-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Keleivių įtaka vairuotojui: nėra nieko blogiau už automobilyje girtaujančią kompaniją

Turbūt kiekvienas vairuotojas turi patirties automobilyje vežant keleivius. Kartais tai šeimos nariai, kolegos, ar draugų kompanija. Kokią įtaką daro keleiviai vairuotojui ir kas yra blogiausi kompanionai automobilio salone? Į šiuos klausimus paprašėme atsakyti Panevėžio darbo rinkos mokymo centro specialistų Vytauto Šakėno ir Kęstučio Puko.
Avarija Panevėžyje
Avarija Panevėžyje / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Anot Vairuotojų praktinio mokymo vadovo Vytauto Šakėno, keleiviai vienokią ar kitokią įtaką vairuotojui daro.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Vytautas Šakėnas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Vytautas Šakėnas

Užtenka kalbinti vairuotoją ir šis jau savo mintis ir dėmesį nukreipia nuo eismo. Pasak eksperto, labiausiai keleivių įtaką jaučia jauni vairuotojai, turintys nedidelę vairavimo patirtį.

„Keleiviai įtaką tikrai daro, o ypač tuomet, jei vairuotojas yra nepatyręs. Bet koks klausimo uždavimas, replika ar vadovavimas gali išmušti iš vėžių vairuotoją.

Aišku, patyrusiam vairuotojui keleivių elgesys nėra toks didelis veiksnys, tačiau jei jauną vairuotoją keleiviai prajuokins, sunervins ar kitaip jam kliudys vairuoti, vienoje ar kitoje situacijoje tai gali privesti prie eismo įvykio“, – sako Vytautas Šakėnas.

Keleiviai įtaką tikrai daro, o ypač tuomet, jei vairuotojas yra nepatyręs.

Veikiausiai patys „sunkiausi“ keleiviai automobilyje yra girtos kompanijos, kurios dar ir vartoja alkoholį važiuojant.

Tuomet vairuotoją blaško ne tik didelis triukšmas salone, bet ir įkyrūs keleivių veiksmai, dėl kurių vairuotojas negali tinkamai susikaupti ir dėmesį, kurį turėtų skirti keliui, yra priverstas atiduoti keleiviams.

Tomo Markelevičiaus nuotr./Kęstutis Pukas
Tomo Markelevičiaus nuotr./Kęstutis Pukas

„Jei keleiviai išgėrę, jie labai blaško. Pagrindinis dalykas, ką jie daro, tai nuolat ragina važiuoti greičiau, nepraleisti pėsčiųjų ir kitaip pažeidinėti kelių eismo taisykles.

Alkoholio vartojimas automobilyje irgi nervina vairuotoją. Vairuotojas neturėtų užsiimti keleivių tramdymu ir raminimu, raginimu neprilaistyti alaus ant sėdynių.

Derėtų sustoti ir pasakyti keleiviams, kad jei jie šitaip elgsis, gali lipti iš automobilio ir namo eiti pėsčiomis“, – sako Kęstutis Pukas.

Specialistai sako, kad kartais ir pats jaunas vairuotojas siekia pasirodyti prieš savo keleivius, o kelionės saugumas dažnai priklauso nuo to, kas sėdi šalia vairuotojo automobilyje.

Jaunas vairuotojas vienaip važiuos veždamas savo šeimą, draugus, merginą, o dar kitaip kai šalia sėdi jo viršininkas. Būtent tai puikiai atspindi, kokia yra keleivių įtaka eismo saugumui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius