Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 13 /2017 11 02

Kodėl atšvaitas pėsčiajam – svarbesnis už batus?

Svarbesnis, nes batai gyvybės neišgelbės, o atšvaitas – gali. Tamsiu paros metu nemaža dalis pėsčiųjų vis dar vengia vaikščioti užsidėję atšvaitą ar rankose laikydami žibintuvėlį. Tačiau eismo specialistai pripažįsta, kad būtent atšvaitai yra dalykas, efektyviausiai gelbstintis gyvybes. Niekas kitas taip efektyviai nepraneša vairuotojams apie šalikelėje einančius žmones kaip atšvaitas.

15min atliko eksperimentą – kaip matomi atšvaitus nešiojantys žmonės ir jų neturintys? Tamsiu paros metu mažai naudojamame kelyje pastatėme automobilį su įjungtais artimųjų šviesų žibintais. Automobilis – naujas „Opel Astra“, tačiau žibintai – paprasti, ne „Xenon“ ir ne LED.

Du žurnalistai ėjo link automobilio su įjungtomis artimosiomis šviesomis, kurio viduje sėdėjęs operatorius viską filmavo. Vienas žurnalistas buvo apsirengęs šviesius džinsus ir striukę, kito apranga – tamsi. Pirmasis vieną kartą užsivilko šviesą atspindinčią ryškiaspalvę liemenę, antrą kartą ėjo su žibintuvėliu, trečią – prisisegęs kelis atšvaitus.

Rezultatas geriausiai matomas vaizdo siužete. Jeigu bet kokį šviesą atspindintį ar ją skleidžiantį objektą turintis žmogus matomas iš kone šimto metrų atstumo, tai tamsiai apsirengęs žmogus automobilio vairuotojui pasimato tik likus trisdešimčiai metrų – tiek, kiek apšviečia žibintai.

Įvairių saugaus eismo priemonių efektyvumas taip pat skirtingas. Žibintuvėlis matomas iš toliausiai, tačiau ant rankos ar kojos uždėtas atšvaito pastoviai juda ir lengviau atkreipia vairuotojo dėmesį. Šviesą atspindinti liemenė, kaip matoma eksperimente, ne visada būna efektyvi - reikia patikrinti, ar perkama liemenė gerai atspindi šviesą.

atšvaitas/Kaip nešioti atšvaitą?
VIDEO: Pamatykite, kaip vairuotojai mato pėsčiuosius tamsiame kelyje

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius