Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Kelių policija: Ar sugaištas pusvalandis kelyje gali būti brangiau už žmogaus mirtį?

Neretai vykdant patikrinimą stabdomos visos pravažiuojančios transporto priemonės, dėl to susidaro spūstys ir kartais tai sukelia vairuotojų nepasitenkinimą dėl gaištamo laiko. Organizuodami tokius reidus pareigūnai stengiasi išvengti didelių spūsčių bei sudaryti kuo mažiau nepatogumų tvarkingai vairuojantiems asmenims. Tačiau, kaip rodo analizė ir praktika, ankstyvas pirmadienio rytas, ar penktadienio popietė yra būtent tas laikas, kai vairuotojai turi didžiausią tikimybę kelyje sutikti potencialų žudiką – neblaivų vairuotoją, o būtent tokiu laiku gatvėse susidaro didžiausios transporto priemonių spūstys.
Reido akimirka
Reido akimirka / Tomo Markelevičiaus nuotr.

Policija reaguoja į gaunamus vairuotojų nusiskundimus, pranešimus žiniasklaidoje, todėl visiems šalies kelių policijos padaliniams dar kartą nurodyta atkreipti dėmesį į tokių priemonių organizavimo vietą bei laiką ir pasirinkti tokią veiksmų taktiką, kad eismo dalyviams sukeltų kuo mažiau nepatogumų.

„Norisi atsiprašyti kelių eismo taisyklių besilaikančių vairuotojų dėl patiriamų nepatogumų ir šiek tiek ilgesnių kelionių, nei įprastai. Tačiau norime, kad vairuotojai suprastų, kad tai daroma norint nustatyti ir nubausti neblaivius asmenis, vairuojančius transporto priemones bei užtikrinti eismo dalyvių saugumą Lietuvos keliuose. Sustabdžius neblaivų vairuotoją ir eliminavus jį iš eismo, mes galbūt išgelbėjame to paties kamštyje užstrigusio vairuotojo artimojo gyvybę„ – situaciją komentuoja Lietuos kelių policijos tarnybos viršininkas Gintaras Aliksandravičius.

Pasak jo, pastaruoju metu, eismo įvykių dėl neblaivių eismo dalyvių kaltės skaičius šalies keliuose nemažėja, dėl neblaivių lengvųjų automobilių vairuotojų kaltės per šių metų devynis mėnesius įvyko 195 eismo įvykiai, kuriuose žuvo 24 žmonės, t. y. 20 proc. daugiau nei per tą patį laikotarpį 2013 metais, sužeistas 281 žmogus, t.y. 4,1 proc. daugiau. Atsižvelgiant į tai policijos pareigūnai ir toliau labai intensyviai vykdys transporto priemonių vairuotojų blaivumo patikrinimus keliuose.

Panašūs patikrinimai nėra kažkas naujo ar ypatingo. Analogiški policijos reidai vykdomi visose Europos Sąjungos valstybėse. Europos Komisijos rekomendacijoje „Dėl eismo saugumo užtikrinimo“ nurodyta, kad atsitiktiniai vairuotojų blaivumo patikrinimai yra pagrindinė priemonė, gerinanti eismo saugumą, o Europos transporto saugumo taryba – patikrinti bent kas penktos transporto priemonės vairuotojo blaivumą, įvardija kaip siektiną tikslą eismo saugumui gerinti.

Policinės priemonės, siekiant nustatyti neblaivius asmenis vairuojančius transporto priemones gali būti vykdomos įvairiuose šalies kelių ruožuose, motyvuotai pasirinktose vietose stabdant ir pavienes transporto priemones, ir kelias transporto priemones vienu metu, siūlant automobilio vairuotojams pasitikrinti blaivumą alkotesteriu. Tokių policinių prevencinių priemonių metu eismas gali būti sulėtintas bei susidaryti trumpalaikės eismo spūstis. 

Policija prašo vairuotojų ir kitų eismo dalyvių būti atidiems, laikytis Kelių eismo taisyklių reikalavimų ir keliuose vadovautis savitarpio pagarba ir atsargumu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius