“ – tik vienas iš žingsnių, kurių asociacija ketina imtis, ieškodama išeičių, kaip mažinti spūstis.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Spūstys vėl okupuoja sostinę
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Spūstys vėl okupuoja sostinę

Akcijos organizatoriai pirmiausia dėmesį sukoncentravo į Pilaitės gyventojus. Šiuo metu viename sparčiausiai augančių gyvenamųjų rajonų gyvena per 25 tūkst. žmonių, kurie į miesto centrą ir atgal dažniausiai juda pagrindine transporto arterija – Pilaitės prospektu.

„Iniciatyva gimė glaudžiai bendradarbiaujant su Pilaitėje NT projektus vystančiomis įmonėmis „Eriadas“, „Citus“ taip pat naujo išparduotuvių centro šalia vakarinio aplinkkelio ir Pilaitės prospekto vystytojais „Ogmios grupė“. Svarstėme, ką šalia jau vykstančių bei suplanuotų centralizuotų infrastruktūrinių sprendimų, galime padaryti, jog Pilaitės gyventojai į centrą bei Naujamiestį nuvyktų dar greičiau“, – aiškino M.Statulevičius.

Prie iniciatyvos „Pusvalandis“, be minėtų NT plėtros įmonių, prisijungė ir įmonių grupė „Eika“ bei Tarptautinė teisės ir verslo aukštoji mokykla. Ši įstaiga savo darbo pradžios laiką pavėlino pusvalandžiu ir nuo rudens dirba pagal naują tvarkaraštį.

„Ši iniciatyva – įsibėgėjantis pirmasis bandymas, bet tikime, kad ji įgaus pagreitį ir duos realių rezultatų, kartu su kitais eismo srautų valdymo sprendimais Pilaitės prospekte. Rudenį planuojame susitikimus su bendruomene, kad miesto savivaldybei galėtume pateikti geriausius sprendimus, kaip mažinti spūstis“, – teigė M.Statulevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Spūstys vėl okupuoja sostinę
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Spūstys vėl okupuoja sostinę

Skaičiuojama, kad šiuo metu vidutiniškai Pilaitės prospekte dėl didelio automobilių srauto rytinės spūstys pradeda formuotis apie 7:30 val. ir trunka maždaug pusvalandį. Alternatyvius, kiek ilgesnius maršrutus, pavyzdžiui, pro naujai išasfaltuotą Taurupės gatvę, besirenkantys vairuotojai sutaupo nuo 10 iki 20 minučių kasdien. Netrukus Pilaitės prospektas taps dar pralaidesnis ir dėl išplatintų eismo juostų, papildomai įrengiamų viešojo transporto juostų, naujo viaduko prie vakarinio aplinkkelio bei kitų papildomų sprendimų.

LNTPA kuria interaktyvią priemonę, kurioje visos įmonės bei įstaigos, norinčios centralizuotai koreguoti savo darbo laiko grafiką ir prisijungti prie iniciatyvos „Pusvalandis“, bus kviečiamos registruotis ir bent laikinai derinti savo darbo laiką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius