Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kur Lietuvoje tobulinti ekstremalaus vairavimo įgūdžius?

Eismo mokyklų instruktoriai vieningai teigia, kad žmogus neišmoksta vairuoti vos gavęs teises. Kaip teisingai stabdyti įvairiomis oro sąlygomis, kaip suvaldyti slystantį automobilį ar kuo skiriasi priekiniais, užpakaliniais ir visais ratais varomų mašinų valdymas? Šių dalykų vairavimo mokyklose nemoko.
„Lexus“ renginys klientams Panevėžio vairavimo mokymo centre
„Lexus“ renginys klientams Panevėžio vairavimo mokymo centre / Vpfoto.lt nuotr.

Vairavimo įgūdžius tobulinti Lietuvoje yra kur. Pradedant paprastu pasivažinėjimu kartu (ypač – žiemą arba lyjant lietui), baigiant efektyvaus vairavimo mokyklomis.

Efektyvios ir ekstremalios

Lietuvoje egzistuojančias ekstremalaus vairavimo mokyklas galima skirstyti į dvi dalis: tai efektyvaus ir ekstremalaus vairavimo mokyklos. Pirmosiose daugiau dėmesio kreipiama ne tik į automobilio suvaldymą ekstremalioje situacijoje, bet ir į tai, kaip išvengti slydimo – gebėjimą vairuoti efektyviai.

„Lietuvoje išskirčiau dvi efektyvaus vairavimo mokyklas – tai „Lexus“ vairavimo menas“ ir „BMW vairavimo akademija“. Jos abi parengtos pagal tarptautines programas ir leidžia suvokti tiek savo, tiek automobilio galimybes“, – teigė instruktorius ir pirmosios paminėtos efektyvaus vairavimo programos vadovas Darius Grinbergas.

Jo teigimu, kursai tokiose vairavimo mokyklose yra efektyviausi vertinant sunaudoto laiko ir gautų įgūdžių santykį. Kita vertus, bet kokie ekstremalaus vairavimo kursai piniginę paprastai paplonina keturženkle suma. Nemažai vairuotojų verčiau vietoje tokių mokymų pasirenka gerą padangų komplektą.

„P1 racing“ nuotr./„P1 racing“ treniruotė ant ledo
„P1 racing“ nuotr./„P1 racing“ treniruotė ant ledo

Kartodrome slidinėti pigu

Iškritus pirmajam sniegui, vairuotojams neretai siūloma neapkrautose aikštelėse pasitikrinti savo įgūdžius valdant automobilį – pavyzdžiui, važiuojant truktelėti stovėjimo stabdį ir bandyti mašiną priversti vėl važiuoti tiesiai. Kita vertus, pareigūnai tokius veiksmus gali pripažinti pavojingu ar net chuliganišku vairavimu bei atimti vairuotojo pažymėjimą.

Legali išeitis gali būti kartai. Nemažai vairavimo ekspertų važiavimą kartingu slidžia danga vadina viena geriausių ekstremalaus važiavimo mokyklų. Dar geresnė pamoka – vasarinėmis padangomis apauto karto vairavimas lyjant lietui. Tokiomis sąlygomis saugu išmokti elgtis su vairu bei akceleratoriumi slystant transporto priemonės priekiui ar užpakaliui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius